Drobečková navigace

Jak předejít požáru elektromobilu a co dělat v případě jeho vzniku

| |

Obsluhovat elektromobil není nijak složité. Stejně tak jejich nabíjení, ale mohou nastat situace, při kterých se zapotíte nejen vy, ale i hasiči, kteří vám musí přijet pomoci.

Zpět

Požáry elektromobilů během nabíjení jsou vzácné, ale mohou se stát. Jsou obvykle způsobeny několika faktory, jako jsou vadné baterie, nesprávné nabíjecí zařízení, nebo nesprávný postup nabíjení. V případě, že se vyskytne požár, důležité je okamžitě evakuovat sebe a všechny osoby z bezpečnostního rizika a kontaktovat hasiče, kteří mají speciální postupy pro hašení požárů elektromobilů.

Na místo jsou vysílané profesionální i dobrovolné jednotky, které své dovednosti neustále rozvíjejí. Stejně tak tomu bylo v Litoměřicích, kde se místní jednotka ze stanice HZS Ústeckého kraje, ÚO Litoměřice zúčastnila taktického cvičení na hašení elektromobilu u něhož vznikl požár právě při nabíjení.

Jednotka ze stanice Litoměřice cvičila ve čtvrtek 19. 10. zásah na požár elektromobilu. Tématem taktického cvičení byl...

Zveřejnil(a) Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje dne Neděle 22. října 2023

Zde je několik preventivních opatření, která byste měli vzít v úvahu:

  1. Používejte certifikované nabíjecí zařízení: Ujistěte se, že používáte nabíjecí zařízení a kabely, které jsou schváleny a určeny pro váš elektromobil. Nekvalitní nebo nevhodné nabíjecí zařízení mohou zvyšovat riziko požáru.

  2. Pravidelně kontrolovat stav baterie: Sledujte stav baterie a vyhýbejte se používání elektromobilu, pokud zaznamenáte zjevné problémy s baterií, jako jsou neobvyklé teploty nebo výrazný pokles kapacity.

  3. Dodržujte návod k použití: Přečtěte si návod k použití elektromobilu a nabíjecího zařízení a dodržujte doporučené postupy pro nabíjení a udržování baterie.

  4. Nabíjejte na vhodném místě: Zajistěte, že elektromobil nabíjíte na bezpečném a dobře větraném místě, daleko od hořlavých materiálů. Vyvarujte se nabíjení v uzavřených garážích nebo v příliš horkém prostředí.

  5. Sledujte nabíjení: Mějte na paměti elektromobil během nabíjení a zkontrolujte, zda nedochází k nepřirozeným zvýšením teploty nebo jiným potížím.

  6. Odborný servis: Pravidelně nechávejte provádět údržbu elektromobilu u autorizovaného servisního střediska, které se specializuje na elektromobily.

Zpět

Další zprávy: obecné, Ústecký