Drobečková navigace

Jak šel čas s továrnou STRATÍLEK

| |

Je tomu již mnoho let, kdy ve Vysokém Mýtě započala výroba hasičské techniky v továrně Stratílek. Jsou ale lidé, díky nimž nebude nikdy zapomenuta. Jedním takovým je pan Petr Motl, dobrovolný hasič z Vysokého Mýta, který nás informoval o existenci expozice firmy V. Ig. Stratílek v místním Regionálním muzeu. Pojďme spolu zabrouzdat do historie výroby v továrně Stratílek, kterou nás pan Motl provede, jako autor knihy Hasičská výroba ve Vysokém Mýtě 1899 - 1985, kterou vydal spolu s kolektivem, který se na tvorbě podílel.

Zpět

Václav Ignác Stratílek, syn vysokomýtského měšťana Petra Stratílka, mistra kočárnického a sedlářského se vyučil řemeslu a šel do světa na zkušenou, kde získal cenná osvědčení o praxi.  Poté založil v roce 1899 továrnu a od této doby se datuje technická spolupráce s hasičstvem.

První dílna byla zřízena téměř ve středu města Vysoké Mýto ve Vrchlického ulici. Zpočátku sám, pouze za spolupráce manželky Anny, byl své vlastní firmě šéfem, konstruktérem, mistrem i dělníkem. Během tří let ale už měl 12 zaměstnanců.

Výrobní program byl pro tehdejší potřeby hasičstva úplný. Největšího rozšíření se dočkala jedna z nejmenších ručních stříkaček – „berlová stříkačka“, která se vkládala pod paži, spodní část se ponořila do nádoby s vodou a pomocí páky a pístu se jednou rukou pumpovala voda druhou se zaměřila hasiče s proudnicí na místo požáru.

Následně se továrna zaměřila na výrobu pojízdných ručních stříkaček. Mezi ty známé patřily dvoukolové stříkačky tak zvané „nádražní“, dvoukolové ruční stříkačky sundavací, či čtyřkolové ruční stříkačky pro všechny druhy terénu, zejména tzv. „horské stříkačky“, stavěné na dřevěné desce, čtyřkolové stříkačky bez pér nebo na pérech.

Dvoukolová  ruční sundávací a čtyřkolová ruční stříkačka

V roce 1907 byla Stratílkova továrna přizvána k zřízení Ústřední prodejny hasičské spol. s r.o., ale později se však Stratílkův závod osamostatnil a začal stříkačky prodávat sám. Dařilo se mu, velká poptávka přicházela i ze širokého okolí a bylo potřeba závod rozšířit. V roce 1910 se tedy stěhuje do nových prostor v Riegrově ulici, dále od středu města a zahajuje tovární výrobu. Stratílkova továrna se záhy stává známým podnikem v celém Rakousko Uhersku.

Následuje výroba parních stříkaček, ta se ale dlouho neudrží. Do vývoje stříkaček se začíná prosazovat spalovací motor. Vše ale zhatila válka, která postupně zastavila výrobu ve většině továren. Muži byli odvedeni na frontu, a tak se zastavení výroby nevyhnulo ani firmě Stratílek.

Václav Ignác Stratílek

Kontakty během války zamrzly a bylo těžké obnovit výrobu, proto se firma odchýlila a začala vyrábět jiné výrobky například tělocvičné nářadí, dodávané všem tělocvičným jednotám.

Obdobím tak zvaných žní se stal přelom dvacátých a třicátých let, kdy bylo do výroby připraveno centrifugální (odstředivé) čerpadlo a také dvouválcový motor, vzápětí čtyřválec a šestiválec. To byl základ pro celou řadu stříkaček dvoukolových, čtyřkolových a automobilních. Obchod kvetl jak v republice, tak i v zahraničí.

Firma se rozšiřuje za hranice republiky a otevírá pobočky na Slovensku a na Podkarpatské Rusi. Zúčastňuje se výstav, kde získávají výrobky nejednu zlatou a stříbrnou medaili v Evropě. Konkrétně například na výstavě v Polsku či Petrohradě.

V polovině třicátých let předal zakladatel podnik svým dvěma synům. Vlastimilovi (20. 3. 1906 – 6. 11. 1983), který se stal novým šéfem firmy, a Václavovi (4. 9. 1907 – 27. 3. 1986), který dostal na starost její obchodní činnost.

To, co zajistilo úspěch továrny Stratílek byla poctivá práce jak majitelů, tak i všech zaměstnanců. Společnost si vždy zakládala na používání nejkvalitnějších materiálů a širokého výrobního sortimentu, který dokázal zajistit hasičským sborům kompletní produkty dle specifických potřeb od opasku, přilby až po moderní automobilové stříkačky včetně služeb rychlého servisu.

1. července 1940 umírá zakladatel firmy Václav Ignác Stratílek a válečné události mění výrobní program, kde dosavadní výroba nahrazuje výrobou součásti na německá letadla a majitelé továrny se snaží zaměstnat co nejvíce lidí, aby je uchránili od totálního nasazení.

Přenosné motorové stříkačky, válečná výroba

Počátkem roku 1948 má podnik 237 zaměstnanců a rozkládá se na ploše 3 900 m2. Rozbíhá se výroba všech typů stříkaček a také motorové sekačky s motorem Stratílek, která se osvědčila zvláště v podhorských oblastech. Vše nasvědčovalo tomu, že rozvoj firmy bude rychle pokračovat. Byla uzavřena objednávka na hasičskou techniku s Anglií. Rýsovalo se rozšíření výrobního programu o zemědělské stroje. Motorová sekačka je oceněna na veletrhu v Praze. Je připraven nový program rozvoje podniku, včetně péče o zaměstnance, ale v únoru téhož roku se zásadně mění výrobní a vlastnické vztahy v továrně. Stratílkovi synové Václav a Vlastimil musí z podniku odejít.

V následujících letech prošla továrna a výroba několika dalšími změnami:

1948 Továrna je na krátko začleněna pod Sigmu Lutín a později se stává samostatným závodem s názvem Továrna hasicích zařízení – THZ.
1962 Došlo ke sloučení THZ s národním podnikem Karosa Vysoké Mýto.
1985 Proběhl převod výroby požární techniky do pobočného závodu 06 Karosa v Poličce.
1992 Byla založena společnost Továrna hasicí techniky, s.r.o. Polička.
1994 Továrna hasicí techniky, s.r.o. v rámci privatizace kupuje od státu závod 06 Karosa.
2014 Dochází ke změně názvu z Továrna hasicí techniky, s.r.o. na THT Polička, s.r.o., která se k odkazu společnosti Stratílek hlásí dodnes.

Výrobky továrny Stratílek jsou stále ve vlastnictví mnohých dobrovolných sborů, kde jsou udržovány v provozuschopném stavu. Nejčastěji je pohromadě zahlédnete na oslavách výročí založení Stratílkovy továrny.

1. oslava výročí založení firmy Stratílek

26. - 27. června 1999

Na vysokomýtském autodromu, se sjelo více jak čtyřicet sborů s výrobky firmy Stratílek.

2. oslava výročí založení firmy Stratílek

6. června 2009

V rámci akce Sodomkovo Vysoké Mýto, se sjelo 45 kusů techniky a z toho 21 dvoukolových motorových stříkaček.

3. oslava výročí založení firmy Stratílek 

8. června 2019

S názvem „333 Stratílkových stříkaček aneb Sodomkovo Vysoké Mýto“, největší sraz Stratílkových výrobků. I když 333 stříkaček nedorazilo, jednalo se o nejúspěšnější setkání na vysokomýtském náměstí. Celkem se na náměstí Přemysla Otakara II. sešlo 99 kusů hasičské techniky.

  • V ten den, přijelo do Vysokého Mýta ukázat techniku 85 sborů dobrovolných hasičů, 1 hasičského záchranného sboru podniku a 5 sběratelů z 26 okresů České republiky.
  • Na náměstí byly vidět stříkačky například až od Strakonic z městečka Štěkeň, Plzně, Benešova a ze Semil.
  • Firma Statílek byla zastoupená 74 exponáty, z toho bylo 52 dvoukolových motorových stříkaček, 10 ručních stříkaček, 7 přenosných stříkaček a 5 dopravních a automobilových stříkaček.
  • Firmy THZ a Karosa zde reprezentovalo celkem 21 výrobků.
  • Zastoupení zde měly cisternové automobilové stříkačky na podvozku Praga RN, i Škoda 706 RTH, případně Tatra 138 a 148 a THT Polička, s. r. o. zastupovaly 2 kusy techniky.
  • Mimo to zde byly vystaveny dvě dvoukolové motorové stříkačky od jiných výrobců.

Chcete-li vidět vývoj techniky produkované továrnou Stratílek na vlastní oči, vydejte se do Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě, kde objevíte rozšířenou expozici s velkým množstvím továrních fotografií či dokumentů a samozřejmě originálních výrobků. Expozice ukazuje, že i tato technika má své designové řešení, které se vyvíjelo a odráželo dobové trendy. Zvídavý návštěvník si jistě povšimne zajímavých změn hasičských karosérií.

Odkaz na expozici továrny Stratílek byl přidán mezi hasičská muzea na našem webu, tak se koukněte a naplánujte si výlet.

Hasičská muzea

Zdroj: Petr Motl

Zpět