Drobečková navigace

JSDH Újezd na Lesy je nově v kategorii JPO III/1

| |

Veřejnost většinou vnímá hasiče jako pomocníky v nesnázích a vidí je při hašení požárů či při vyprošťování osob. Vědí i to, že jsou jednotky řazeny do kategorií JPO? A co toto řazení znamená?

Zpět

Sbor dobrovolných hasičů Újezd nad Lesy byl založen 1. ledna 1926. Koncem prosince roku 1928 došlo k ustavující schůzi SDH v Újezdu nad Lesy, kterému místní zastupitelstvo přislíbilo morální i hmotnou podporu. Nicméně historie našeho sboru se začala psát již roku 1921, po odloučení od obce Koloděje, bylo dohodnuto, že stávající kolodějská stříkačka bude používána společně, do doby, než Újezd bude mít stříkačku vlastní.

K zakoupení hasičské stříkačky došlo v roce 1930. Obec ji zakoupila od firmy Ing. Ebert z Prahy a zřídila na obecním pozemku kůlnu pro její uskladnění, včetně hasícího nářadí. Stříkačka neměla vlastní pohon a při výjezdu musela být tažena párem koní. Poprvé se újezdský hasičský sbor zúčastnil hašení požáru dne 20. 11. 1932 v Sibřině.

Hasičská zbrojnice v Újezdu nad Lesy se stala pro mnohé hasiče druhým domovem a ve své podobě sloužila místnímu hasičskému sboru téměř do konce roku 2016, kdy byla zahájena její celková rekonstrukce, která měla být dokončena o rok později. V průběhu stavby, jak všichni Újezďáci vědí, bohužel nastaly komplikace a po změně zhotovitele byla její rekonstrukce dokončena v únoru 2020.

Za posledních několik let se počty výjezdů k událostem navyšovaly. Oproti roku 2018, kde se jednalo celkem o 36 výjezdů se v roce 2020 tento počet bez mála zdvojnásobil na 64 výjezdů.

Výjezdová jednotka JSDH Újezd nad Lesy, jejímž zřizovatelem je Městská část Praha 21, byla donedávna řazena do kategorie JPO V. Od 1. 2.2021 bylo její zařazení změněno a nyní je nově zařazena v JPO III/1. Jednotka vyjíždí v početním stavu 1+5, anebo ve sníženém stavu 1+3 do deseti minut od vyhlášení poplachu. Jednotka je složena z velitele jednotky, dvou velitelů družstva, čtyř strojníků, z nichž jeden je i technikem jednotky a sedmi hasičů.

A protože náš web nečtou pouze hasiči, ale i veřejnost, pojďme si popovídat s velitelem jednotky Danielem Váňou o tom, co vlastně pro jednotku znamená změna v zařazení kategoriích jednotek požární ochrany (dále jen „JPO“).

Dnešní den je pro naše hasiče trošičku jiný. V čem? Naši hasiči jsou od zítřejšího dne 1.2.2021 přeřazeni do vyšší...

Zveřejnil(a) Hasiči Praha - Újezd nad Lesy dne Neděle 31. ledna 2021

Spousta lidí si myslí, že čím vyšší číslo v označení, tím vyšší „důležitost“. Jak je tomu doopravdy a jak byste „nehasičům“ toto zařazení přiblížil?

Máte pravdu, pro „nehasiče“ je to trochu zavádějící. Ovšem je to důležité pro celý systém požární ochrany (dále jen „PO“). Pro účely plošného pokrytí území ČR jednotkami PO se podle operační hodnoty dělí jednotky PO do šesti kategorií. Jsou to JPO I až JPO VI.  

  • JPO I zde je zařazena jednotka hasičského záchranného sboru s územní působností;
  • JPO II jedná se o jednotku sboru dobrovolných hasičů obce, se členy, kteří vykonávají službu jako svoje hlavní nebo vedlejší povolání, s územní působností;
  • JPO III (naše nynější zařazení) jednotka sboru dobrovolných hasičů se členy, kteří vykonávají službu v jednotce PO dobrovolně, s územní působností;
  • JPO IV je jednotka hasičského záchranného sboru podniku;
  • JPO Vje jednotka sboru dobrovolných hasičů obce se členy, kteří vykonávají službu v jednotce PO dobrovolně, s místní působností;
  • JPO VI je jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku.

Co pro vaši jednotku v reálu znamená změna z JPO V na JPO III/1? Více práce? Náročnější výjezdy?

V reálu se pro nás nejvíc mění to, že zasahujeme i mimo území svého zřizovatele, jelikož JPO V zasahuje pouze v místní působnosti a oproti tomu JPO III v územní působnosti, tudíž i mimo území zřizovatele.

Některé výjezdy jsou hodně náročné a některé méně, jak v JPO V, tak i v JPO III.

Je to o tom, že si jednotka řekne, chceme být v JPO III/1 nebo je potřeba se této kategorii přizpůsobit?

Samozřejmě v první řadě se musí jednotka shodnout, že chce být v JPO III. Následně se musí přizpůsobit, jak požadovanou technikou a prostředky, tak i nutným proškolením členů tak, aby JPO splňovala minimální požadavky velitelů družstva a strojníků. Teprve po splnění všech kritérií žádá zřizovatel jednotky Hasičský záchranný sbor (HZS) kraje o zařazení.

O změnu kategorie jste usilovali nebo přišla tato možnost sama od sebe?

Usilovali jsme o ní již dříve. Chvíli nám trvalo, než jsme se na to připravili, hlavně zajištění a proškolení dostatkem velitelů družstev a strojníků byl problém. Dnešní mladí lidé už nemají takový zájem se přidat k JSDH a získat nového člena je čím dál tím náročnější.

Nedávno jste pořídili novou posilu, kterou je Tatra 815 CAS 32 S3R. Kde jste jí pořídili, a bylo její pořízení v souvislosti se změnou kategorie JPO?

Tatru 815 CAS 32 jsme získali převodem od armády ČR. Provedli jsme u ní velkou rekonstrukci nástavby včetně výměny motoru a cisterny – nádrže na vodu. Jedná se o velkokapacitní cisternu o objemu vody 9000 litrů. Hlavní důvodem bylo zajištění dostatečné dopravy vody v případě požáru, jelikož v těsné blízkosti je Klánovický les, kde hrozí toto nebezpečí, zejména v období sucha, proto pořízení nebylo důvodem změny kategorie, ale zabezpečit dostatečně požární ochranu lesa.

Plánujete do budoucna další změny nebo je stav vaší jednotky na nějaký čas finální?

Zařazením do JPO III jsme si splnili sen, teď se budeme prioritně zaměřovat na nábor nových členů, abychom rozšířili řady naší jednotky.

Co byste vzkázal jednotkám, které o změně kategorie JPO uvažují?

Když jsem byl zvolen velitelem jednotky, tak jsme si dali určité cíle, mezi které bylo i vstup do JPO III. Bez podpory všech členů jednotky a samozřejmě bez podpory našich rodin by to ani nešlo. Dali jsme tomu spoustu času a práce na řádnou odbornou přípravu.

Chtěl bych vzkázat jednotkám, kteří jsou v JPO V a přemýšlejí o přestup do JPO III, aby se na tento přestup pořádně připravili a nic neuspěchali, protože pak budou muset zajišťovat PO na větším území, než byli doposud zvyklí.

Foto z archivu a webu sdhujezdnadlesy.cz

Zdroj: Hasiči Praha - Újezd nad Lesy

Zpět

Další zprávy: obecné, Praha