Drobečková navigace

JSDHO Litoměřice vs. Sabine

| |

Dlouho to vypadalo, že Sabine Ústecký kraj ušetří. Čekalo se, že přijde již v noci z 9. na 10. února, ale ono nic. Ráno cca v 5:35 zafoukalo, spustil se déšť, párkrát se blýsklo a za půl hodinky bylo po všem. Teplo, kolem 11 °C a po rozednění místy vykukovalo sluníčko. Mýlili jsme se …

Zpět

„Původně jsme čekali, že přijde první výjezd již v noci.“, sdělil nám velitel družstva JSDHO Litoměřice, Jiří Zvolský, který držel s jednotkou pohotovost již od nedělních 21:00. První výjezd v Litoměřicích absolvovali profesionální hasiči kolem osmé hodiny ranní. Poté nastal klid před bouří. Kolem poledne se přihnal vichr, nastal výpadek proudu a začal kolotoč. Od 12 do 19 hodin se jednotka zastavila celkově na 30 minut.

Prvním vjezdem JSDHO Litoměřice byla událost nahlášená v obci Michalovice, kde padl strom přes komunikaci a bránil průjezdu linkovému autobusu společnosti DÚK. Proběhlo rychlé rozřezání a odstranění mimo vozovku. Sotva byl zásah dokončen, už hlásili čekající řidiči další padlý strom. Po pokusech spojit se s operačním střediskem, které bylo pro obrovské množství událostí zahlceno a spojení nebylo v danou chvíli možné, se rozhodl velitel družstva vyjet a odstranit překážku z veřejné komunikace. S touto situací si poradili a vraceli se do hasičárny.

Tam ale nedojeli, operační středisko je vyslalo do ul. Žernosecká, kde se měly povalovat solární panely. Tam ale žádné nebyly. Po dalším ověřování bylo zjištěno, že panely, ze střechy stavebnin, stojící v ulici Žernosecká strhl vítr na opačnou stranu, do Pobřežní ulice, kde napáchaly škodu na těsně sousedící železniční trati a zastavily dopravu. Potrhané trakční vedení znemožnilo jízdu po jedné koleji. Na místě dbala na bezpečnost policie ČR a zaměstnanci SŽDC. Dobrovolní hasiči provedli odstranění solárních panelů z trati a profesionální hasiči zajistili zbytky panelů na střeše stavebnin z plošiny.

Další událost byla oznámena z ul. Michalská, jednalo se o padající hřebenové tašky ze střechy. Na střechu nebylo možné se dostat jinak než z plošiny. Bylo tedy nutné vyčkat na její příjezd, po ukončení zásahu profesionálů u stavebnin. Mezitím dobrovolní hasiči vytyčily bezpečnostní pásmo a městská policie regulovala dopravu.

Sotva dorazili do hasičárny a napsali pár řádků do Záznamu ze zásahu k první události, volali je k události, kde bylo opět potřeba zajistit uvolněnou střešní krytinu v ulici Jasanová. Poté následoval poslední výjezd spojený s vichrem a tím byl padlý strom na komunikaci v „Litoměřické kotlině.

Zpět

Další zprávy: zásahy, Ústecký