Drobečková navigace

K onkologii si dobrovolní hasiči přidali směny i v očkovacím centru

| |

Organizace návštěvníků očkovacího centra a seniorů, kteří si přišli pro svou vakcínu se ujali i dobrovolní hasiči.

Zpět

K pomoci na onkologickém oddělení Krajské zdravotní a.s. v Ústí nad Labem si dobrovolní hasiči přidali i pomoc s organizací návštěvníků očkovacího centra, které bylo vytvořeno v areálu Zahrady Čech v Litoměřicích. Toto menší centrum bylo vytvořeno k zajištění očkování v Litoměřickém okrese. V tuto chvíli sem jezdí vypomáhat 37 dobrovolných hasičů. 

"Zatímco na onkologii mají dobrovolní hasiči na starost triáž ve "skafandrech" a jsou zde každý všední den ve 2 lidech, pomoc na očkovacím centru je lehce jiná, jde primárně o koordinaci a rozřazení pacientů při vstupu. Vakcín zatím není tolik. Očkuje se ale každý den, včetně víkendů a svátků, kdy je pracovní doba 10 hodin. Dosavadní maximum bylo 600 vakcín za den a to za těch 10 hodin není skoro žádný prostor ani na malou pauzu. Jsme moc rádi, že na naši pomoc je veliká pozitivní reakce a lidé si ji chválí. Jen za první týden bylo pro dobrovolné hasiče zahráno několik písniček v rádiu.", uvedl Matěj Prošek, koordinátor dobrovolných hasičů.

První očkovací den navštívila centrum i regionální televize Ústecko: 

Do očkovacího centra jsem se vydala v neděli 18.4.2021 i já a musím uznat, že bez pomoci se naši senioři neobejdou. Senioři přicházejí na konkrétní termín, který mají v SMS zprávě a ve spoustě případů i s doprovodem, který jim s administrativou pomůže. Ale těm, kteří přijdou sami, je potřeba opravdu pomoci. Musí totiž na místě vyplnili dotazník, a to před každou očkovací dávkou. Někteří, patřící mezi chronické pacienty, potřebují dotazník jiný. Dobrovolníci jsou potřeba právě a nejvíce v tomto ohledu. Pomohou seniorům s orientací v očkovacím centru a případně i s vyplněním dotazníku, protože si například nevezmou brýle a dotazník nepřečtou nebo mají tak velký třes v rukou, že to prostě nezvládnou.

Tady několik čísel o celkové pomoci, která trvá již 7. měsíc: 176 dnů spolupráce

  • 37 dobrovolných hasičů z 21 sboru z 6 okresů
  • přes 200 směn a 1 700 odpracovaných hodin!
  • více než 26 000 pacientů

Každé odpracované hodiny je třeba si vážit, protože je odpracovaná v osobním volnu. Často si na tuto pomoc dobrovolní hasiči čerpají dovolenou, nebo neplacené volno, případně pak svou odloženou práci dodělávají po nocích....

Přehled zapojených sboru a informaci, jak se přihlásit a pomoci také, najdete v článku na KSH Ústeckého kraje

Zpět

Další zprávy: obecné, Ústecký