Drobečková navigace

Workshop „Halligan Tool III“ si získal respekt hasičů

| |

Jak vstoupit do objektu skrze zavřené dveře a jak vyhledávat osoby hasiči vědí. Nikdy ale není na škodu rozšířit si obzor o další metody.

Zpět

A právě na téma násilných vstupů byl zaměřen i kurz Rescue Profi Academy, který byl uspořádaný ve spolupráci s Asociací velitelů jednotek sborů dobrovolných hasičů v Budislavy, okresu Svitavy a byl určen pro členy JPO. Násilné vstupy ale nebyly jediným tématem. Součástí workshopu byl i pohyb v neznámém prostředí, záchrana a orientace v zakouřeném prostoru, první pomoc při intoxikaci a popálení.

Kurzu „Halligan Tool“ je vytvořen tak, aby na sebe jednotlivé části navazovaly a vytvořily tak ucelený systém informací, které si následně hasiči z jednotek vyzkoušeli při nachystaných simulacích na vlastní kůži.

Kurz začal standardně v učebně, kde se představil tým instruktorů z Rescue Profi Academy

Dále následovala prezentace používání Halliganu přítomným hasičům z jednotek JSDH Vamberk, Litomyšl, Veltrusy, Náměšť na Hané a HZS Olomouckého kraje. Dle reálných zásahů by neměl chybět v žádném hasičském voze. Tento nástroj je velmi dobrým pomocníkem, byť tak možná na první pohled nevypadá. Samotnou mě velmi překvapilo, jaká „kouzla“ se s ním dají provádět.

Nástroj Halligan byl vynalezen koncem roku 1940 šéfem hasičů FDNY Hughem Halliganem a je považován za jeden z nejúčinnějších nástrojů pro násilný vstup, který mohou mít hasiči k dispozici. Přes to, že byl nástroj Halligan původně koncipován jako nástroj pro nouzové vstupy, jeho všestrannost vedla k rozpoznání pro řadu nouzových použití. Kromě vstupů ho lze využít i v případě průzkumu, zajištění vozidel proti pohybu, zdvižení těžkého břemene pomocí páky, sebejištění atd.

Následoval blok o první pomoci v podání instruktorky, která je záchranářkou ZZS Olomouckého kraje a hovořila o první pomoci při intoxikaci a popáleninách. O tom, jak rozeznat jednotlivé stupně popálenin, jak správně určit rozsah popálenin, jak se zachovat a jak postupovat při intoxikaci a zopakovala, jak je důležité poskytnout první pomoc rychle a správně, protože zde jde opravdu o závažné situace ohrožující život. Na základě této části proběhla i simulace intoxikace a následného kolapsu hasiče, kterého bylo potřeba stabilizovat a připravit na transport.

Součástí výcvikového programu byla prezentace obleků Tesimax a výrobky firmy Dräger která zapůjčila termokamery k praktickému použití u připravených simulací.

A pak to přišlo … obléknout do plné polní s aktivním dýchacím přístrojem. Vniknut do objektu pomocí násilného vstupu a provést zásah. Průzkum byl rozdělen do dvou praktických bloků. První průzkum byl prováděn se zatemněným zorníkem, který simuloval nulovou viditelnost a byl zaměřen na vyhledávání osob a orientaci v objektu pomoci Halligenu.

Poté přišla na řadu simulace zakouřeného prostředí, kde se hasiči pohybovali s pomocí termokamery, která je v tomto ohledu velkým pomocníkem. To by ale nebyli instruktoři, aby si pro hasiče nepřichystali nějaké to překvapení, a tak se z průzkumu zakouřených prostor rázem stala záchrana intoxikovaného kolegy.

Kurz dal hasičům pěkně do těla, ale i přes to bylo vidět, že si ho opravdu užili a vyměnili si velké množství informací i vlastních zkušeností.

Pro mě, z pohledu člověka, který není hasičem z výjezdu, byl workshop dalším prozřením, a to velmi příjemným a zajímavým. Velmi mě zaujalo, že byl kurz spíše formou diskuse a zmíněné výměny zkušeností, kdy si hasiči mohli porovnat svůj postup s a bez použití Halliganu a sami vyhodnotit, který z nich je pro ně „více vyhovující“, samozřejmě s ohledem na bojové řády, kterými se musí řídit. Jsem ale přesvědčena, že ti, kteří doteď Halligan neměli, udělají vše pro to, aby se stal součástí jejich výbavy. Práci s ním si pochvalovali.

Celá fotogalerie

Zpět

Další zprávy: obecné, Pardubický