Drobečková navigace

Medailonek - Petra Čaganová - Světové hasičské hry 2022

| |

Pátým medailonkem se představí Petra Čaganová, další členka výpravy dobrovolných hasičů jedoucích na světové hasičské hry do Portugalska.

Zpět

Jmenuji se Petra Čaganová a pocházím z malé vesničky u Frýdku-Místku, nesoucí název Nižní Lhoty. Sbor, za který závodím, tedy nemůže být jiný než SDH Nižní Lhoty. TFA je pro mě stejně jako ostatní sporty koníčkem. 

Pracuji na základní škole, kde učím tělocvik. To mě taky motivuje k tomu na sobě stále pracovat a závodit, protože když se mě žáci ptají, zda já sama něco dělám, nemusím lhát.  A pokud bych tímto aspoň jedno dítě inspirovala k pohybu, pak to bude pro mě větší úspěch než jakákoliv medaile. 

Pár pohárů a medailí se mi podařilo vyhrát. Nejvíc mě těší těsné 4. místo z Mistrovství České republiky, hlavně díky podpoře, která se mi dostala od mých známých z okolí. Dokonce si doma pustili i přímý přenos, což mě velmi potěšilo a povzbudilo, že si někdo najde čas, aby si pustil jednu blondýnu z vesnice na hasičských závodech (smích). Nejvíc mě ale dostalo, když mi ráno (byly prázdniny!)  psaly děti ze školy, které učím, že mi drží palce (asi se někde dozvěděly, že zrovna závodím na MČR 😊) a posléze, že gratulují. Tak to mě fakt nakoplo. 

Mezi své úspěchy bych ale zařadila i svůj úplně první závod v Metylovicích. Kdo tam byl, určitě si to pamatuje jako vtipnou vzpomínku. Před startem se mi to jevilo jako pohodička, co na tom může být těžkého, běžet a splnit pár úkolů. Ejhle hned na začátku mě vyškolila hadice, která se mi nepodařila smotat tak, aby se vlezla do boxu. Snažila jsem se ji tam nacpat a k tomu dělala scény, že končím a že to nebudu dělat.

Do toho mě povzbuzovali lidi a můj taťka slovy, ať se okamžitě vrátím to dokončit jinak ho naštvu – slušně napsáno (smích). Fakt jsem drásala nervy nejen jemu, ale i publiku, když jsem chvíli se snažila, pak odcházela – scéna jako z filmu. Hadici jsem musela znovu přemotat a dokončila jsem závod na posledním místě. Možná proto stále závodím, protože se vždycky snažím prolomit věci, které mi nejdou 😊.

a každé závody se moc těším, i když je forma, tak akorát na pečení (smích). Ráda závodím, ale ještě více mě na tom baví se potkávat s přáteli. V TFA je super kolektiv, soupeřky jsou zároveň mé kamarádky a chlapi vždy ochotně pomůžou a poradí. Tfáčko je spíš mužský sport, a proto nás pár holek (teď už je nás čím dál více), které závodíme, se máme jako princezny 😊. 

Vždycky jsem si chtěla zaběhnout Spartan race, ale odradilo mě vysoké startovné a mraky lidí. V té době na mě vyskočil onen zmiňovaný závod v Metylovicích, takže jsem to zkusila a zůstala.  Ale bez podpory nejen taťky, který mi zajistil mé první věci na závod, ale celé rodiny, která mě podporuje a fandí, by to nešlo. Moc také děkuji našemu sboru, který mi umožnil v tomto sportu startovat a přes počáteční neúspěchy mě nepřestal podporovat. Proto jsem se rozhodla startovat na Světových hasičských hrách, abych až jednou někomu předávala své zkušenosti, měla možnost dát i poznatky ze zahraničních, světových soutěží stejně, jako to bylo nabídnuto mě. Toto je můj sen, jednou najít někoho, kdo to bude milovat stejně jako já a bude chtít si z mých zkušeností něco vzít, a taky jemu/ jim připravit zázemí 😊.

Závěrem bych chtěla poděkovat všem svým blízkým, kteří mě podporují na cestě za mým snem a všem, kteří fandí, moc si toho vážím! 

Zpět

Další zprávy: hasičovo, Celá ČR