Drobečková navigace

Méně je více

| |

HZS Libereckého kraje apeluje na JSDHO, aby respektovaly limity při prezentování zásahů.

Zpět

Na sociálních sítích, zejména na Facebooku, přibývá příspěvků informujících dopodrobna o zásahové činnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Libereckého kraje. Vzhledem k tomu, že jejich obsah je velmi často v rozporu s platnou legislativou, interními akty generálního ředitele HZS ČR, Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje přistoupil k podniknutí následujících kroků. 

Zřizovatelé dobrovolných jednotek požární ochrany byli osloveni formou dopisu upozorňujícího na danou záležitost, a to s vysvětlením a s odkazem na legislativní rámec. Obecně je tato problematika upravena zákonem č. 89/2012 Sb. Občanským zákoníkem, ve znění pozdějších předpisů, konkrétně § 84 a následující – právo na ochranu osobnosti. V § 89 zákona č. 133/1985 Sb. O požární ochraně je uvedena povinnost mlčenlivosti, která trvá i po skončení úkolu. Je třeba akcentovat, že mlčenlivostí je myšleno nejenom nešíření psaného textu či mluveného slova, ale i nepublikování fotek či jiných záznamů, které jsou nositeli informací. Klíčový je také §30 zákona č. 320/2015 Sb. o hasičském záchranném sboru, který zmocňuje příslušníky k pořizování záznamů, toto zmocnění však na členy JSDHO nedopadá. Stěžejními dokumenty, které se rovněž dotýkají zmíněného tématu, jsou Konspekt 1-2-08 pořizování záznamů poskytování informací z místa zásahu, mlčenlivost a Bojový řád JPO – Ř/11 práce se sdělovacími prostředky při zásahu. Tyto dva předkládáme k této zprávě, jsou tedy plně k dispozici k prostudování.

Členové jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí byli na problematiku sporného publikování informací, fotek a videí ze zásahů, upozorněni zprostředkovaně svými veliteli JPO. Ti byli informováni prostřednictvím prezentace HZS Libereckého kraje během tzv. velitelských dnů, které se uskutečnily ve dnech 10., 13., 14. a 17. února 2024 ve všech okresech Libereckého kraje. Z celkových 207 jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, které působí na území Libereckého kraje, se s tématem seznámilo celkem 134 JSDHO.

HZS Libereckého kraje tímto apeluje na všechny dotčené členy JSDH obcí Libereckého kraje, aby se – nejenom v zájmu všech, kteří vykonávají hasičskou profesi, ať už profesionálně či dobrovolně – patřičně seznámili s výše uvedeným. Informovat veřejnost o zásahové činnosti dobrovolných jednotek možné je, ovšem je třeba mít na paměti, v jakých mezích je možné se pohybovat. Co se týče množství zveřejňovaných materiálů, i v tomto případě rozhodně platí, že méně je více.

text: por. Jaroslava Benešová, tisková mluvčí HZS LBK

Zdroj: HZS Libereckého kraje

Zpět

Další zprávy: obecné, Liberecký