Drobečková navigace

Moravská liga TFA a přípravy na sezónu 2021

| |

Moravská liga TFA byla založena v roce 2017 pěti zakládajícími sbory. SDH Olešnice, SDH Velatice, SDH Doubravice nad Svitavou, SDH Sebranice a SDH Trpín.

Zpět

Od roku 2019 přibyly do kalendáře ligy závody pořádané dalšími dvěma sbory, SDH Podolí a SDH Bedřichovice. Od sezóny 2020 se Moravská liga rozrostla o další závod pořádaný SDH Velká nad Veličkou, který nahradil závod v Bedřichovicích. Je vidět, že se liga těší postupně narůstající přízni. A jak by uplynulé roky zhodnotil předseda Martin Novotný z SDH Olešnice a co by si do dalších let přál?

Založení Moravské ligy TFA bylo plánované nebo se jednalo o spontánní nápad?

Bylo to spíše spontánní rozhodnutí. Díky TFA jsme se s ostatními organizátory seznámili, troufnu si říct spřátelili, a pravidelně se potkávali na závodech, a tak přišla i myšlenka vytvořit pohárovou soutěž, která do té doby na Moravě chyběla. Většina z nás se TFA věnovala už několik let před vznikem ligy a založení pohárové soutěže ML TFA je pro nás takovou třešničkou na dortu, kterou se už pátým rokem snažíme posouvat stále dál a dál.

Od založení v roce 2017 se postupně přidalo několik sborů. Uvítáte zapojení dalších?

Momentálně zapojení dalších závodů neplánujeme. Loňský rok nám ukázal, že i sedm závodů za sezónu je „dost“ a bohužel jsme byli nuceni jeden neuspořádat. Samozřejmě s tím, jak liga nabývá na oblibě, není vyloučeno, že až se vše vrátí k normálu, tak bude i více závodů, ale aktuálně zůstáváme na sedmi.

Kolik lidí se na organizaci ligy podílí a kolik času vám zhruba zabere organizace a realizace jedné sezóny?

Základ ligy tvoří asi 10 lidí, což jsou členové ze všech sedmi pořádajících sborů. Každý má svoje úkoly a dohromady tvoříme skvělý tým. Během závodů se samozřejmě zapojuje mnohem více lidí, ale to už si řeší každý pořadatel sám a v případě potřeby jsou mu ostatní připraveni pomoci. Příprava jedné sezóny je rok od roku náročnější, protože na sebe klademe stále větší nároky, a tak se ještě před koncem jedné sezóny už rozbíhá příprava té následující.

Moravská liga TFA není „jen“ o tom sejít se a dát si pořádně do těla. Co dalšího je součástí ligy?

V podstatě všichni pořadatelé ML TFA jsou také členy výjezdových jednotek svých SDH a někteří z nás jsou i profesionální hasiči, vojáci, policisté nebo zdravotníci, a tak máme v sobě zakořeněnou jakousi vnitřní potřebu pomáhat. A díky TFA se kolem nás během závodů pohybuje více takto „poznamenaných“ lidí 😊. Díky tomu vznikla skvělá myšlenka propagace dárcovství kostní dřeně, které přineslo zanedlouho svoje ovoce a jeden z našich závodníků, Jirka Bulva, dal někomu dalšímu šanci na lepší život. Dalším projektem je spolupráce s dětskou onkologii FN Brno, kam pravidelně chodíme navštěvovat děti a máme s sebou vždy spoustu hraček, které sbíráme během závodů. Tato spolupráce loni přerostla v další projekt, kterým bylo spojení s Nadačním fondem Krtek, pro který máme finanční sbírku na našem transparentním účtu. V neposlední řádě ještě spolupracujeme s dětským centrem Chovánek v Brně, pro které taktéž sbíráme hračky a děti z centra také navštěvujeme, a to i s hasičskou technikou. Bohužel veškerou tuto činnost v loňském roce značně omezil koronavirus, takže vyhlížíme lepší zítřky a opět se těšíme na osobní setkání.

Jsou již vypsané termíny pro sezónu 2021?

Nová sezóna již má svůj kalendář a my pevně doufáme a věříme, že vše proběhne podle plánu. Závody jsou vypsány v následujících termínech: 11. 4. 2021 – TFA Podolí, 9. 5. 2021 – TFA Olešnice, 6. 6. 2021 – TFA Velká nad Veličkou, 27. 6. 2021 – TFA Trpín, 17. 7. 2021 – TFA Sebranice, 31. 7. 2021 – TFA Doubravice nad Svitavou, 4. 9. 2021 – TFA Velatice. Všechny novinky a změny se závodníci dozví na webu www.mltfa.cz nebo na FB Moravská Liga TFA.

Můžete alespoň okrajově prozradit, na co se mohou letošní účastníci těšit?

My máme rádi překvapení, ale účastníci se letos určitě můžou těšit opět na skvěle přichystané závody, třeba závod v Olešnici, který loni bohužel nebyl, má připravené originální putovní poháry. V Podolí bychom rádi pokračovali s paralelní tratí a v Doubravici se závodem tandemů. V plánu je také další online přenos nějakého závodu přes FireTV a jako překvapení by mohla být účast nějakého českého reprezentanta v TFA na našem závodě.

Mezi naše nové letošní partnery se zařadila skvělá parta mladých lidí, které spousta z vás již určitě zná pod názvem...

Zveřejnil(a) Moravská liga TFA dne Sobota 20. února 2021

Co byste chtěli vzkázat vašim příznivcům i ostatním sportovcům, hasičům?

Všem našim příznivcům, závodníkům, podporovatelům a lidem, kteří nám fandí, chceme hlavně poděkovat za úžasnou podporu, kterou nám prokázali v těžkém roce 2020, tohoto si velmi vážíme a dává nám to obrovskou sílu a motivaci k další práci. Dále bychom chtěli všem vzkázat, ať sportují, protože sport je nejkratší cesta ke zdraví, a to teď všichni potřebujeme nejvíc. Těšíme se na Vás a Vy se můžete těšit na nás, protože my budeme připravení.

Sportu zdar, TFA obzvlášť. Za ML TFA Martin Novotný.

Zpět

Další zprávy: požární sport, Jihomoravský