Drobečková navigace

Muzeum hasičské techniky v Chrastavě láká na spoustu zajímavostí

| |

Chrastavské muzeum hasičské techniky je skvostné, plné krásně renovovaných exponátů a na jeho prohlídku Vám hodina určitě stačit nebude.

Zpět

Vznik Hasičského muzea v Chrastavě je spojen s oslavami 120. výročí vzniku místního sboru dobrovolných hasičů. V té době byl velitelem Mirek Pivoňka, který s touto myšlenkou přišel, vybudoval malou expozici, která vzbudila obrovský zájem široké veřejnosti a nyní se muzeum rozléhá po celém prostoru objektu bývalého hospodářského stavení.

První práce na objektu započaly 27.5.1991, kdy se „sedm statečných“ dobrovolných hasičů pustilo do úklidové brigády a více jak měsíc prováděli práce v okolí objektu. Následovaly práce na objektu samotném, kdy bylo potřeba opravit venkovní zdi budovy včetně výměny oken. Hasiče nezastavilo ani nepříznivé počasí. Následující rok pokračovali pracemi v interiéru. Práce na muzeu probíhaly i v následujících letech. Celkem se rekonstrukce muzea zúčastnilo 27 členů a 7 členek chrastavského sboru dobrovolných hasičů a dohromady odpracovali tisíce hodin, za které si zasloužili hluboký obdiv. 21.6.1997 proběhlo slavnostní otevření muzea při příležitosti Chrastavských slavností.

V roce 2010 zasáhly Chrastavu povodně, které se nevyhnuly ani muzeu. Voda zaplavila depozit, ve kterém byly plány a manuály k renovovaným stříkačkám, ty voda zničila úplně. Exponáty muzea byly včas přestěhovány a díky tomu nedošlo k dalším větším škodám.

V horním patře je sál plný vitrín, ve kterých jsou zajímavé exponáty od dopisů zahraničních obdivovatelů, přes sbírku odznaků až po přilby, mezi které patří i velmi výjimečný exponát. Tím je přilba, která byla muzeu věnována a patřila hasiči, který zasahoval ve Spojených státech amerických po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum v roce 2011. S dopravou přilby do České republiky je spojena i příhoda, kdy je při přepravě pomůcky určené k požární ochraně povinnost uhradit clo. To ale nakonec nebylo potřeba díky odůvodnění, že se nejedná o předmět s následným využitím, ale o muzejní exponát.

Okolo vitrín jsou rozmístěny exponáty větších rozměrů, jako například džberovky, háky, čí hasicí přístroje. Velkou zajímavostí je v této místnosti hasičské dělo, které se používalo k vyhlašování poplachu v 19. století a v ČSR se dochovaly pouze dva kusy. Při oslavách 120. výročí sboru byl proveden pokus o vystřelení z tohoto historického děla a napodruhé se úspěšné povedlo.

Ve druhé části horního patra se poté můžete podívat na expozici požárních stříkaček "menšího kalibru", která je obohacena o výstavu dýchací techniky, ochranných pomůcek, oděvů a dalších drobných, ale ne méně zajímavých historických předmětů určených k zásahům.

V přízemí muzea, bývalého statku z 18. století, najdete expozici požárních koněspřežných stříkaček různých tipů a velikostí a další zajímavé povozy a vozy. Největšími poklady této rozlehlé sbírky jsou ruční celodřevěná čtyřkolová stříkačka horského typu z roku 1836 a hasičský veterán značky Mercedes-Benz L 1500 S.

Zeptala jsem se pana Pivoňky, který exponát je pro něj srdcovou záležitostí, ale jak jsem poslouchala jeho vyprávění, není pro něj jednoduché na tuto otázku odpovědět. Žije každým exponátem a moc si přeje, aby se našel jeho následovatel, který dá muzeu a exponátům svoje srdce, jako on sám.

Aktuálně probíhá práce na projektu ve spolupráci s Německem, díky kterému by měla vzniknout po celé délce statku přístavba určená k umístění dalších exponátů hasičských vozů a stříkaček.

Za prohlídku muzea velice dekujeme panu Pivoňkovi. Byl to opravdový zážitek.

Zpět

Další zprávy: hasičská muzea, Pardubický