Drobečková navigace

Nečekaná rarita u jáchymovských hasičů

| |

Je tomu nedávno, co sbor dobrovolných hasičů oslavil své 150. výročí. A ještě něco, byste měli vědět …

Zpět

Sbor dobrovolných hasičů v Jáchymově má 69 členů, z toho je 29 dospělých a 30 dětí). V jednotce je a k zásahům vyjíždí 16 členů z nichž jsou 3 ženy. Jednou z nich je i Anna Plačková. A teď pozor. Anna Plačková není pouze členem jednotky, je přímo její velitelkou a zároveň i starostkou SDH a věnuje se i práci s mládeží. To je prostě neuvěřitelné.

Jak se stane, že je žena velitelkou jednotky a na další zajímavosti jsme se zeptali přímo jí osobně. Otázek jsme měli opravdu mnoho.

Jaké aktivity váš sbor dělá a jak pracuje s mládeží?

Děti jsou rozděleny do tří družstev. Mladší, starší, přípravka a při našem SDH pracuje družstvo dorostenek a dorostenců. V tomto týmu dorostu pracují mimo našich členů dorostenci z okolních SDH Stará Role a Merklín. Děti jsou zapojeny do celostátní hry PLAMEN, zúčastňují se halového závodu v Jablonci nad Nisou, soutěží STIMAX. Trénují na postup na MČR v běhu na 60 metrů s překážkami, kde se nám již druhým rokem daří postoupit z každé kategorie. Pro děti pořádáme, zimní a letní tábor, Rescue Camp, víkendové soustředění, Mikulášskou, čarodějnickou stezku, Helloween, pomáháme při Pohádkovém lese, krajské TFA pro děti i dospělé, běh na 60 a 100 metrů s překážkami a požární útok. Pořádáme jednodenní výlety.

Jak dlouho trvaly přípravy oslav výročí?

Přípravy na oslavy trvaly cca rok a půl. Byla sestavena přípravná skupina, která připravovala výstavu o historii SDH od jeho založení. Tady nám vyšlo vstříc město a zapůjčilo nám místnost na Radnici. Nakoupily se i propagační předměty.

Podpořily oslavy svou účastí i sbory a jednotky z blízkého okolí?

Na oslavy jsme pozvaly SDH z celého kraje. Dostavilo se velké množství kamarádů hasičů z okresu, ale také Německého příhraničí. Všem byly předány propagační tašky a stuhy s logem města.

Jaký jste měli na tento významný den doprovodný program?

Doprovodný program jsme měli za pomoci HZS Karlovy Vary, ZP 211, Policie ČR, BESIP. Mladí hasiči si připravili ukázku hašení hořícího domku se záchranou osoby.

Jak dlouho jste starostkou a jak dlouho velitelkou jednotky?

Starostkou jsem 2 volební období a velitelkou 1 volební období.

Jak se stane, že se dostane žena u dobrovolných hasičů na pozici velitele jednotky?

Je to velice jednoduché. Já jsem se v rodině hasičů narodila. Strejda dělal velitele hasičů, taťka dělal velitele hasičů, no a chtěli následovníka. Prakticky se z holky stal kluk a i proto, že mám hasičinu ráda, začala jsem se jí věnovat zprvu v oddílu mladých hasičů a později i sportem jak v kategoriích v kolektivu mužů, tak i žen a smíšených. Poté přišla doba, kdy jsem mohla vyjíždět s chlapama z jednotky i k zásahům, ke kterým mě pustili.

Když přišel orkán Kyrill, kde se muselo jezdit na spoustu popadaných stromů, došlo k tomu, že jsem úplně poprvé začala velet a postupem času se ze mě stala velitelka jednotky dobrovolných hasičů v Jáchymově.

Jak často vyjíždíte k zásahům a jaké zásahy jsou ve vaší lokalitě nejčastější?

Nejčastěji vyjíždíme na požáry, likvidaci ropných látek, na dopravní nehody a následně úklid po dopravních nehodách, popadané stromy, pomoc Zdravotnické záchranné službě při snesení pacientů, přistávání vrtulníku a likvidaci nebezpečného hmyzu.

Jak Vás berou kolegové hasiči jako velitelku?

No jednoduché to ze začátku rozhodně nebylo. Jsou tací, kteří by vám nevoli dali najevo i dnes, ale myslím si, že si chlapi u nás zvykli. Zvykli si i na HZS a je to strašně fajn.

Mám strojnické zkoušky a k zásahu, když se rozdělíme, jezdím jako strojník a řidič cisterny a všude tvrdím, že jsem se prakticky strojnicí u hasičů narodila.

Co byste popřála všem členům do následujících let?

Přeji celému SDH spoustu úspěchů, spoustu úspěšné práce a skvělý tým. Aby pokračovalo ještě dalších minimálně 150 let. Jednotce, vždy šťastné návraty od zásahů. Abychom se dočkali nové zbrojnice a nového vozového parku. K tomu všemu je zapotřebí hodně zdravíčka, takže to také.

Pro činnost sboru a jednotky je klíčová také podpora ze strany jeho partnerů. Tím hlavním je samozřejmě město Jáchymov, které místní hasiče podporuje v podstatě po celou dobu jejich existence. Důležité jsou také dotace, které jsou čerpány z MŠMT a KSH z příspěvku Karlovarského kraje. Mezi partnery ale nechybí ani soukromé firmy, jako například pivovar Rudohor, nebo SKI areál Klínovec, Skiareál Jáchymov, Nadace St. Joachim a stavební firma Josef Novotný.

Za redakci přejeme celému sboru i jednotce mnoho dalších skvělých let plných fajn zážitků a šťastných návratů od zásahů.

Zpět

Další zprávy: obecné, Karlovarský