Drobečková navigace

Nový automobilový žebřík pro profesionální hasiče v Mělníku

| |

Výšková technika v centrální hasičské stanici Mělník se rozšířila o nový mobilní automobilový žebřík AZ 40 Magirus, montovaný na podvozku Scania P440 B6x2*4. Novinka je v zářivém zbarvení RAL 3024 a doplněna o polepy zvyšující viditelnost.

Zpět

Žebřík je poháněn řadovým šestiválcem o výkonu 324 kW a je vybaven převodovkou G33CM s retardérem a systémem Opticruise pro optimální řízení. Vůz je umístěn na třínápravovém podvozku s předsazenou sníženou kabinou. Třetí náprava je vlečená a řiditelná, což zlepšuje manévrovatelnost v městském prostředí. Rozměry vozidla jsou 11 m délky, 3,6 m výšky a 2,5 m šířky.

Stabilizační podpěry jsou navrženy tak, aby umožňovaly zasunutí pod běžné pevné překážky, jako jsou například svodidla nebo osobní a nákladní automobily. Díky systému MAGIRUS Variopodpěr může být žebřík nastaven při jakékoli šířce vysunutí. Stabilizační podpěry jsou monitorovány integrovanými kamerami s přisvícením, což zajišťuje optimální umístění žebříku i v nepřehledných prostorách.

Žebříková sada disponuje dosahem výšky 42 m a je složena z pěti částí s ramenem, které lze sklopit až do úhlu 75°. Záchranný koš je navržen pro přepravu pěti osob a má nosnost 500 kg.

Pro volný nástup a výstup do koše slouží trojice dvířek, které jsou zajištěny dvojicí samonavíjecích zádržných systémů s karabinou a čtyřmi kotevními body pro zajištění maximální bezpečnosti.

Koš je také chráněn proti sálavému teplu pomocí ochlazovacích trysk, což zvyšuje ochranu osob v koši. Pro hašení vodou či pěnou lze na něj uchytit lafetovou proudnici. Na záchranném koši je pevně uchycena barevná natáčecí kamera se zoomem, což umožňuje detailní monitorování situace z výšky.

V první polovině února byl automobilový žebřík AZ 40 začleněn do provozu, přičemž nahradil dosavadní patnáctiletou automobilovou plošinu AP 32 Bronto Skylift, která byla umístěna na podvozku MB Econic. Tato starší technika bude přemístěna na hasičskou stanici v Kralupech nad Vltavou. Díky této výměně dochází v obou hasičských obvodech k významnému zvýšení efektivity při použití výškové techniky.

Zdroj: Foto: HZS Středočeského kraje

Zpět

Další zprávy: obecné, Středočeský