Drobečková navigace

Očista „do čista“ aneb „eFková řada z blízka

| |

O společnosti KTH CHEM a Kateřině Procházkové Havlíkové jsme již psali a také jsme slíbili, že se blíže podíváme na produkty řady F®, které jsou velmi oblíbené pro svou účinnost právě mezi hasiči, jejichž vybavení vyžaduje po zásahu maximální, a tak trochu odlišnou péči.

Zpět

Pojďme se podívat na naprosto unikátní technologii týkající se profesionálního čištění a ošetření zásahového oděvu hasiče, veškerého textilního vybavení, spodního prádla, dále pak rukavic, obuvi, zásahové kukly a funkčního prádla, věcných prostředků, DT, hadic a vozového parku. Na to vše cílí svou kvalitou právě zmíněná řada produktů s označením F® společnosti KTH CHEM a jedná se o systém, který je v tomto provedení zatím jediným dostupným na trhu nejen v ČR, ale také v celé Evropě.

Zmíněné produkty jsou neodmyslitelně spjaty právě s Kateřinou, se kterou se, pokud již tuto řadu nebo i další produkty využíváte, setkáváte na svých stanicích, zbrojnicích a hasičárnách. A co víc, jistě je vám znám její projekt „Čistý hasič, zdravý hasič“.

Kateřino, v následující části našeho článku se podíváme na zoubek produktům řady „F“. Povězte mi, čím si podle Vás získala řada F® tak velkou oblibu mezi hasiči?

„Díky za skvělý úvod a já hned navážu. Obliba výrobků z profesionálního systému F® tkví především v obrovské variabilitě a nevídané účinnosti, které prostě již z podstaty samotného složení není možné docílit běžnou, byť kvalitní chemií. Receptury jednotlivých produktů jsou naprosto odlišné od klasických komerčních výrobků, množství aktivních složek je dvojnásobné a mnohé z nich pracují na bázi micelárních katalyzátorů a fázových přenašečů v kapalném nano prostředí. Výsledkem je to, že řada F dokáže vyčistit a dokonale dekontaminovat drtivou většinu nejen běžného, ale hlavně specifického znečištění z hloubky textilie, které se na hasičských oděvech a vybavení standartně vyskytuje. Vysoce toxické a karcinogenní látky, které doprovázejí v podobně zplodin hoření každý požár prostě nelze dokonale vyčistit běžnými čistícími prostředky. Tento fakt je z dlouhodobého hlediska potvrzován stále novými studiemi a výzkumy. Právě pro lepší informovanost a upozorňování na možná rizika spojená s touto profesí nyní nově vznikl speciální a ojedinělý projekt „ZDRAVÝ HASIČ“ (www.zdravy-hasic.cz), na kterém spolupracuje množství vysoce oceňovaných odborníků z oboru chemie a zdravotnictví a také lektoři ze ŠVZ v Brně. My se na projektu podílíme již od samého začátku, neboť chemie je jen jeden z bodů, těmi dalšími jsou hlavně poslední poznatky a studie, jak si chránit své zdraví.“

Další velmi podstatnou výhodou je to, že naše chemie je velmi jednoduše použitelná i v běžných, tzv. hobby pračkách, rychlost čištění a radikální snížení doby pracího cyklu. Současně se všechny produkty dokonale doplňují a dají se všechny vzájemně kombinovat pro dosažení perfektního výsledku.

Veškerá chemie z řady F byla dlouhodobě testována hasiči HZS ČR, a to jak v terénu, po požárech, na cvičení, tak i následně na stanicích. Tudíž, byli to právě hasiči, kteří byli nositeli poznatků a vylepšení, která se následně do jednotlivých receptur zapracovala.“

Produktová řada F®

F1 Bezkontaktní aktivní mycí pěna s leskem pro vaší výjezdovou techniku. Jedná se o vysoce pěnivý a efektivní prostředek určený pro bezkontaktnímu i kontaktnímu mytí převážně automobilů, ale i jiné dopravní techniky. Hojně využívaný je také na lodě, gumové čluny a letadla. Neobsahuje agresivní mycí složky a nedochází tak k poškození laku. Je zde kladen vysoký důraz na kvalitu. Karoserie je perfektně umytá a díky speciálním přísadám se také leskne.

Silným znečištěním trpí i hadice, na které se s ohledem na jejich použití nabalují během zásahu nečistoty, kterých je potřeba se zbavit. Pro toto čištění je vhodný profesionální produkt F2. Ten slouží pro praní textilních i gumových zásahových hasičských hadic namáčením ve vodní lázni a následném vymácháním pomocí tlakové vody. Nebo ve formě pěny, kterou vytvoříme pomocí napěňovače a následně opláchneme tlakovou vodou. Současně se dá velmi efektivně použít při čištění v ultrazvukové lázni. Přípravek nepoškozuje textilní konstrukci hadice ani hliníkové spoje – nezpůsobuje tzv. bílou korozi, ošetřuje současně vázací prvky a těsnění a má velmi silnou čistící a dekontaminační schopnost v odstraňování hrubých nečistot, škodlivých látek, vč. zplodin hoření. Jeho působení ve formě pěny je extrémně krátké a nespornou výhodou tohoto způsobu použití je dramatické snížení spotřeby vody potřebné pro dokonalou dekontaminaci hadic po požáru.

Dalším prostředkem z řady je přípravek F3, který slouží jako předepírka pro oděv kontaminovaný ropnými látkami a oleji. Jedná se o specializovanou emulzi pro předpírku znečištěného oděvu po předchozí kontaminaci oleji, vč. hydraulických, ropných látek a všech typů znečištění, které bylo třeba čistit v čistírnách pomocí perchloru. Přípravek funguje jako předpírka, nebo jako přídavný prostředek pro hlavní praní na vyšší stupeň teploty.

U oděvů je potřeba myslet i na reflexní prvky, které zajištují bezpečnost zasahujícího hasiče. Produkt F4 je detašovací prostředek právě na reflexní části oděvu. Ten velmi účinně, pomocí jemného abraziva, vyčistí veškeré reflexní části oděvu. Prostředek je současně velmi šetrný a lze jej velmi dobře využít i na čištění přileb, vč. zlatého šítu a brýlí.

Nyní se dostáváme k základnímu kameni řady F. F5 je mikroemulzní prací prostředek s dekontaminací s vysokou účinností již při pracích teplotách 15°C. Díky svým vlastnostem je schopen zbavit oblek, i při velmi krátké době praní, drtivé většiny potu, zašpinění, vč. toxických zplodin vznikajících z hoření. Systém nanočástic velmi účinně rozpouští i látky běžně vodou nerozpustné. Pravidelným používáním také zcela jednoznačně obnovuje průchodnost par membránou, která se zhoršila vlivem předešlé nesprávné údržby a vlivy agresivního potu při používání oděvu. Pracuje na bázi micelárních katalyzátorů bez ohledu na tvrdost vody. Textil regeneruje a současně ošetřuje. Není parfemován a je hypoalergenní.

Praním to nekončí, je potřeba dbát i na dezinfekci oděvů a k tomu vám pomůže produkt F6. Jedná se o dezinfekci textilií, která se používá v případě předchozího velmi silného znečištění oděvu, nebo znečistění biologickým materiálem. Velmi účinně dezinfikuje všechny vrstvy celého obleku a používá se vždy jako poslední krok údržby. Velmi vhodný je na propocené části oděvu.

Hasiči pracují samozřejmě nejvíce s vodou a není příjemné být ihned v úvodu zásahu, který často trvá i několik hodin, okamžitě promočený. Tomu pomůže zabránit F7, což je profesionální impregnační postřikovací přípravek, který obnovuje hydrofobní a oleofobní úpravy na vnější straně vícevrstvého zásahového oděvu hasiče anebo jiných ochranných částech oděvu, jako jsou například textilní i kožené zásahové rukavice a boty. Jeho jedinečnost tkví především v naprosto jiném, unikátním složení s velmi vysokou koncentrací teflonu. Prostředek byl testován i zahraničními nezávislými laboratořemi s velmi kladným výsledkem a složky v něm obsažené jsou téměř identické jako ty, které používají k impregnaci oděvů také američtí hasiči. F7 současně „udrží“ i extrémní znečištění jako jsou kyseliny, biologické znečistění, oleje, ropné látky. Funguje tak i jako protišpinivá úprava.

Ještě zde máme jednu část hasičské výstroje, kterou nesmíme opomenout a tou je dýchací technika. F15 je profesionální multifunkční mikroemulze s dekontaminací na precizní očistu a údržbu dýchací techniky, vnitřku zásahových přileb a vnitřní části výjezdové obuvi a rukavic. Přípravek lze použit jako roztok, ale výrazně lepšího výsledku docílíte, pokud z něj vytvoříte pěnu pomocí napěňovače a necháte na povrchu DT, přilby atd. působit pár minut. Má neuvěřitelně silnou čisticí schopnost, lze jej použít i v terénu, kdy se pěna z povrchu opláchne pouze studenou vodou. Složení je koncipováno tak, aby jakýmkoli způsobem nenarušilo citlivou fólii zorníku masky. Velmi rychle rozpouští špínu. Současně lze použít také na termokamery, tlakové lahve, popruhy DT, svítilny, dokonce i na potápěčské obleky.

Nesmíme zapomenout ani na osobní hygienu hasiče, na kterou klasické mýdlo nejspíš nepostačí. Produkt s označením F10 je profesionální tekuté mýdlo s luxusní texturou a vůní hřebíčku, které obsahuje antimikrobiální přísady. Takže, nejenže budete čistí, ale také budete krásně vonět. Toto tekuté mýdlo je vhodné pro citlivou a často mytou pokožku. Mýdlo je vyráběno z vlastních tenzidových surovin, které se připravují na bázi přírodního kokosového tuku. Pro tento výrobek je vyráběna i vlastní dermální přísada, která propůjčuje tekutému mýdlu téměř nulovou kožní dráždivost. Vhodné je i pro lidi trpící atopickým exzémem a je vhodné i pro děti a kojence.

Tolik všestranné a profesionální péče v jedné řadě by možná čekal málokdo, ale je tomu opravdu tak. Na dalších produktech, které pravděpodobně řadu F rozšíří se nyní, podle slov Kateřiny, aktivně pracuje.

Když se spojí tým lidí, kteří chtějí najít řešení, nemůže být výsledek jiný než úspěšný.

Vybrané produkty můžete koupit za zvýhodněnou cenu na našem e-shopu :)

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR