Drobečková navigace

Plesy sborů z pohledu legislativy. Víte jak na to?

| |

Pořádá váš sbor kulturní akce, kde vybíráte vstupné, připravujete tombolu a dopřáváte veřejnou reprodukci? Víte, co vše je potřeba udělat, aby bylo vše správně? Tady máte návod, který zpracovalo a uvedlo na svých stránkách SH ČMS.

Zpět

Pořádání plesů, jiných kulturních akcí a tombol sbory dobrovolných hasičů

Ohlášení akce a poplatek ze vstupného

Pokud organizátor akce (plesu) počítá s dobou trvání akce i do pozdějších nočních hodin (dobou nočního klidu se rozumí doba od 22. do 6. hodiny), je třeba akci předem ohlásit místně příslušnému obecnímu /městskému úřadu. Dle zákona může obec / město obecně závažnou vyhláškou stanovit v této povinnosti výjimku. Rušení nočního klidu může být jinak řešeno jako přestupek s pokutou až do výše 10 000 Kč.

Dle § 6 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, v aktuálním znění, může činit poplatek ze vstupného až 20 % z částky vybrané na vstupném. Poplatek se neplatí, je-li výtěžek z akce určen na charitativní či veřejně prospěšné účely (např. hasičská činnost, činnost mladých hasičů apod.) a je vhodné se na tom předem domluvit s vedením obce.

Ochranný svaz autorský aneb poplatky OSA 

Při pořádání akce (plesu), na kterém se vybírá vstupné, je třeba akci ohlásit, a to nejpozději jeden pracovní den předem na Ochranný svaz autorský (OSA) vyplněním níže uvedeného formuláře, který je možno odeslat poštou (na adresu: OSA, Zákaznické centrum Praha, Čs. armády 786/20, 16056 Praha 6) nebo naskenovanou kopii (na email: vp@osa.cz). Po jeho obdržení vám OSA vystaví licenční smlouvu. Následně je třeba nejpozději do 10 pracovních dní od konání akce odeslat na jeden z výše uvedených kontaktů seznam odehraných děl s uvedením jména autorů (požadujte jej od kapely).

Pokud budete mít na akci či plese kapelu, která bude hrát pouze vlastní tvorbu, i přesto je třeba akci na OSA nahlásit včetně uvedení seznamu děl s jejich autory. Při plánování nákladů je třeba počítat s výdajem na poplatek pro OSA.

Pokud je daná akce nekomerční a nevybírá se na ní vstupné (např. průvod, soutěže, dětský den), pak se poplatek za autorská práva neplatí a vztahuje se na vás kolektivní hromadná licenční smlouva uzavřená mezi OSA a SH ČMS.

Živnostenské oprávnění a EET

Pokud spolek organizuje výdělečné činnosti (např. pořádání kulturních akcí či plesů) jen příležitostně a nejedná se souvislou podnikatelskou činnost a výše hotovostních příjmů z této příležitostné činnosti nepřesáhne buď 300 000 Kč za rok nebo 5 % z celkových příjmů či výnosů (to se týká hlavně větších spolků, které mají roční příjmy nad 6 mil. Kč), pak spolek nepodléhá povinnosti zřídit si na tuto činnost živnostenské oprávnění a také se na něj nevztahuje elektronická evidence tržeb, a to ani od 1. 5. 2020.

Prodej alkoholu na akci aneb koncese

Pokud spolek organizuje tyto akce příležitostně (viz. odstavec týkající se živnostenského oprávnění a EET)  a nepoužívá k prodeji a nalévání alkoholu na dané akci své zaměstnance, pak koncesní živnost k prodeji alkoholu nepotřebuje. Je ale povinen pořádání akce předem nahlásit na místně příslušný celní úřad.

Každý, tedy i spolek, který prodává lihoviny (v lahvích i rozlévané) na veřejně přístupných sportovních a kulturních akcích včetně zábav a diskoték, je povinný nejpozději pět pracovních dnů před konáním akce o této skutečnosti písemně informovat celní úřad, v jehož územní působnosti se bude prodej alkoholu uskutečňovat. V případě odeslání žádosti poštou je třeba žádost odeslat doporučeně dříve alespoň deset pracovních dnů předem.

Formulář „Oznámení o prodeji lihovin v rámci příležitostného prodeje“ najdete v prokliku v levé části stránek zhruba uprostřed.

Do části formuláře Druh a množství lihoviny uveďte orientační seznam s uvedením jeho názvu, názvu výrobce a jeho množství v litrech. Do druhu akce v případě plesu uveďte „taneční akce“. Formulář pak můžete odeslat prostřednictvím datové zprávy přes datovou schránku nebo jej vytisknout a doporučeně odeslat na celní úřad (uschovat si podací lístek).

Při případné kontrole na akci ze strany celního úřadu je třeba kontrole na místě předložit: kopii o oznámení akce celnímu úřadu s potvrzeným podacím lístek z pošty a doklady o nákupu lihovin (účtenky nebo faktury).

Pořádání tombol na akcích sborů do výše herní jistiny do 100 000 Kč

Od 1. 1. 2017 platí nový zákon č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách, v aktuálním znění, který upravuje pořádání tombol.

Co to je tombola a herní jistina

Tombola je hazardní hra, u níž se výhry rozdělují na základě slosování, do kterého se zahrnou pouze prodané sázkové tikety (lístky do tomboly). Provozovatelem (pořadatelem) tomboly může být pouze právnická osoba se sídlem v ČR nebo v EU.

Herní jistinou rozumíme součin prodaných lístků do tomboly a prodejní ceny za jeden tombolový lístek neboli sumu, kterou pořadatel tomboly získá prodejem lístků do tomboly.

Ohlášení tomboly

Ohlášení podléhají pouze tomboly s herní jistinou vyšší než 100 000 Kč. Tyto tomboly se ohlašují obecnímu / městskému úřadu, na jejímž katastrálním území má být tombola pořádána. Tomboly s herní jistinou do 100 000 Kč se nikam neohlašují a tudíž se ani neplatí žádný poplatek za ohlášení tomboly. Pořadatel tomboly nemusí ani vypracovávat herní plán tomboly.

Losování tomboly

Lístky do tomboly lze prodávat pouze v den a na místě losování tomboly. Výhry se pak mohou vydávat pouze ve stejný den a na stejném místě, ve kterém se tombola losovala. Losování tomboly se můžou účastnit i osoby mladší 18 let a věk mladšího účastníka se nemusí nikterak ověřovat.

Je ale třeba pohlídat, aby pak osoba mladší 18 let nevyhrála alkohol či tabákové výrobky, cigarety apod.). Řešením pak v tomto případě je omezení prodeje lístků do tomboly osobám starším 18 let. Při losování tomboly není třeba notářského dozoru.

Výhry v tombole

Předmětem výhry v tombole by měly být věcné (hmotné) ceny nebo různé poukázky na zboží či služby. Výhrou v tombole by naopak neměly být peníze, ceniny, cenné papíry a jiné investiční nástroje. Úhrnná cena výher v tombole by neměla být nižší než 40 % a vyšší než 80 % herní jistiny.

Výhry v tombole s herní jistinou do 100 000 Kč jsou pro výherce osvobozeny od daně z příjmu (§ 10 odst. 3 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Zdanění výnosu z tomboly

Dle § 3 odst. 3 zákona č. 187/2016 Sb., o dani z hazardních her, v aktuálním znění, je základem daně je částka, o kterou úhrn přijatých vkladů převyšuje úhrn vyplacených výher a úhrnu vrácených vkladů. Hodnota nepeněžních výher se určuje podle zákona upravujícího oceňování majetku.

Pokud je celková hodnota výher v tombole vyšší než vybraná částka za prodané lístky v tombole, pak je výše daně nula Kč a daňové přiznání se nepodává.

Pokud by ale nastala situace, kdyby celková částka za prodané lístky do tomboly převýšila hodnotu všech výher v tombole, pak je třeba výsledný čistý výnos (po odečtení hodnoty výher) zdanit. Sazba daně z výnosu z tomboly činí 23 %. Daň se vypočte jako součin základu daně zaokrouhleného na stokoruny nahoru a sazby 23 %. Daňové přiznání se vyplňuje ZDE.

v Přehledu formulářů pro finanční správu zhruba uprostřed stránky pod názvem Přiznání k dani z hazardních her – od 2. čtvrtletí roku 2019. Dílčí daň z tomboly je řešena v příloze G a následně v řádku 700 přiznání. Vyplnění formulář je pak možné podat elektronicky prostřednictvím datové zprávy (pokud má sbor zřízenou datovou schránku) nebo poštou či osobně k místně příslušnému finančnímu úřadu, a to do dvacátého dne prvního měsíce následujícího čtvrtletí (příklad: pokud je tombola pořádána v době od 1. 1. 2020 do 31. 3. 2020, pak je třeba daňové přiznání podat do 20. 4. 2020). K datu podání přiznání je třeba zaplatit i vypočtenou daň na účet příslušného finančního úřadu s předčíslím účtu 2639 (např. v případě příslušnosti k Finančnímu úřadu pro Prahu 2 je pak číslo účtu 002639-0077628031 / 0710). Variabilní symbol je vždy IČO plátce. Specifický a konstantní symbol se neuvádí.

Kontakty na jednotlivá pracoviště finanční správy. 

Legislativa k tombolám

Od 1. 1. 2017 platí nový zákon č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách, v aktuálním znění, a to zejména § 61 až § 63, který zcela nahradil původní zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách. Daňovou problematiku pak upravuje zákon č. 187/2016 Sb., o dani z hazardních her, v aktuálním znění.

Upozornění k tombolám

Upozorňujeme, že výše uvedené informace platí jen do tombol s herní jistinou do 100 000 Kč. Při herní jistině nad 100 000 Kč platí zcela jiná a přísnější pravidla týkající se ohlašování, organizace i průběhu losování tomboly.

(aktualizováno ke dni 12. 2. 2020, informace k EET jsou platné i po 1. 5. 2020)

Dokument v plném a aktuálním znění ke stažení na stránkách www.dh.cz.

Zdroj: www.dh.cz

Zpět

Další zprávy: legislativa, Celá ČR