Drobečková navigace

Poděkujte kolegům za jejich činnost skvělou knihou

| |

Vaši kolegové jistě jako poděkování ocení knihu, ve které se dovědí zajímavosti hasičství.

Zpět

Blíží se konec roku a na řadu přijdou společná setkání krajských, okresních sdružení i samotných sborů. Při těchto událostech rekapitulujeme činnosti uplynulého roku a také děkujeme a oceňujeme ty, kteří svým přispěním pozvedli činnost organizace. 

Poděkování bývá v různých podobách. Jednou z nich jsou i dary, které potěší nejen je, ale i jejich okolí. Ano, řeč je o knihách, které máme možnost prolistovat, přečíst si, podělit se o jejich obsah s ostatními a po čase se k nim opět vrátit.

Přemýšlíte-li, čím obdarovat své kolegy? Jistě by jim udělala radost jedna z publikací Pepy Nitry, které jsou plné zajímavostí. Knihy jsou k dostání na našem e-shopu za cenu, za kterou je jinde nepořídíte.

Požárníci, pompiéři, hasiči

Kniha je jakýmsi průvodcem dějinami českého hasičství a je výsledkem dlouholetého bádání a umného využití dosavadní literatury, kronik, dobového tisku, informací z internetu a dalších pramenů, včetně úzké spolupráce s lidmi zabývající se touto tematikou. Je široce přijatelnou propracovanou sondou do historie užití ohně a ochrany před nim od počátků lidské civilizace, přes první účinná opatření středověku a raného novověku, císařské patenty Marie Terezie a Josefa II., až po moderní dobu charakteristickou rozvojem techniky a nenahraditelnou závislostí společnosti na organizované ochraně její bezpečnosti. Cenné je i to, že autor se ve své práci zabývá nejen dějinami, ale přibližuje také současnost, která se stává velikým odkazem příštím generacím a potvrzením toho, že čeští hasiči jsou hrdými pokračovateli tradic, kterých moderní podoba se na jejich území zrodila před více než sto padesáti lety.

Požáry

Na 300 stranách najdeme 1 838 postižených míst v České republice s doprovodem dobových ilustrací. Autor nechtěl podat pouze dostupná fakta, ale také je zpestřit citacemi ze starých kronik, informacemi o protipožárních opatřeních a prvních hasičských sborech. Čtenář tak dostává možnost poznání, že někdy šlo sice o tragické, ale zároveň víceméně kuriózní události. Avšak i ty svědčí o tom, že náhodně vzniklé požáry byly a jsou povětšinou způsobeny lidskou nedbalostí. Dějiny českých měst, obcí a šlechtických sídel jsou protkány tragédiemi, kdy mnohé z nich lehly popelem až do posledního stavení.

Města v ohni

Autorovi nešlo o to sepsat z dostupných materiálů co nejdokonalejší přehled katastrof, tak jak tomu bylo v jeho předchozí knize, místopisném přehledu požárů v českých zemích. Nová kniha je výsledkem jeho snahy vytvořit pestrou mozaiku těch největších a nejznámějších požárních pohrom v průběhu věků z často exotických míst, která osobně navštívil. Spojuje je s vlastním příběhem a s postřehy vztahujícími se k historii i současnosti místa popisovaných neštěstí. V mnoha případech je pak doplňuje fakty o požární ochraně. Nejde o klasickou encyklopedii, ale o případy mnohdy spojené se zajímavými událostmi, příčinami jejich vzniku, průběhu a následků. Nechybí zde ani požáry některých významných staveb, zejména pak kulturních památek.

Zpět

Další zprávy: hasičovo, Celá ČR