Drobečková navigace

Prvomájová dobrá nálada v Libkovicích pod Řípem

| |

Dobrovolní hasiči v Libkovicích pod Řípem, stejně jako na stovkách dalších míst zabezpečovali 30. dubna 2022 pálení čarodějnic. Avšak, aby to nebylo málo, přispěli k další tradici podporované obecním úřadem, kterou jsou retro prvomájové průvody pod hlavičkou „Přátelé dobré nálady“.

Zpět

Tentokrát to bylo po dvouleté koronavirové přestávce po čtvrté. Už měsíc dopředu mi starosta místního SDH Luboš Šťastný předal pozvánku na akci, která zvala na sraz veteránů a všech účastníků průvodu v ulici K Bechlínu ve 13.00 hodin. Došel jsem na určené místo včas a nestačil se divit.

Na příjezdu do vsi už bylo najeto více než osmdesát vozidel různého druhu. Od mopedů až po armádní veterány, mezi kterými kralovaly exponáty ze sbírky rodiny Haklových z Předonína. Traktorů se tu sjelo přesně dvacet a některé z nich měly ve svých technických průkazech datum výroby z padesátých let minulého století. O něco mladší byly škodovky, trabanty i několik automobilů veřejné bezpečnosti.

Byli tu i hasiči z dalších sborů Litoměřicka. Nejvíce jich přijelo z Brozan nad Ohří. Nejdůležitějším dopravním prostředkem však bezpochyby bylo kolo Luboše Šťastného, který to měl, jak se říká, všechno na triku. A zvládal to na perfektně. Na jeho povel se pak dlouhá kolona dala do pohybu za tónů řízných budovatelských pochodů znějících z ampliónů obecního rozhlasu.

Cestu jim lemovaly lidé s mávátky, mezi kterými nechyběly ženy v úborech zemědělských brigádnic s hráběmi a srpy nebo rolníci s celými rodinami v pracovním, jako by se právě vrátili z prací v JZD. Závěr průvodu tvořily maminky s dobovými kočárky.

Se vší slávou se nakonec veškerá technika vzorně seřadila na místním hřišti, kde už účastníky čekalo občerstvení a hudba, kterou vybíral další otec akce Bohuslav Shoř. Stánky se zmrzlinou, pivem, klobásami i cukrářskými výrobky z dílny paní Pavlíny Valentové, které mnozí známe z předchozích setkání hasičů pod Řípem. Pro děti tu pak byly připraveny atrakce, jako trampolíny a aquazorbing.

Program zpestřila děvčata z taneční školy HOPA ze Štětí a vtipné soutěže organizované Lukášem Kindlem a Lubošem Šťastným s manželkou. Všichni se skvěle bavili a na adresu organizátorů byla slyšet jenom chvála. Nedalo mi to a na vteřinu jsem musel zastavit upachtěného starostu hasičů, kterému ani v tom největším vypětí na tváři nechyběl jeho typický úsměv, a poděkovat mu za nevšední zážitek.  

Zpět

Další zprávy: kulturní, Ústecký