Drobečková navigace

1. Putování za hasičskými sbory a spolky – HS Zastávka

| |

Kdy a kam pojedeme? Tak touto otázkou začalo první plánování návštěvy hasičů za hranicí Ústeckého kraje. Volba byla následující … HS Zastávka, Spolek HATASPO a SDH Laškov. Lidé, věnující se stejným činnostem, ale přesto s malými rozdíly.

Zpět

Naše putování shrneme ve třech článcích a začínáme hasičským sborem Zastávka, který byl založen v srpnu 1880 a nedávno oslavil své 140 výročí. V Zastávce nás přijal Zdeněk Milan, který je již 22 let starostou hasičského sboru Zastávka, a z toho 18 let i velitelem jednotky. K tomu byl, aby toho nebylo málo, zvolen do pozice prezidenta Moravské hasičské jednoty (MHJ), čítající 54 hasičských sborů ze 4 okresů.

Hasičský sbor Zastávka se pyšní novou moderní hasičskou zbrojnicí, kde je v přízemí rozlehlá garáž s nablýskanou technikou a v patře je poté veškeré potřebné zázemí pro jednotku, která dle slov starosty drží přes den pohotovost a jedno družstvo vždy přespává na hasičárně, aby byla reakční doba a vyjetí k zásahu co nejkratší.

Součástí zázemí je společná zasedací místnost, kde jsou stěny plné pohárů a ocenění, které sbírají na různých akcích. Zdeněk Milan zasvětil svůj život hlavně práci s mládeží a když nám o účastech na soutěžích vyprávěl, bylo znát, že je na všechna „hasičata“ opravdu pyšný: „MHJ pořádá každoroční podzimní halovou soutěž „Soptík“. Jedná se o tradiční soutěž pořádanou již více jak 10 let. Pro úspěšné absolvování závodu musí každý závodník zvládnout hned několik disciplín. Jde o prokázání vědomostí z oblasti požární ochrany, znalost grafických značek, Morseovy abecedy a otázky z topografie, připraven je také test z pravidel silničního provozu, ze zdravovědy a ochrany životního prostředí. Nechybí ani uzlová štafeta, rozvinutí hadice na cíl a šplh na laně nebo na tyči. Pravidelně se této soutěže účastní přes 300 dětí a každé z nich si odveze nějakou tu cenu.“  

Na jedné z polic jsme si všimli poháru z účasti na soutěži Firedance a velmi nás překvapilo, že byla mezi soutěže v požárním sportu a branné závody přidána i soutěž ve společenském tanci, rozdělené na 4 části. Účastníci tančí v párech a v komisi sedí odborníci z tanečních škol. Pro každou kategorii jsou vybrány odpovídající společenské tance plus free style. Zdeněk Milan řekl, že ho vždy potěší, když vidí, jak to všem velmi sluší a jak si dávají záležet na přípravě vhodného oblečení a kostýmů.

Také neopomenul zmínit čestné členy, kteří jsou nedílnou a cennou součástí hasičského sboru a to, že je potřeba jim věnovat stejnou pozornost, jako kdyby byly v aktivním věku. To, jak hezky o nich hovořil se opravdu pěkně poslouchalo.

Chodba linoucí se celým horním patrem je osazená nástěnkami s ohromným množstvím fotografií, které nás vtáhly do minulosti. Opravdu jsme se u nich zastavili na dlouhou chvíli a prohlíželi si, jak šel čas v hasičském sboru, který dříve nesl název Zastávka u Brna, a kdyby nedošlo k přejmenování obce, mohl zde být Hasičský sbor Boží Požehnání, což bylo odvozeno z názvu zdejšího uhelného pole.

Už nyní s kolegyňkou Luckou víme, že toto nebyla naše poslední zastávka v Zastávce.

Zdroj: Hasičovo

Zpět