Drobečková navigace

ROZHOVOR se starostou KSH Karlovarského kraje Aloisem Minářem

| |

V pořadí třetím starostou, který nám odpověděl na otázky v rámci seriálu o představení nových či znovuzvolených starostů krajských sdružení, je Alois Minář z Karlovarského kraje.

Zpět

Od kdy jste členem sdružení?

Členem hasičského sdružení jsem se stal již v mých dětských létech, v roce 1973, jako mladý hasič ve Sboru dobrovolných hasičů Žlutice. Ve svých patnácti letech jsem své členství přerušil. V roce 1995 jej opět obnovil.

Co Vás k hasičině přivedlo?

Můj otec, který byl členem hasičského spolku již od roku 1946.

Toto je Vaše první období ve funkci krajského starosty, nebo jste ve funkci opakovaně?

Starostou krajského sdružení Karlovarského kraje jsem se stal v druhé polovině minulého volebního období, na jaře v roce 2017. V letošním roce jsem byl zvolen opětovně.

Jakou profesi děláte v soukromém životě?

Jsem jednatelem nadnárodní firmy, která má v České republice dvě dceřiné pobočky. Firma se zabývá výrobou bezpečnostních komponentů pro automobilový průmysl.

Čemu se ještě věnujete ve volném čase kromě hasičiny?

Dobrovolná hasičina jako taková je časově velice náročná. Ve žlutickém hasičském spolku jsem do roku 2020 vykonával funkci jednatele a velitele výjezdové jednotky. Velitelem jsem nadále, k tomu krajské sdružení a dá se říci, že moc volného času nezbývá. Zbylé volno věnuji své rodině (čtyři děti 🙂), pravidelným procházkám se psem, pěší turistika, cyklistika, v zimních měsících pak lyžování.

V čem je kraj, ve kterém působíte, podle Vás nejsilnější?

Karlovarský kraj je jedním z krajů nejmenších, nicméně činnost je obdobná jako v krajích jiných. Vedení krajského sdružení jsem převzal v období, kdy jsme na jeho činnost nemohli být úplně pyšní. V této nelehké době jsem ocenil podporu členů výkonného výboru a hasičských spolků, mého mateřského nevyjímaje, kteří mi byli velice nápomocni. Sečteno, podtrženo, kolegialita, spolupráce, vzájemná podpora, spousta volného času společně věnovaný hasičině.

A v čem má naopak slabiny?

Myslím si, že jedním z problémů našeho kraje je špatná komunikace a nedůvěra, vyplývající z neznalosti činnosti nejen krajského sdružení a různých šířených nepravd. Dnešní doba je mnohem dynamičtější a mnoho občanů spolkovým činnostem příliš nefandí, a to je třeba změnit.

Na co se chcete v následujících 5 ti letech nejvíce zaměřit? Jaké máte případně cíle?

Období 2017 – 2020 nebylo pro mne zdaleka jednoduchým. Jsem rád, že nově zvolený krajský výkonný výbor je nastaven tak, aby pojmul veškeré povinnosti. Mým cílem je navázat ještě větší spolupráci s Hasičským záchranným sborem. Díky nově nastavené dotační politice s vedením Karlovarského kraje se nám podařilo krajské sdružení lépe materiálově dovybavit. Tímto směrem chceme nadále pokračovat.  Plánuji navštívit všechny hasičské spolky, navázat lepší komunikaci a díky rozšířeným a nově jmenovaným odborným radám a sekcím, více hasičů „vtáhnout“ do krajského dění. Máme co dohánět i co se týče zpracování historie našeho sdružení. A již zmíněné zlepšení komunikace bude dalším nemalým úkolem.  

Co byste chtěl vzkázat hasičům v této nelehké době?

Doba je opravdu nelehká, dá se říci, že činnost, která je závislá na vzájemném setkávání se na různých akcích, hasičském sportu hasičské mládeže, ale i dospěláků, vzala za své.

Jako velitel zásahové jednotky, vím z vlastní zkušenosti, že doba není úplně jednoduchá. Chci všem hasičkám a hasičům, záchranářům, kteří jsou v této době čímkoliv nápomocni velice poděkovat, a skláním poklonu před jejich nemalým úsilím.

Zpět

Další zprávy: obecné, Karlovarský