Drobečková navigace

ROZHOVOR se starostou MSH hlavního města Prahy Bc. Martinem Wagnerem, MBA

| |

To si takhle chytáte ryby a kamarád Vám poví: „Pojď se semnou podívat k hasičům.“. A proč ne? Jedna návštěva a pár dní na zkušenou mu udalo nový směr. Stal se dobrovolným hasičem a dnes je starostou Městského sdružení hasičů hlavního města Praha.

Zpět

Otázky, které jsme si připravili pro krajské starosty jsme položili i Bc. Martinovi Wagnerovi, starostovi Městského sdružení hasičů hlavního města Prahy, které je nedílnou součástí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, největší dobrovolnické organizace sdružující více než 360 tisíc členů.

Od kdy jste členem Sdružení?

Tehdy to byl ještě svaz požární ochrany a co by mladý požárník jsem začal v roce 1976.

Co Vás k hasičině přivedlo?

To byla náhoda. Jako kluci jsme byli na rybách a jeden kamarád mi řekl, hele pojď půjdeme se podívat k hasičům. Tak jsme došli za hasiči do Staré Role v Karlových Varech a tam to vše začalo. Zalíbilo se nám to, a tak jsme se stali členy. Nejvíce mě pohltila ta bezvadná parta lidí. U hasičárny byl pěkný pozemek, který jsme mohli využívat pro trénink nejen na požární útoky. Jezdili jsem po celém kraji, vyhrávali jsme a byli jsme dobrý, a mě to opravdu velmi bavilo.

Foto z archivu Martina Wagnera

Tohle je vaše první období ve funkci starosty?

V roce 2010 jsem se stal starostou u SDH Praha - Kunratice a byl jsem navržen na člena Výkonného výboru, kam jsem byl posléze i zvolen. Poté jsem se stal náměstkem starosty Městského sdružení hasičů a měl jsem na starost ochranu obyvatelstva a prevenci. V roce 2015 jsem byl tak trošku přemluven 😊 a kandidoval jsem na starostu a tím jsem se po volbách stal. Teď je to tedy mé druhé období.

Jakou profesi vykonáváte v soukromém životě?

To je trochu zapeklitá otázka 😊. Já jsem dříve pracoval u PČR 18 let a pak jsem si jednou řekl dost, protože práce mi zabírala tolik času, že nezbýval čas na rodinu. Dostal jsem nabídku na pozici odborného referenta prevence k městské policii Hlavního města Prahy, kterou jsem přijal a vykonávám ji do dnes.

Čemu se věnujete ve volném čase kromě hasičiny?

Rodině a třem dětem, které jsou sice již velké (teda hodně velké), ale pro mě jsou to pořád děti. Občas jedeme do přírody. Nedávno jsem si udělal radost k 50. narozeninám a pořídil jsem si motorku a když je čas tak se kochám a jezdím kde se dá. Sem tam zajdu na nohejbálek nebo volejbálek, dřív jsem ještě trénoval karate. Volného času, ale abych řekl pravdu moc nezbývá hasiči mi zabírají pomalu více než práce taková. Nicméně celou rodinu jsem přihlásil k hasičům, takže minimálně na Valné hromadě se všichni potkáme 😊.

V čem je kraj, ve kterém působíte nejsilnější?

Pro Prahu je ideální, že je na nejmenším území. Jsme okres i kraj máme 44 SDH s cca 2950 členy. Vše je tu na dosah.

V čem má slabiny?

Když člověk nezažil funkci v jiných krajích tak se to, v čem je slabší, ne snadno posuzuje.

Foto z archivu Martina Wagnera

Na co se chcete v následujících 5 letech zaměřit?

Ono je těžké vždy nastínit nějaký plán. Domnívám se, že za minulé volební období se nám povedlo pro Sdružení a Jednotky a pro všechny dobrovolné hasiče realizovat dva nápady.  Za prvé pojištění hasičů, pokud se něco stane na výjezdu a je nějaký úraz tak se to bere jako pracovní úraz. Dále také možnost udělat si řidičské oprávnění u HZS v rámci výjezdové jednotky. Takové výhledy máme i do budoucnosti. Skloubit spolupráci se všemi složkami, nejen s těmi, co jsou ve služebním zákonu, ale obecně se všemi. Je třeba spolupráce Sdružení hasičů, Moravské hasičské jednoty, České hasičské jednoty atd., všichni hasiči chtějí pomáhat lidem a je třeba spolupracovat a na to je třeba se zaměřit. Dále získávat nové lidi do sborů, hlavně pro výchovu nastupující generace, zároveň do jednotek a těm také už konečně nabídnout za jejich nezištnou pomoc a práci nějaký benefit.

Co byste chtěl vzkázat hasičům v téhle nelehké době?

Samozřejmě všem hasičům a jejich blízkým hlavně přeji zdraví. Myslím, že to není fráze prostě je to věc, kterou člověk potřebuje, bez toho zdraví to prostě nejde. Těm, co jsou ve výjezdových jednotkách ať se vždy vrátí zdraví a v pořádku. To je nejdůležitější. Děkuji všem hasičům ať ve spolcích tak v jednotkách, že se postarali a starají od šití roušek a distribuci až po pohotovosti, které slouží za profesionální hasiče nebo je doplňují. Za to vše velký dík.

Každému, kdo pomáhá „za děkuji“ patří velký dík.

Zpět