Drobečková navigace

ROZHOVOR se starostou KSH Ústeckého kraje Jiřím Hencem

| |

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, největší dobrovolnickou organizaci sdružující více než 360 tisíc lidí čeká volba starosty. Termín voleb se s ohledem na aktuální koronavirovou situaci 3x posunul. Nyní jsou volby naplánované na duben 2021.

Zpět

Na jednotlivé kandidáty na starostu SH ČMS máme připraveny otázky a než přijde čas zveřejnění jejich odpovědí, pojďme se podívat za starosty krajských sdružení. Volby krajských starostů již probíhají a odvoleno není pouze ve čtyřech krajích. A protože mají starostové krajských sdružení důležitou roli, vyzpovídali jsme si je také. Všem byly položeny stejné otázky a odpovědi Vám přineseme v následujících článcích. Začínáme na severu Čech, konkrétně v Ústeckém kraji, kde je starostou sdružení Jiří Henc.

Od kdy jste členem sdružení?

Členem jsem od roku 1971, tenkrát se jednalo ještě o Svaz požární ochrany. Vykonával jsem řadu funkcí v SDH Koštice. Z počátku jsem byl vedoucí mládeže, pokladník či velitel. Poté jsem postoupil na post starosty, velitele okrsku a dále člena předsednictva a rady velitelů okresu Louny. Na krajské úrovni pak člen předsednictva kraje a rady velitelů do doby, než byli kraje zrušeny. Po revoluci jsem byl zvolen starostou OSH Louny v letech 1990–1995. Tuto pozici jsem ale s ohledem na změnu zaměstnavatele přerušil, ale stále jsem vykonával post náměstka starosty OSH, až do znovu zvolení starostou OSH Louny v roce 2010, kde působím již celkem 15 let. Nadále jsem členem VV OSH Louny, po znovu zavedení krajů vedoucí KORV a člen VV KSH. Za kraj jsem byl zvolen do ÚORV, a od roku 2013 jsem člen VV SH ČMS.

Co Vás k hasičině přivedlo?

K hasičině mě přivedl můj otec, který vykonával řadu funkcí jak ve sboru dobrovolných hasičů, tak i v okresním sdružení

Toto je Vaše první období ve funkci krajského starosty, nebo jste ve funkci opakovaně?

Ne není to moje první období. Po úmrtí mého předchůdce Pavla Doubravy, který zemřel v roce 2012, jsem byl pověřen řízením a v roce 2013 zvolen starostou KSH a jsem zde doposud.

Jakou profesi děláte v soukromém životě?

Jsem vyučený kuchař, absolvoval jsem řadu kurzů PO a dvou letou dálkovou školu PO. Mezi další profese, které jsem zastával jsou řidič autobusu ČSAD, od roku 2003 manažer HVP a od roku 2012 ředitel pobočky HVP Ústí nad Labem.

Čemu se ještě věnujete ve volném čase kromě hasičiny?

Když se podíváme vyš tak je jasné, že už na další koníčky nezbývá moc času, ale přesto je na prvním místě rodina, bez jejich podpory by nebylo možné se hasičině v takovém rozsahu věnovat a za to jim moc děkuji.

V čem je kraj, ve kterém působíte, podle Vás nejsilnější?

Neřekl bych nejsilnější, ale můžu se spolehnout na lidičky kolem sebe, a to je to nejlepší co si člověk může přát a za to jim všem moc děkuji a vážím si jejich práce. Dále bych chtěl zmínit výbornou spolupráci s Ústeckým krajem a HZS Ústeckého kraje a ÚO. Bez jejich podpory a pomoci bychom nemohli zvládnou všechny naše akce v takové kvalitě a rozsahu. Moc děkuji a vážím si této podpory a spolupráce. 

A v čem má naopak slabiny?

Slabiny jsou vždycky, ale musíme se poučit, aby se příště neopakovaly. V našem kraji je slabá členská základna oproti ostatním krajům a bohužel se nám nedaří členskou základnu zvýšit. Máme 9 600 členů. Naše největší OSH jsou Litoměřice 2 500 členů a OSH Louny 2200 členů.

Na co se chcete v následujících 5 ti letech nejvíce zaměřit? Jaké máte případně cíle?

Naše hlavní zaměření je na spolupráci z JSDH obcí. Být v obcích nápomocni v ochraně obyvatel a v oblasti prevence. Nadále chceme podporovat soutěže MH a PS, krajské postupové soutěže, STIMAX, TOHATSU a uskutečnit setkání přípravek v rámci kraje. Také cílíme na podpora a výchovu mládeže, která je na prvním místě. Vždyť si vychováváme své nástupce, kteří tu hasičkou káru potáhnou dál.

Co byste chtěl vzkázat hasičům v této nelehké době?

Vážené kolegyně, vážení kolegové, poslední týdny se potýkáme s druhou vlnou epidemie koronaviru. Věřím, že se Vám na vašich obcích daří toto obtížné období zvládat.

Chtěl bych poděkovat našim členům a členkám za pomoc nemocnicím v našem kraji v této nelehké době a také jednotkám za pomoc obcím při dezinfekci v místech kde se soustředí více osob (autobusové zastávky atd.).

Vám všem i Vašim rodinám přeji hodně sil a pevné zdraví.

Zpět

Další zprávy: hasičovo, Ústecký