Drobečková navigace

SDH Heřmanice z Frýdlantského výběžku mají autobus, který nahradil vysloužilou Avii

| |

Hasiči z Heřmanic nahradili Avii jinou technikou.

Zpět

Sbor dobrovolných hasičů obce Heřmanice se nachází u Frýdlantu v okresu Liberec, Libereckého kraje. Vznikl v únoru roku 1880 kdy byly schváleny stanovy a sbor měl již v tu dobu 41 členů. Nyní má 45 členů a v jednotce je aktuálně 17 členů, z toho 3 dívky.

Jednotka je zařazena v kategorii JPO 3/1  a disponují technikou T148 CAS 32, Toyota Hilux jako TA, a DA ve formě autobusu který má 26 míst plus řidič. Původně měli ještě dvě Casky na podvozku RTHP Škoda. CAS 16, kterou měli byla předána po roce 2014 další jednotce k užívání a CAS 25 RTHP byla nedávno slavnostně předána SDH Zbilidy.

Jak vznikl původ celého záměru o novou techniku DA? Po určitých problémech s podvozkem Avie, která už nebyla vyhovující v rámci jejího technického stavu hledali hasiči náhradní varianty podvozku, tzn. novější typ Avie která je i technicky v lepším stavu či provedení. Šlo hlavně o bezpečnost členů či dětí v rámci přepravy na soutěže nebo výjezdy k místu zásahu. Mezitím se naskytla možnost převodu autobusu, který sice nebyl nový, ale i tak byl pro hasiče velmi vhodným kandidátem na obnovu DA.  Po zjištění stavu autobusu zjistili, že se bude muset zainvestovat do menších oprav a laku, aby byl plnohodnotný jak pro sbor tak i jednotku a plošnému využití v rámci Frýdlantského výběžku. Na návrh starosty obce byl zastupitelstvem schválený rozpočet na opravu a nyní již je v hasičské zbrojnici. Tento autobus je využíván na přepravu dětí jak ze sboru v rámci soutěží tak i pro děti z obce, ale i pro obecní obyvatelstvo v rámci organizovaných výletů. Minulý rok byl použit i v rámci česko-polského projektu, kdy bylo v měsíci listopad cvičení na státním zámku Frýdlant.

Hasiči tímto děkují starostovi obce Heřmanice p. Stříbrnému a my jim přejeme spoustu bezpečných kilometrů.

Zpět

Další zprávy: technika, Liberecký