Drobečková navigace

SDH Polepy - Putování za hasičskými sbory a spolky

| |

Při návštěvě taktického cvičení hasičů, které proběhlo minulý týden na Litoměřicku, jsme se podívali i do místního sboru dobrovolných hasičů v Polepech.

Zpět

Sbor dobrovolných hasičů v Polepech má více než stoletou tradici a je tak již nepostradatelnou součástí života v obci. Hasiči pomáhají při akcích ke kterým patří například čarodějnice. Pořádají ale i kulturní akce, jako je mezi obyvateli velmi oblíbený Hasičský bál. Zapojují se do spousty záslužných aktivit, mezi které patří i Ukliďme Česko. Jednou ročně naplánují tzv. Železnou neděli, při které sesbírají železo od obyvatel obce a za jeho odvoz si poté mohou pořídit potřebné doplňky do zbrojnice.

V Polepech najdete i Kroužek mladých hasičů, který se těší velké oblíbenosti a aktuálně čítá okolo 25 dětí. Děti se schází každou středu a učí se hasičským dovednostem pod vedením zkušených lektorek. Zároveň jsou děti velmi úspěšné na hasičských soutěžích, kam se pravidelně vydávají.

Jejich výjezdová jednotka čítá 15 členů a zajímavostí je, že za posledních 6 let se nestalo, že by jednotka nevyjela k zásahu. Tento rok zasahovali u 7 výjezdů, naposledy to byl v srpnu spadlý strom přes silnici. S respektem hasiči vzpomínají i na květnový výjezd s defibrilátorem, kdy pomohli zachránit člověka ještě před příjezdem zdravotníků.

Zkušenosti k výjezdům sbírají členi jednotky díky cvičením a různým soutěžím. Sami organizují soutěž Polepský XBOJ, jejímž cílem je prověřit jednotky sborů dobrovolných hasičů při řešení různých situacích, které mohou ve své kariéře dobrovolného hasiče potkat. V rámci výjezdových disciplín zde můžete vidět zásah u dopravní nehody, nehody letadla nebo záchrany tonoucího. Zažít tu můžete ale i hromadnou disciplínu, kde zasahuje 3 a více aut z více sborů. Naposledy to byl požár zámku.

Kolektiv jednotka potivě stmeluje společnými úterky, které tráví v hasičárně, kde pracují na údržbě zbrojnice.

Hasiči v Polepech se mohou chlubit i skvělým vozovým parkem. Patří do něj Suzuki SX4 s defibrilátorem, dopravní tranzit Volkswagen T5, velkokapacitní cisterna SCANIA, prvovýjezdová CAS IVECO a pracovní plošina Renault.



Ve výbavě mají i několik vychytávek. Patří mezi ně kartuš se smáčedlem, kterou používají při smývání provozních kapaliv z vozovky po dopravní nehodě. Mohou tak úplně vynechat sorbent a zametání.

Práci jim ulehčuje i nový vysavač HYDRA RED, který mohou použít na mokré a špinavé vysávání a poradí si třeba i se štěrkem. 

Hasiči v Polepech jsou do své práce zapálení, což bylo zjevné i při naší návštěvě, kterou jsme si moc užili a těšíme se i na další shledání, které určitě brzy naplánujeme!

Zpět

Další zprávy: hasičovo, Ústecký