Drobečková navigace

Soustředění reprezentačních družstev dorostu

| |

Sezóna se pomalu rozjíždí a pozadu s tréninkem nezůstávají ani reprezentační družstva dorostu.

Zpět

V termínu 5.-7.4. proběhlo v Ostravské Nové Vsi první soustředění dorosteneckých družstev v roce 2024. Na trénink sportovců dohlíželi zkušení trenéři Veronika Krpcová, Radek Snášel a Radim Juřena. Obě družstva se soustředila na disciplíny běh na 100 m s překážkami a výstup na cvičnou věž. Reprezentační družstva se připravují na dvě mezinárodní akce. První z nich jsou závody v Chorvatsku a druhou akcí je mezinárodní tréninkový kemp v Ostravě zakončený závodem.

Za dorostenky jsme poprosili o pár slov Kateřinu Novákovou (SDH Hrobce) a za dorostence Adama Bělského (SDH Krouna)

Kačko, mohl by si nám nejprve říci něco o sobě?

V Hrobcích se po delší době znovuzakládalo dětské družstvo a jelikož taťka byl trenérem, tak mě automaticky přihlásil. Tehdy mi bylo 6 let. Ze začátku mě to moc nebavilo, ale časem jsem v tomto sportu našla velkou oblibu. Nyní jsem lidově do tohoto sportu „zažraná“. A jak jsem se dostala do repre? Minulý rok se objevila na internetových stránkách dh.cz výzva o výběru talentové mládeže, konané v Pardubicích, které jsem se zúčastnila. Tam jsem byla vybrána do širšího výběru.

Jinak jsem se věnovala chvilku atletice, ale nyní můj čas hodně patří právě hasičině. Trénuji několikrát týdně, takže moc času nezbývá.

Co jste na soustředění dělali a jak probíhalo ?

V pátek jsme se hned po příjezdu přesunuli na sportovní hřiště, kde jsme nacvičovali 100m s překážkami – bloky, překážka, sběr hadic a kladina. V sobotu ráno jsme trénovali věže a odpoledne rozdělovače.

Jak se ti soustředění líbilo ?

Mně osobně se tam líbilo moc. Poznala jsem tam nové lidi, kteří jsou velmi super. Trenéři jsou velmi příjemní a dobře nám radí.

Připravujete se na nějaké konkrétní závody nebo se udržujete jen ve formě?

Nyní probíhá výběr ze širší nominace na mezinárodní soutěž, která se bude konat v Chorvatsku. Reprezentovat bude 9 děvčat, takže budu jen doufat, že se tam dostanu. Pokud není soustředění, tak trénuji stovky a útoky s taťkou a věže mě trénuje Jakub Pěkný.

Chtěla bys ještě na závěr někomu něco vzkázat?

Moc děkuji taťkovi a Jakubovi Pěknému za trénování, trpělivost a čas, který mi dávají. Děkuji mamce, že mě vozí na tréninky a soustředění. Děkuji i trenérům reprezentace, že mám možnost bojovat o svou velkou příležitost. Bez ochotných lidí okolo sebe bych nemohla být tam, kde jsem teď.

Adame, mohl by si nám nejprve říci něco o sobě?

Zdravím, jmenuji se Adam Bělský. Je mi 17 let. Mým domovským družstvem je SDH Krouna. K požárnímu sportu mě přivedl můj taťka, který mě zároveň trénuje. Požární sport letos budu dělat zhruba jedenáctým rokem. Když zbyde volný čas, tak ho rád trávím lezením po skalách, různými sporty nebo s přáteli. Do Reprezentace jsem se dostal v roce 2021 pomocí otevřeného kempu v Příbrami.

Co jste na soustředění dělali a jak probíhalo ?

Soustředění začalo v pátek odpoledne první fází. Šli jsme na věže, fáze trvala až do večeře. Druhý den jsme zahájili dopolední fázi, kde jsme byli na stovkách. Po fázi jsme měli oběd a asi dvě hodiny odpočinek. Po odpočinku jsme odešli na závěrečnou fázi. Tam jsme si to zase s holkami prohodili, šli jsme na věže a holky byly na stovkách. Tato fáze trvala zase až do večeře.  V neděli po snídani jsme odjížděli.

Jak se ti soustředění líbilo ?

Na soustředění se mi líbilo. Celé soustředění tam byla skvělá atmosféra.

Připravujete se na nějaké konkrétní závody nebo se jen udržujete ve formě?

Letos by měly být dvě mezinárodní akce. Momentálně probíhá výběr na závod v Chorvatsku. Druhá akce je mezinárodní kemp v Ostravě, který by měl být zakončený závody.

Chtěl bys ještě na závěr někomu něco vzkázat?

Chtěl bych poděkovat všem, co mě podporuji, trénují a hlavně tátovi. Těm skvělým klukům se kterými mám nebo jsem měl možnost běhat. Taky bych určitě chtěl poděkovat celému realizačnímu týmu reprezentace, díky kterému jsou soustředění takové, jaké jsou. Doufám, že společně tento sport budeme posouvat dál a dál.

Zpět

Další zprávy: požární sport, Moravskoslezský