Drobečková navigace

Staňte se součástí hasičského záchranného sboru! Chraňte Sever!

| |

Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje posiluje stavy hasičů. Staň se hasičem a CHRAŇ SEVER!

Zpět

Navštívili jsme stanice v Děčíně a České Kamenici, kde jsme pro Vás vyzpovídali sloužící hasiče. Co pro ně znamená být hasičem, jak vzpomínají na nováčkovský kurz a jak se připravit na přijímací kolečko se dovíte v následující reportáži.

HZS Ústeckého kraje je velmi zajímavou lokalitou. Velké krajské město, hustá silniční síť s dálnicí, rozlehlé vodní plochy i zalesněná oblast Českého Švýcarska a společná hranice s Německem napovídá, že se jedná o místo s velkým množstvím rozmanitých zásahů. Na své si tak přijdou všichni, kteří hledají zaměstnání plné akce, adrenalinu, chtějí sbírat zkušenosti a stát se všestranným člověkem, pro kterého není nic překážkou.

V rámci náborové kampaně jsme vyzpovídali plk. Ing. Terezu Burianovou, vedoucí oddělení personálního a PaM Krajského ředitelství HZS Ústeckého kraje a zabředli jsme trochu více do tématu náboru právě v této lokalitě.

Na jaké konkrétní stanice je nábor cílen?

Aktuálně lze říci, že náborové aktivity směřují k získání uchazečů na tzv. výjezdové pozice Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Z územního hlediska jsou cíleny, kromě centrálních hasičských stanic Teplice a Chomutov, na celé území Ústeckého kraje. Nejvíce neobsazených služebních míst je momentálně na centrální hasičské stanici v Děčíně a dále na centrálních hasičských stanicích v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Žatci a na stanici v Podbořanech.

Kolik je potřeba celkem přijmout nových hasičů?

K 01. 05. 2023 byla  personální neobsazenost HZS Ústeckého kraje celkem 30  osob, z toho je 21 volných služební míst ve výjezdu, dalších 9 volných služebních míst jsou pozice na Krajském operačním a informačním středisku (KOPIS) a v denní směně.

Jaké pozice týkající se výjezdu je potřeba obsadit?

Jedná se o služební místa asistent – hasič a asistent – hasič – strojní služba. Z hlediska zajištění akceschopnosti jednotek požární ochrany je obsazení těchto volných služebních míst pro HZS Ústeckého kraje prioritou.

Je znám důvod aktuálního nízkého stavu hasičů?

V předchozích letech a hlavně v roce loňském došlo u HZS Ústeckého kraje ke skončení služebního poměru mnoha zkušených hasičů, a to zejména v souvislosti s vyšším věkem těchto příslušníků. Současně je personální situace u HZS Ústeckého kraje do značné míry determinována celkovou situací na trhu práce a také geografickou polohou Ústeckého kraje, který sousedí se Spolkovou republikou Německo. V neposlední řadě také může k této situaci přispívat fakt, že přijímací řízení k hasičskému záchranného sboru je delším procesem, kdy na uchazeče jsou kladeny nemalé nároky - hasič musí být zejména fyzicky zdatný a osobnostně a zdravotně způsobilý, aby službu ve sboru mohl vykonávat, což někdy bývá problém. Uchazeč také musí mít minimálně středoškolské vzdělání s maturitou, což je také někdy pro potenciální uchazeče překážkou.

Chraň sever!

plk. Ing. Tereza Burianová,

tel.: 950 430 150

ulk.nabor@hzscr.cz

Jsou volné i jiné pozice, například v administrativě atd.?

V současné době jsou, kromě služebních míst výjezdových, u HZS Ústeckého kraje volná služební místa ve 12 hodinovém směnném provozu v oddělení KOPIS v Ústí nad Labem. Na tato služební místa, stejně jako na místa ve výjezdu, musí uchazeč splňovat fyzickou, zdravotní a osobnostní způsobilost.

O volných služebních místech se uchazeč může dozvědět na portále HZS Ústeckého kraje, v sekci kariéra nebo na stránkách Ministerstva vnitra ČR - služební místa, kde jsou zveřejněna volná služební místa pro celou ČR.

Víme, že bude v Ústí a Mostě den otevřených dveří. Plánují se i v ostatních okresech? Případně i jiné akce, například vyprošťování atd.?

V průběhu celého kalendářního roku jsou v rámci HZS Ústeckého kraje pořádány prezentační a edukační akce pro děti, mládež i veřejnost (např. dny otevřených dveří, soutěž Mladý záchranář…) a soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel a v požárním sportu, které jsou také přístupné veřejnosti.

Krajská soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel - Hasičovo

Den otevřených dveří na centrální hasičské stanici v Ústí nad Labem se uskuteční dne 17. 6. 2023. Na centrálních hasičských stanicích v Mostě a v Teplicích se uskuteční 21. 6. 2023. Na centrálních hasičských stanicích po předchozí domluvě probíhají celoročně exkurze.

Soutěž Mladý záchranář již proběhla v rámci územních odborů Ústí nad Labem, Litoměřice, Žatec, Teplice a Chomutov. V následujících dnech proběhne okresní kolo soutěže ještě dne 30. 5. 2023 u Územního odboru Most a dne 31. 5. 2023 u Územního odboru Děčín. Vítězové okresních kol pak poměří své síly v rámci krajského kola soutěže Mladý záchranář, které se bude konat v Terezíně dne 14. 6. 2023.

Co se soutěží týká, soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel v rámci HZS Ústeckého kraje v letošním roce již proběhly, a to včetně krajského kola, které se konalo dne 10. 5. 2023 v Děčíně. Krajská soutěž jednotlivců a družstev v požárním sportu se bude konat dne 07. 6. 2023 v Podbořanech. Všichni jste zváni.

Být hasičem je zodpovědná práce, která vám otevře dveře a naučí vás mnoho nového. Můžete být hasičem, strojníkem, lezcem, vodním záchranářem, a to díky kurzům, které máte možnost po nástupu absolvovat nebo můžete sloužit na krajském operačním středisku a být tím prvním, který po telefonu naviguje osoby v nouzi a pomůže jim ke zvládnutí nastalé situace před příjezdem složek Integrovaného záchranného systému.

Buďte pyšní na své zaměstnání! Staňte se součástí hasičského záchranného sboru! Chraňte Sever!

Zpět

Další zprávy: obecné, Ústecký