Drobečková navigace

Stojíme na straně života

| |

Sebevražd v ČR v době covid-19 ubylo, přesto jejich počet v roce 2022 tvořil 1,4 % všech úmrtí v ČR a čísla nejsou přesná, protože část sebevražd se schovává pod neúmyslné nehody. Toto téma se profesně dotýká časté rutiny i hasičů, kteří už tak musí být extrémně univerzální. Problematice se věnuje skupina lezců, s nimiž jsem měl možnost strávili 2 dny.

Zpět

Každý člověk má právo rozhodovat o tom, jak bude žít svůj život a jak ho ukončí (pokud tím neporušuje zákony nebo neohrožuje jiné osoby). Sebevražda není protiprávním činem, přesto stojí složky IZS na "straně života" a snaží se s takovou osobou komunikovat. Hasiči-lezci často po lezeckém kurzu zapojují tuto nadstavbu, která je jistě důležitá, protože může přímo zachránit mnoho životů.

Sebevraždy jsou složité a někdy tabu téma, ale tam, kde chybí informace, vznikají fantazie:

  • 1,4 % procent všech úmrtí je klasifikováno jako sebevražda
  • Ročně to dělá cca 1 000 lidí v České republice 2
  • Celosvětově pak 700 000 lidí 
  • Sebevraždu páchá 5x více mužů než žen
  • V roce 2022 to bylo v ČR 1 224 úmrtí
  • Na jednu dokonanou sebevraždu připadá až 20 pokusů!
  • Lidí, kteří pád z veliké výšky přežijí je velice málo, statistiky uvádí pouze 1-2 % těch kteří skočí. Často pak vypráví o tom, že si to už v době letu chtěli rozmyslet, ale už to nešlo vzít zpět a čekali jen na dopad.

Psychologická služba HZS ČR slaví letos 20 let své samostatné služby. V jejich kompetencích jsou mnohé povinnosti, ale nemohou být všude a jelikož se většina nedokončených pokusů o sebevraždu odehrává ve výšce, je na tuto krizovou situaci vyhrazena skupina lezců. Při těchto situacích je také samozřejmě klíčová spolupráce, proto jsou na školení zváni kromě lezců, členů týmů posttraumatické péče, psychologů i příslušníci zařazení na KOPIS a policejní vyjednavači. Dává to tak možnost si vyměnit zkušenosti, které mohou být pro zdárné zvládnutí situace klíčové.  

Většina lidí se v pokusu o sebevraždu cítí v bezvýchodné situaci a v sebevraždě vidí jediné řešení dané situace, přesto vždy existuje i jiné řešení….

Dvoudenní školení začalo velice rychle. Účastníci kurzu jsou po úvodním představení všech a drobném shrnutí problematiky rozděleni do 4 skupin a rovnou se vydali do terénu.

„Řiďte se svými pocity a rozumem. Získávejte čas do příjezdu policejního vyjednavače. My stojíme na straně života a snažíme se dělat vše proto, aby to nedopadlo špatně“ uvádí jednu z rad před vysláním hasičů do terénu organizátorka školení kpt. Mgr. Jana Majzlíková psycholožka Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Situace jsou velice odlišné a každá se odehrává na jiném místě. Atmosféru podtrhuje ještě silný studený vítr a teplota 5°C.

První figurantka se snaží spáchat manifestní sebevraždu, kdy žádá přivolání televize, médií a žádá hasiče, aby si od ní sepsaný papír s manifestem převzali, což by ovšem samozřejmě byla chyba.…

Druhý figurant bohužel představuje časté téma. Agresivní člověk pod vlivem alkoholu či návykových látek vylezl na co nejvyšší místo a nechce se dostat dolů. Často je mimo sebe.

Třetí figurant představuje člověka, který byl zahnán do bezvýchodné situace a chce skočit z budovy.

Čtvrtá figurantka hraje, často opomíjený problém sebevraždy v afektu, „viníka“ nehody, který v tu chvíli nevidí jiné řešení a jedná zkratkovitě.

Figuranti sehrávají svou roli opravdu dobře, jedná se o zkušené psychology HZS ČR z několika krajů.

Ihned po prvních modelových situacích předávají figuranti, ale i policejní vyjednavači hasičům zpětnou vazbu. Následně se přesouváme do školící místnosti, kde strávíme několik hodin. Své bloky zde má kpt. Mgr. Jana Majzlíková, psycholožka HZS ULK , po ní druhý hlavní organizátor školení ppor. Bronislav Bandas, Dis, který je u hasičů již od roku 1992, aktuálně je vedoucí lezců HZS ULK. Je zde od toho, aby se podělil o jedny z nejbohatších praktických zkušenosti k tomuto tématu.

 

Hasiči navazují první kontakt a vedou krizovou komunikaci a kdežto policie má vyjednavače, kteří vyjednávají ..

„Jako první chraňte sebe“ Zahajuje svou prezentaci pro hasiče vyjednavač , který má na starost koordinaci skupiny vyjednavačů v Ústeckém kraji. Sám je u policie od roku 1998 a od roku 2007 je vyjednavačem. Má tak bohaté zkušenosti z krátkých i několikahodinových vyjednávání. Ve své prezentaci zdůrazňuje důležitost práce hasičů při tomto druhu zásahu a velice děkuje za dosavadní výbornou spolupráci.

Každý kraj má svůj počet vyjednavačů, kteří od roku 2022 slouží pohotovosti, ale kromě toho mají svoji policejní práci. Do role vyjednavače se často přihlásili hlavně kvůli přesvědčení a touze někomu více pomoci.

„Tak skoč nebo se na to vykašli a pojď dolů“

Pozor na tuto větu, ať jste zasahující hasič, policista nebo náhodný kolemjdoucí. Tato věta může být vnímána jako nabádání k sebevraždě, což je klasifikováno jako trestný čin! Pokud jdete kolem probíhajícího zásahu tohoto typu, uvědomte si prosím, že svým jednáním můžete výrazně negativně ovlivnit jeho průběh. Sebevrah může čekat na pozornost a pokud vytáhnete telefon a začnete natáčet, může právě toto být rozhodující moment, na který čekal. Velice nešťastné jsou i náhodné věty a komentování, které mohou práci vyjednavačů posunout i o  několik hodin zpět nebo mohou mít fatální dopad na celý zásah. Nejlepší je asi sklonit hlavu a jít si po svém a neplést se složkám IZS do práce. 

Každý problém má své řešení, ale někdy je sami nevidíme…

Moc hezké video vyšlo minulý týden v naši partnerské redakci www.krimi-plzen.cz 

Popisuje video, které radí především mladým lidem, jak se zachovat, pokud mají depresivní myšlenky, či dokonce již uvažují o sebevraždě. Toto video shlédlo 73.667 lidí a poté sdílelo 544 lidí!

http://linkapsychickepomoci.cz/

https://sebevrazdy.cz/

https://www.opatruj.se/dusevni-zdravi/self-harm-and-suicide

První Psychická Pomoc – Aplikace na Google Play

První Psychická Pomoc v App Storu (apple.com)

Já moc děkuji za tuto možnost, ochotu a nasazení všech z týmu. 

Zdroj: HZS Ústeckého kraje

Zpět

Další zprávy: cvičení, Celá ČR