Drobečková navigace

Tornádo devastovalo obce na jihu Moravy

| |

Česká a zahraniční média a sociální sítě zaplavily fotografie a videa po včerejším děsivém řádění tornáda na Hodonínsku a Břeclavsku.

Zpět

Aktivaci krizového štábu vyvolalo tornádo, které se prohnalo jihem Moravy. Situace na Hodonínsku a Břeclavsku je natolik vážná, že byly na místo vyslány 2 vyprošťovací odřady USAR týmu a 3 odřady ze Záchranného útvaru, které pomohou s vyhledáváním zavalených osob na místě a mnoha dalšími činnostmi na které jsou vycvičeni. Na místo vyjeli i velkokapacitní speciály Golem a Phoenix. 

Lidé popisují, že nejprve byl slyšet zvuk, jako by jel vlak, poté přišlo děsivé peklo, při kterém se utíkali schovat do přízemí a sklepů svých domů. 

Přes více jak 100 000 domácností je bez elektrického proudu. Poničené domy, polámané stromy a spoušť, které tornádo způsobilo osvětlovala pouze hasičská technika, která se do oblasti sjela. 

Na místě zasahuje více jak 200 jednotek a další se sjíždějí ze všech koutů České republiky. Pomoc v podobě 20 sanitek a 2 vrtulníků vyslalo i sousední Rakousko.

"Nemocnice Hodonín ohlásila úmrtí mezi pacienty, přijatými po silných bouřkách. Aktivovala traumaplán, podobně jako další nemocnice v okolí. Situace tam připomíná bojiště.", uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zdroj: HZS ČR

Zpět

Další zprávy: zásahy, Jihomoravský