Drobečková navigace

PODCAST: V Roudnici nad Labem spadlo letadlo

| |

S plk. Petrem Klímou o cvičení na roudnickém letišti.

Zpět

Všechny vás zdravím na Hasičovo. Tady je Pepa Nitra. Jsem v Roudnici nad Labem, přímo na letišti, kde je od rána hodně a hodně rušno. Jsem tady s náměstkem ředitele HZS Ústeckého kraje plk. Petrem Klímou. Ahoj Petře.

Zdravím všechny.

👇PODCAST K POSLECHU👇

A chci se ho zeptat, co se tady děje?

Probíhá zde cvičení složek integrovaného záchranného systému, jehož námětem je pád letadla Memorial Air Show s tím, že letadlo zasáhne i diváky a dojde tedy k události se zraněním většího počtu osob.

Díval jsem se, že je tady spousta zraněných. Šlo o velké letadlo?

Jednalo se o malé letadlo, ale tím, že zasáhlo prostor diváků, tak ten počet zraněných je v desítkách.

Jde o cvičení složek integrovaného záchranného systému. Jak hodnotíš jejich součinnost?

Spolupráce složek IZS v Ústeckém kraji je nastavena velice dobře. Takováto velká cvičení jsou jen potvrzením dlouhodobé celoroční spolupráce. Kterou potvrzujeme jak při běžných zásazích, tak i při běžné výcvikové činnosti, kterou provádíme trvale. Tady je to takové vyvrcholení naši součinnosti.

Je tu spousta dobrovolných hasičů, kteří jsou nedílnou součástí IZS. Jak ti si tady vedli?

Je samozřejmé, že při takové události je potřebné nasazení velkých sil a prostředků, protože zdravotnická záchranná služba není schopná při takovém velkém množství zraněných osob zajistit veškeré činnosti s jejich tříděním, transportem a vykonávat další práce. Na to potřebuje velké množství sil a prostředků. Proto používáme jednotky požární ochrany, včetně těch dobrovolných. Všech dvanáct se okamžitě zapojilo. Samozřejmě, kromě toho hlavního úkolu, který tady na hasiče čekal. To znamená uhašení požáru a vyproštění zraněných osob. Potom následovala pomoc záchranné zdravotnické službě a v neposlední řadě i policii při prohledávání širšího perimetru místa nehody.

Hodně dobrovolných hasičů simulovalo zraněné. Kolik jich tady vůbec dohromady bylo?

Hasičů tady bylo zhruba osmdesát.

Hasiči byli zdravotníkům pravou rukou, jak při transportům zraněných osob, tak konečného transportu do nemocnice. Dokonce je tu i autobus hasičského záchranného sboru.

Ten autobus je využíván především pro transport lehce zraněných, protože tato událost je lehce nad možnost zdravotnické záchranné služby. Její členové se věnují především své odbornosti, tedy ošetřování zraněných a pomocné práce pak zvládají členové HZS a jednotek SDH obcí. Jsou na to vyškoleni a vycvičeni. Takový je standartní postup.

Zaslechl jsem slova rozhodčích, že to bylo super a že cíle byly splněny. Je to tak?

Já doufám, že ano, protože já nejsem v pozici rozhodčího. I mě budou hodnotit. Ale doufám, že se nám to povedlo.

Já vám blahopřeji k úspěšnému cvičení a věřím, že se zase někde uvidíme. Tak na shledanou.

Děkuji a přeji všem hezký den.

POZOR! NĚKTERÉ FOTOGRAFIE POD ČLÁNKEM NEJSOU PRO SLABÉ POVAHY!

Zpět

Další zprávy: podcast, Ústecký