Drobečková navigace

VÁŠ ČLÁNEK: Stavění Májky a Pálení Čarodějnic v Krhové

| |

Program na sobotní odpoledne 29.05.2023 pro většinu rodin byl jasný. Zábava pro děti, opékání buřtů a soutěže o nejlepší čarodějnický kostým.

Zpět

Letos jsme se rozhodli obnovit tuto krásnou tradici. Pálení čarodějnic jsme spojili se stavěním Májky. V sobotu ráno se sešli naši bratři, kteří vyrazili do nedalekého lesa pro Májku. Po náročném převozu, ořezání a nachystání přišly na řadu naše sestry, které Májku krásně nazdobily. Jakmile byla Májka nachystána nastalo námi tolik obávané stavění .  Veliká pochvala patří chlapům co se na tom podíleli, jelikož se jim naše zatím nejvyšší Májka podařila usadit na první dobrou.

Po menším oddechu a obědě byl náš plán jasný a to nachystat na odpoledne stany, vatru a vytvořit čarodějnici.

Vše se podařilo na jedničku, jediné co nás trápilo bylo počasí. V dálce se objevily mráčky ze, kterých začalo celkem hodně pršet. Naštěstí už byly postavené stany pod, které jsme se schovali a doufali, že pršet přestane .

Pršelo asi hodinku. V dálce už se, ale svítalo na lepší časy a my věděli, že se nakonec  počasí umoudří a Pálení Čarodějnic se vydaří.

Začátek  akce byl naplánovaný na 17:00hod.Naše sestry se převlékly ve zbrojnici do strašidelných, ale zároveň nádherných kostýmu čarodějnic  a vyrazily na místo akce, kde si pro děti nachystaly čarodějnický stánek plný dobrot .  Musíme vyzdvihnout tento stánek, který měl u dětí veliký úspěch.

Vše bylo perfektně nachystáno, lidé se začali scházet a my se v obsluhování našich návštěvníku nezastavili ani na chviličku.  K našemu překvapení lidí chodilo víc a víc za což jsme byli neskutečně rádi.

Před sedmou hodinou večerní nastalo dětmi tolik očekávané vyhlašování nejlepší čarodějnické masky a to nejen u dětí, ale také u dospělých. Výherci od nás dostali krásné dárky a ti,kteří se neumístili dostali sladkou odměnu.

Po vyhlášení se malé čarodějnice rozletěli na všechny strany a u vatry zůstaly jen ty naše ostřílené čarodějky. Na řadě bylo upálení jedné z čarodějnic. Naši bratři zapálili hranici na, kterou přivázali velikánkou čarodějnici . 

Když už byla ta naše krásná velká čarodějnice upálená nastal čas na tanečky. Starší čarodějnice vytvořily s dětmi kruh a tancovali na krásné dětské písničky. Mezitím co děti tancovaly, rodiče odpočívali  u dobrého pití a jídla. Tady musím vyzdvihnout všechny co se podíleli na obsluze. Pivo a limo teklo proudem. Špekáčků a steaků se vydalo veliké množství. To vše naznačovalo tomu, že návštěvníci se baví dobře a akce se vydařila.

Jelikož to bylo poprvé po dlouhodobě co se Pálení  uskutečnilo jsme velice nadšení z toho jak vše proběhlo. Na další rok víme, že se Pálení bude opakovat  a také víme co ještě vylepšit.

Všem z celého srdce děkujeme za pomoc , podporu a především musíme poděkovat sponzorům  Pekárna Lešňanka, Cabot, Rožnovské pivní lázně a Restaurace u Bundárů.

V pondělí 01.05.2023 proběhl v Krhové ještě sběr železného odpadu, elektroodpadu, autobaterií apod. 

Tuto akci pořádáme každoročně a její výtěžek poputuje na spolufinancování výstroje JSDH Krhová.

Letos jsme měli celkem tři sběrné vozy, které v průběhu celého dne jezdily po celé Krhové a shromaždovaly veškeré železo a elektroodpad do nachystaného kontejnéru. Odpadu bylo velké množství za což jsme velmi rádi. Celková váha je nám zatím neznámá.

Po svozu všeho odpadu nás čekalo v hasičárně výborné občerstvení, které nachystaly naše sestry za což jim patří veliké poděkování.

Zpět