Drobečková navigace

Vítězové Českého poháru 2023 - Anna Umnerová

| |

Zpět

Anna se zúčastnila všech závodů Českého poháru a všechny kromě prvního vyhrála. Nejlépe se jí mezi staršími dorostenkami dařilo v Moravském Berouně, kde zaběhla 16,96 s. Za své úspěchy v jednotlivých závodech nasbírala dohromady 160 bodů.

Na druhém místě skončila Iva Babková z Uněšova se 134 body a na třetím místě Lucie Křížová z Prostředních Svinců se 128 body.

Jak by ses charakterizovala?

Sedmnáctiletá členka SDH Dobřany a žákyně Střední odborné školy profesora Švejnara v Plzni studující druhým rokem obor pedagogické lyceum se zaměřením na tělesnou výchovu. V požárním sportu našla zalíbení před pěti lety a od té doby se stala vítězkou nejednoho závodu. Od loňského roku je držitelkou titulu mistryně ČR požárního sportu v kategorii jednotlivců a vítězkou Českého poháru 2023 v kategorii staršího dorostu. Uplynulé tři roky ji můžeme vídat i na týmových závodech pro dospělé s družstvem žen z Chválenic.

Vozíš s sebou na závody nějaký talisman nebo máš nějaký předzávodní rituál?

Na startu se udržuji poskakováním v teple, nechybí ani zatleskaní a popleskaní nohou. Před zakleknutím do bloků si plácnu do helmy, na které má od svých prvních mezinárodních závodů trikolorovou mašličku. Mám i sadu „šťastných ponožek“, které si na sebe beru na každý závod.

Máš nějakou speciální metodu přípravy?

Nic speciálního neprovozuji. Před každým tréninkem se namažu hřejivou mastí a řádně se rozcvičím. Po něm se důkladně protáhnu.

Jak trávíš volný čas?

Moc volného času nemám, buď jsem ve škole nebo na tréninku. Trénuji tak pětkrát týdně, ale pořád mě to baví a naplňuje. Ráda jezdím na kole nebo na kolečkových bruslích, v zimě na běžkách. Také se snažím trávit volný čas s rodinou a s přáteli.

Jak bys zhodnotila sezónu 2023?

Tato sezóna byla pro mě jedním slovem nezapomenutelná. Samozřejmě jsem si na začátku stanovila určité cíle, které jsem chtěla splnit, ale že zažiji to co loni, to jsem nečekala. Kromě krásných zážitků jsem získala i mnoho zkušeností a poznala spoustu nových přátel. Mým velkým snem bylo probojovat se na Mistrovství ČR dorostu jednotlivců a to, že jsem dokázala vyhrát, bylo něco úžasného. Cením si i vítězství v Českém poháru, o kterém jsem na začátku sezóny ani nepřemýšlela. Jsem ráda, že úsilí a verva se kterou jsem se do loňské sezóny pustila, byla zúročena.

Jak jsi oslavila vítězství v ČP?

V ČP jsem zvítězila poprvé. Byla jsem šťastná, že se mi něco takového povedlo, ale velké oslavy se nekonaly. Kdyby mi někdo na začátku sezóny řekl, že vyhraji, rozhodně bych tomu věřila.

Jaká je tvá zimní příprava?

Letošní přípravu jsem pojala trochu jiných způsobem. Kromě tréninku rozdělovačů, přeskoků, úchopů… jsem se začala více věnovat samotnému běhu a nabírání síly. Mám teď okolo sebe i více lidí, kteří mi s tím pomáhají. Trénuji jak v atletickém tunelu, tak venku (na stadionu, na schodech, na louce). Zkrátka všude, kde je to alespoň trochu možné. Abych zjistila, jak na tom jsem po běžecké stránce, zkusila jsem i atletické závody. Bylo to zajímavé zpestření zimní přípravy, a pokud by byla opět taková možnost, neváhala bych ji využít.

Jaké máš plány na nadcházející sezónu?

Tento rok jsem již s Adamem Krsem absolvovala jeden závod Halového kvarteta, což byla příjemná změna oproti těm standardním v sezóně. Ráda bych si zkusila nějakou ligu v útocích, ale moji největší dominantou budou samozřejmě závody jako je Český pohár nebo jiné stovkové (např. Jihočeské stovky). I letos bych se chtěla účastnit soutěží ve výstupu na cvičnou věž. Opět bych si přála zazávodit si na Mistrovství České republiky jak v kategorii dorostu, tak i za dospělé. Nejbližší závod, na který se připravuji, je Jablonecká hala a Příbramská věž.

Chtěla bys někomu poděkovat?

Určitě bych chtěla poděkovat rodičům, kteří jsou mi obrovskou oporou. Nejen že mě vozí na závody, ale také mě maximálně podporují. Velké poděkování patří samozřejmě všem trenérům, díky kterým jsem tam, kde teď jsem. Zapomenout nemohu ani na svůj domovský sbor SDH Dobřany, kde jsem členkou od svých pěti let a na kamarády z naší tréninkové skupiny Fire sport team Dobřany.

Výsledky kategorie starší dorostenky

Zdroj: FOTO: SH ČMS

Zpět