Drobečková navigace

Všestranná hasičská věž JUNIOR

| |

Jak tak napadne člověka pustit se do vývoje a následně do výroby hasičské věže?

Zpět

Rozhodně je to úkol nelehký, přeci jen hasiči jsou velmi nároční, a to ne z rozmaru, ale protože dbají na všechny možné předpisy a pravidla, která jsou spojena jak s výjezdy k zásahům, tak i právě v požárním sportu. Ing. Martin Mrózek se toho ale nebál a ve spolupráci s hasiči vyvinuli všestrannou hasičskou věž.

Co vás vedlo k tomu, abyste se pustil do vývoje hasičské věže?

Mám vystudovanou zahradní a krajinářskou architekturu a profesně jsem se několik let věnoval návrhům a realizacím dětských hřišť a sportovišť. V ČR jsem reprezentoval i jednu zahraniční společnost, která se zabývala výrobou těchto hřišť. Kvůli schůdnějšímu získání dotačních titulů jsem se většinou pohyboval v menších obcích. Starostové těchto obcí mi často říkavali, že mají v obci pět dětí a už tři dětská hřiště, mají v obci workout, ale nikdo na něm necvičí, mají v obci fitness prvky pro seniory…a nikdo je nevyužívá. Chtěli po mne něco nového, co ještě nemají. Dlouho jsem nemohl přijít na to, co bychom mohli lidem na malých obcích ještě vymyslet a nabídnout. A pak mne napadlo, že dominantní komunitou na menších obcích jsou dobrovolní hasiči a že vlastně pro ně zatím nikdo nic pořádného nevymyslel. S touto myšlenkou jsem zaujal svého bratra Mariana, jinak velitele stanice profesionálních hasičů v Karviné…a tak začalo asi dvouleté vymýšlení toho, jak by celý projekt mohl vypadat a fungovat. Se svým nápadem jsem také zaujal pana Jiřího Čupu, majitele společnosti Global Sport Čupa s.r.o., z Frýdlantu nad Ostravicí, který se nápadem nadchnul a celý projekt Hasičské věže zaštítil.

Měl jste s podobnými projekty zkušenost?

Do té doby jsem měl pouze zkušenost s navrhováním a realizacemi dětských hřišť, sportovišť a workoutů. Některé z workoutových prvků jsme ale použili i na hasičské věži.

Kdo vám s vývojem pomáhal a jak dlouho trval?

S nápadem jsem přišel já, jak by věž měla vypadat a fungovat vymyslel můj bratr, Marian Mrózek a další profesionální hasič z karvinské stanice, David Sikora, kteří vytvořili model hasičské věže. Tento model se několikrát upravoval a ze základní verze následně vzniklo několik variant…a další varianty (většinou z podnětů dobrovolných hasičů) vznikají. Vlastní projekční a realizační práce pak provedla společnost Global Sport Čupa s.r.o.. Od základní myšlenky až po realizaci první věže uběhly cca 2 až 3 roky.

Je možné si věž vyzkoušet a prohlédnout si jí?

V této chvíli jsou postaveny první dvě věže – v areálu střední školy v Karviné a v areálu požární zbrojnice v obci Pržno (realizace 11/2020). Prohlédnou věže se dá po předchozí domluvě s provozovateli. Máme také natočená videa, na kterých je vidět, jaké sportovní aktivity lze na věži provozovat.

Kdo všechno a k čemu může hasičskou věž, či její komponenty využít?

Hasičská věž Junior je multifunkční zařízení, spojující prvky pro nácvik požárního sportu, hry Plamen, TFA a venkovní prvky zvyšování tělesné zdatnosti. Komponenty věže můžou využít, jak mladí hasiči, tak dorostenci i dospělí… a to je určitě velká výhoda této věže.

V rámci Požárního sportu naše věž umožňuje nácvik výstupu do 2.NP. (v této chvíli již máme i variantu věže s výstupem do 4.NP) pomocí hákového žebříku se zavěšeným žebříkem nebo se zápichem. Technické parametry věže jsou plně v souladu s pravidly požárního sportu.

Co se týče Hry Plamen, tak naše zařízení obsahuje komponenty pro výuku a nácvik závodů požárnické všestrannosti či požárního útoku s překážkami CTIF, jako jsou znalosti uzlových technik, topografických značek, technických prostředků požární ochrany, hasičských přístrojů apod. Zařízení dále umožňuje nácvik překonání překážky po vodorovném laně (ručkování). Všechny komponenty pro nácvik disciplín Hry Plamen jsou technicky i obsahově v souladu se směrnicí Hry Plamen.

V rámci TFA naše zařízení obsahuje více možností nácviku jednotlivých disciplín TFA, jako je výstup po žebříku, vytahování barelů pomoci lana, práce s figurínou apod.

Hasičská věž Junior je dále vybavená lezeckou stěnou, s řadou chytů pro nácvik lezeckých technik. Dále zde najdeme prvky pro základní cviky, jako je žebřík, lano, lanový žebřík apod., s možností jejich modifikace. A samozřejmě nesmí chybět velmi oblíbená skluzová tyč.  

Koukala jsem na webové stránky, kde je uvedena spousta informací, ale pokud bychom uvažovali o pořízení věže, na jakou částku bychom se měli připravit?

Vzhledem k tomu, že dnes již existuje řada modifikací věže, tak se ceny velmi různí. Navíc cenová nabídka obsahuje i terénní, výkopové a stavební práce, které jsou individuální podle místa stavby (tyto práce si ale může každý investor provést svépomoci). Zájemcům o věž zpracuji nezávazně cenovou nabídku připravenou na míru, dle jejich požadavků. Bude-li mít někdo zájem o cenovou nabídku, tak stačí zaslat dotaz na hasici@gsport.cz, nebo mne kontaktovat tel. na čísle 604 840 537.

Zmínil jste, že hledáte možnost, která by hasičům pomohla s financováním při pořizování hasičské věže. O co konkrétně se jedná?

Ano, stejně, jako tomu je u dětských hřišť, nebo sportovišť, i u hasičské věže se snažíme zjistit možnost získání dotace na její výstavbu. Tím, že je to novinka na trhu, která se nedá nikam moc zařadit, tak byl problém i s nalezením nějakého vhodného dotačního titulu. Věž v Pržně byla postavená z dotačního titulu Ministerstva pro místní rozvoj, určeného pro malé obce do 3000 obyvatel, kde spoluúčast obce byla 30% a 70% z ceny bylo hrazeno z uvedeného dotačního titulu. Věž v Karviné pak byla spolufinancována z dotace z Moravskoslezského kraje, v rámci projektu „Podpora aktivit žáků školy v oblasti požárního sportu“.   Dále také jednáme s Národní sportovní agenturou, kde by se snad v brzké době nějaký vhodný dotační titul mohl také objevit. Zájemci z řad dobrovolných hasičů se na mne dost často obracejí s dotazem na vyřízení nějaké vhodné dotace, takže na tom neustále pracujeme, abychom dobrovolným hasičům pomohli i se zajištěním vhodného financování.

Plánujete další varianty věže nebo sportovního zařízení, které se dají využít v požárním sportu či získání fyzické zdatnosti?

Ano, některé další varianty již máme hotové, další jsou ve fázi projektování. Hodně se inspirujeme nápady, které nám zasílají dobrovolní hasiči a jsou to pro nás velmi cenné poznatky a zkušenosti. Koncem února 2021 vypustíme variantu užší a levnější věže, doplněné o workoutové prvky. Novinky můžete sledovat na naších webových stránkách, popř. mi napište a já budu zájemce o novinkách informovat.

Mnohokrát děkuji za rozhovor a my se ještě podívejme na video, ve kterém jsou předvedeny možnosti využití a poté následuje popis a pár dalších informací.

Hasičská věž JUNIOR je multifunkční zařízení spojující prvky pro nácvik disciplín požárního sportu, hry Plamen, TFA a venkovní prvky pro zvyšování tělesné zdatnosti:

Požární sport

Zařízení umožňuje nácvik výstupu do 2.NP pomocí hákového žebříku se zavěšeným žebříkem nebo se zápichem. Technické parametry věže jsou plně v souladu s pravidly požárního sportu

Hra Plamen

Zařízení obsahuje komponenty pro výuku a nácvik prvků závodu požárnické všestrannosti či požárního útoku s překážkami CTIF, jako jsou znalosti uzlových technik, topografických značek, technických prostředků požární ochrany, hasicích přístrojů apod. Zařízení dále umožňuje nácvik překonání překážky po vodorovném laně (ručkování). Všechny komponenty pro nácvik disciplín Hry Plamen jsou technicky i obsahově v souladu se směrnicí hry Plamen.

TFA

Zařízení obsahuje více možností nácviku jednotlivých disciplín TFA jako je výstup po žebříku, vytahování barelů pomocí lana, práce s figurínou apod.

Lezecká stěna a prvky pro zvyšování tělesné zdatnosti

  • Lezecká stěna je vybavena řadou chytů pro nácvik lezeckých technik.
  • Zařízení je vybaveno prvky pro základní cviky, jako je žebřík, lano, lanový žebřík apod. s možností jejich modifikace.

Kompletní sestava hasičské věže obsahuje:

Od bodu 2. se jedná o volitelné komponenty

  1. Hasičská věž
  2. Sloup pro ručkování s lanem
  3. Lanový žebřík
  4. Šplhací lano
  5. Naučná tabule – technické prostředky, skupiny hořlavých látek
  6. Naučná tabule – značky požární techniky a technických prostředků požární ochrany
  7. Naučná tabule – topografické značky
  8. Uzlový stojan pro nácvik uzlových technik
  9. Psací tabule
  10. Sloupky pro naučné tabule (pár)
  11. Figurína pro nácvik transportu (bez náplně)
  12. Žíněnka pod skluzovou tyč

Další informace, kterými jsou použitý materiál, instalace, bezpečnostní pokyny atd. jsou uvedeny na webu společnosti Global sport Čupa...

Hasičská věž - Global Sport Čupa (gsport.cz)

Hasičská věž od českého výrobce GLOBAL SPORT ČUPA, s.r.o. (hasicska-vez.cz)

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR