Drobečková navigace

Výcvik profesionálních hasičů v bazénech České Třebové

| |

Celý Pardubický kraj se chystá na náročné instrukčně metodické cvičení v bazénech, které se postupně rozšíří i do dalších měst, jako jsou Svitavsko, Chrudimsko a Pardubicko.

Zpět

Hlavním cílem výcviku je zdokonalení techniky záchrany tonoucích z vody a procvičení nových postupů s novými prostředky, které jsou začleněny do výbavy jednotek.

K tomu patří nejen tradiční prostředky, ale také moderní vybavení, jako jsou paddleboardy, záchranné pásy a další.

Nad výcvikem pečlivě dohlíží zkušený hasič nprap. Tomáš Lehký, který je garantem pro práci na vodě v územním odboru Ústí nad Orlicí.

„Příslušníci jednotlivě zkouší přiblížení k tonoucímu, otočení tonoucího a následné tažení ke břehu. Na dalším stanovišti se učí jak postupovat při poranění páteře, jak poraněného správně zafixovat otočit a následně z vody předat záchranné službě. Na dalším stanovišti nacvičují záchranu pomocí paddleboardu, přiblížení k tonoucímu, naložení tonoucího a následný transport ke břehu. Dále odjištění vesty z jistícího lana v případě nouze,“ uzavírá povídání o záchraně z vody Tomáš Lehký.

Výcvik probíhá systematicky a zabezpečuje, že každý příslušník v kraji projde důkladným tréninkem.

Po České Třebové se výcvik přesune do dalších lokalit, kde budou hasiči zdokonalovat své dovednosti v oblasti záchrany z vody a práce s moderním záchranným vybavením.

Zdroj: Foto: HZS Pardubického kraje

Zpět

Další zprávy: obecné, Pardubický