Drobečková navigace

Zásahové boty co vám padnou jak ulité

| |

Vybrat si zásahové boty není nijak jednoduché a s výběrem bot pro běžné nošení se to rozhodně nedá srovnávat.

Zpět

U běžných bot většinou koukáme jako první na vzhled a poté na pohodlí, a to je oproti výběru zásahové obuvi ten nejzásadnější rozdíl. U těch totiž vyhrává i pohodlí, ochrana a rychlost s jakou jsme schopni do nich vklouznout.

O nové řadě obuvi GII od Holíka jsme už psali, ale pojďme se jim nyní podívat trochu více na zoubek, no vlastně na kopýtko, které je v jejich případě tím, v čem se liší od předchozí řady.

Technické parametry obuvi jsou dostupné na webu a každý si je může dohledat. Nás ale zajímaly detaily, a tak jsme požádali Tibora Hrušeckého, vývojáře nejen této řady zásahové obuvi a ten nám pověděl mnoho zajímavostí, jako například, jak je řešeno již zmíněné kopyto, jaké byly použity materiály a jak se jim povedlo vyřešit zapínání, abyste do nich mohli co nejrychleji vklouznout.

„Celá série hasičské zásahové obuvi se od předchozích modelů liší hlavně v konstrukci a vnitřní ergonomie.

Z hlediska vývoje se zaměřujeme na fyziologii nohy, jejího pohybu při různých aktivitách a fyziologických změnách nohou při dlouhodobém užívání a zátěži.

Nové obuvnické kopyto

Základním komponentem pro výrobu obuvi je obuvnické kopyto. To udává tvar obuvi, vnitřní prostor a má významný podíl na vnitřním komfortu. Naše kopyta používaná při výrobě řady GII jsou speciálně vyvinutá kopyta ve spolupráci s hasiči po celé Evropě, kdy docházelo k měření chodidel a jejich proporcí.

Na základě těchto dat bylo navrženo anatomicky vhodné kopyto, které disponuje dostatečným prostorem a reflektuje tvar a fyziologii nohou. Zároveň je vnitřní prostor regulovatelný pomocí našich anatomicky tvarovaných komfortních vkládacích stélek. To znamená, že vnitřní prostor obuvi si můžete přizpůsobit a to jak v rámci vnitřního prostoru obecně, tak v rámci šířky chodidel a výšky nártu. Celkem vyrábíme 3 typy vkládacích stélek, kterými si vnitřní prostor přizpůsobíte.

Materiály a konstrukce obuvi

Konstrukce obuvi a její design je přímo úměrný fyziologickým potřebám nohou. Tedy tvar a jednotlivé dílce jsou navrženy tak, aby poskytovaly maximální možnou flexibilitu při používání obuvi a to jak v oblasti ohybu v přední části (špice), tak i v oblasti nártu. Správně navržená obuv by neměla uživatele nijak omezovat. Jak bylo zmíněno, tvar obuvi je dán kopytem a právě zde se značně lišíme. Krásným příkladem je tzv „DROP“ ve špici (její zvýšení), které má u robustní a pevné hasičské obuvi pomáhat uživateli v chůzi či běhu a šetřit tak zapojení svalů při takovém pohybu (ohyb obuvi v přední části prstních kloubů). Celková úspora v místě ohybu je až 30% oproti obuvi s plochou konstrukcí (prakticky se bavíme o rovně položené podešvi). Zároveň drop paty napomáhá příjemnému nášlapu.

Samotné materiály obuvi jsou vybrány tak, aby splnili náročné certifikační zkoušky a neomezovaly nijak právě zmíněnou fyziologii pohybu chodidla.

Podešev

Celogumová podešev Explorer je navržena jako hybridní. To znamená, že je vhodná jak pro práci v terénu, tak pro práci na rovných plochách (toto podporuje samotný design dezénu podešve, který v nášlapné části disponuje protisměrnými lamelami a středová část dezénu zamezuje nechtěnému pohybu ve všech čtyřech směrech). Samozřejmostí jsou nejvyšší protiskluzné vlastnosti SRC, odolnost pro vysokým teplotám a palivovým olejům.

Uzavírání obuvi

Řada GII se vyrábí se třemi typy uzavírání. Tzv půllitry (plošné konstruovaná obuv bez uzavíracího systému), Přední uzavírání pomocí zipů (hasičům velmi známé řešení) a kombinací předního šněrování a bočního zipu. Poslední zmíněná konstrukce uzavírání funguje tak, že si uživatel obuv „zaváže“ tak, jak je mu pohodlné, „uzamkne“ šněrovací brzdy, které se nacházejí v nártové části a části horního límce (čímž zajistí šněrovadla proti jejich nechtěnému rozvázání) a poté už jen nazouvá a vyzouvá obuv s pomocí bočního zipu. Tento typ uzavírání nejvíce koresponduje se správnou fixací obuvi na chodidle (jednoduše pro správnou funkčnost obuvi nesmí noha v obuvi „plavat“)

Vnitřní polstrování

Vnitřní polstrování obuvi je navrženo s ohledem na dlouhodobý komfort uživatele i při náročném používání obuvi. Zároveň toto polstrování odvádí pot z chodidla do obuvi a dále pak převádí ven z obuvi. Obecně platí, že čím lepší polstrování, tím vyšší komfort a schopnost odvodu potu mimo chodidlo. Avšak je potřeba si dávat pozor, jelikož příliš silné polstrování znamená horší fixaci chodidla a tím výše zmíněné „plavaní“ chodidla uvnitř obuvi (s tím jsou pak spojené různé oděrky pokožky, puchýře apod.)

Membrána a její konstrukce

Samotná konstrukce membránové podšívky je vytažena až k samotné hranici límce obuvi (tedy až po její okraj).

Je to z toho důvodu, že pokud vrchový materiál nasákne vodou, jeho mikro-poréznost způsobí vzlínání vody a následně přenášení skrze podšívku dovnitř obuvi (toto je častý jev u obuvi, kdy její membránová podšívka není vytažena až po horní okraj. S tímto problémem se například setkáte při chůzi ve vysoké trávě, kdy právě horní límec obuvi je vystaven nadměrnému působení vody a když není membrána vytažena až po horní okraj, do obuvi takzvaně „zateče“ – toto je většině případů není způsobeno membránou, ale její samotnou konstrukcí v obuvi)

A to nejdůležitější nakonec. Vývoj obuvi probíhá právě ve spolupráci se samotnými hasiči.

Důvodů, proč mít boty z řady GII je opravdu mnoho. Zaručují maximální ochranu, pohodlí, komfort i snadné nazouvání. Co víc si přát.

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR