Drobečková navigace

Závodníci Krušnohorské a Podřipské hasičské ligy vymění hadice za brusle

| |

Závodníci Krušnohorské a Podřipské hasičské ligy si poměří síly na ledě, a to hned ve dvou utkáních. První hokejový turnaj pořádá Krušnohorská liga dne 29.1. od 16 hod. v Lovosicích. Tuto roli si vymění s Podřipskou hasičskou ligou dne 11.3., od 10 hod. Druhý turnaj je pořádán také v Lovosicích. Po odehrání druhého zápasu turnaje se vyhodnotí vítěz, na základě získaných bodů. Pokud by byl výsledek nerozhodný rozhodnou nájezdy. Vítěz získá putovní pohár.

Zpět

Co se týče tohoto netradičního utkání jsme vyzpovídali Barboru Škodovou, která je členkou
a místostarostkou SDH Chrášťany. Dříve běhala proud za slavné Chrášťanské ladies, se kterými se stala Mistryní Extraligy ČR a nespočetněkrát Mistryní Krušnohorské ligy. Závodila také za tým SDH Chválenice na mistrovstvích ČR, kde několikrát byly oceněni titulem Mistryně ČR v požárním sportu. Nyní je již ve „sportovním důchodu“ a podílí se jak na chodu svého SDH, tak i na chodu a organizaci celé KL jako členka rady. Protože ji „stará a bolavá kolena“ nedovolí více, běhá na pozici košaře za mužský tým SDH Chrášťany, se kterými se loni stali Mistry KL.
Aby těch hasičů nebylo málo, pracuje jako operační důstojník na tísňové lince u Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. O této práci loni napsala knihu „Já, hasička“.

Na organizaci hasičského turnaje se podílí kapitáni družstev SDH Štrbice Jirka Pleva a SDH Hrobce Robert Pánek, který byl hlavním strůjcem nápadu.

Bára Škodová

Kdo je strůjcem nápadu hokejového utkání? Jak nápad vznikl?

S nápadem hokejového utkání a vlastně vyzyvatelem je Podřipská hasičská liga, která na podzim vyzvala Krušnohorskou ligu na vzájemné poměření sil v ledním hokeji. Tyto dvě hasičské ligy pořádají soutěže v požárním útoku, i když každá má trochu jiná pravidla
a „filosofii“. Přesto vedle sebe fungují již několik let a několik týmů se účastní soutěží v obou ligách. Důvodem výzvy byla dlouhá zimní pauza bez závodů a poměření sil ve sportu, který není naší prioritou. Asi mohu prozradit, že vzájemnou rivalitu plánují ligy poměřit i ve sportu jim nejbližším, a to je požární útok. Na podzim po odběhání obou lig a vyhlášení mistrů KL a PHL, se uspořádá soutěž mezi nejlepšími týmy Krušnohorské ligy a Podřipské hasičské ligy, o to kdo je skutečný mistrem požárního útoku pod Řípem a v Podkrušnohoří.

Jaký je zájem ze strany hasičů účastnit se hokejového turnaje?

Zájem byl nad očekávání. Musím přiznat, že lední hokej je v naší oblasti velmi populární (zejména díky hokejovým týmům Kladna a Litvínova). Podmínkou účasti, a možnost reprezentovat svou ligu je, že hráči musí být aktivními závodníky některého z týmů účastnících se jedné z lig. Překvapilo mě, kolik dobrovolných hasičů dříve hrálo nebo ve volném čase chodí hokej hrát. Přesto máme v týmu několik hráčů, kteří jsou velmi nadšenými fanoušky. A kdo si netroufl nazout brusle, podpoří svůj tým aspoň z fanouškovské tribuny.

 Jaké SDH se účastní za tým PHL?

Týmy Podřipské hasičské ligy, které vyslali své závodníky hrát hokej jsou Hrobce, Černouček, Hřebeč, Mělník, Měrunice, Předonín, Obora, Nové Dvory a Brozany. Tým podpořili nejen závodníci z dospělých kategorií, ale i trenéři dětských týmů.

Jaké SDH se účastní za tým KL?

Závodníci, kteří chtějí reprezentovat Krušnohorskou ligu, ve které závodí, jsou z týmu Chrášťany, Touchovice, Jimlín, Slavětín, Štrbice a Lhenice.

Účastní se jen hasiči nebo i hasičky?

Účastní se jen hasiči. Z řad hasiček byl zájem, ale ne dostačující, aby se poskládalo družstvo. A nechceme nechat hrát holky s kluky. Hokej je velmi dynamická hra a rozdíl hry mužů a žen je velký. Přestože se jedná o „srandamač“, dbáme na bezpečnost turnaje.

O jaké ceny se hraje?

Hlavní ceny nejsou hmotné, je to zábava a pocit vítězství. Cílem turnaje je poměření sil a utužení přátelství. Soutěživost a rivalita je z týmů určitě cítit, ale převažuje radost ze hry a zábava. Vítěz turnaje si odnese pohár, a všichni hráči dostanou účastnické medaile.

Máte přidruženou nějakou další soutěž?

V rámci hokejového turnaje jsme vyhlásili soutěž o nejlepší fanoušky, abychom zapojili i ty, kteří se na bruslení s hokejkou necítí. Pro ženské týmy, je připravena výzva stát se roztleskávačkami. Také chceme zapojit dětské týmy, které se účastní PHL. Velmi se těšíme, co fanoušci vymyslí a jakou nám zajistí kulisu.

Na koho vsázíš, že vyhraje?

Těžká otázka, pro mě jako „manažerku“ týmu KL. Myslím si, že to bude vyrovnané. KL má v týmu plno mladých kluků, kteří v žákovských kategoriích hráli aktivně hokej, než ho vyměnili za požární sport. Ale v týmu PHL je plno zkušených hráčů, kteří sice rekreačně, ale většinou stále ve volném čase hokej hrají. Samozřejmě, že si přeji, aby vyhrál tým KL, ale ještě víc mi záleží na přátelské atmosféře a společně užitém sportovním zážitku.

 

Moc děkujeme za objasnění, jak bude vypadat hokejový turnaj mezi dobrovolnými hasiči. Budeme se těšit na info, jak turnaj probíhal, ale hlavně jsme zvědaví, kdo zvítězí.

Zpět

Další zprávy: hasičovo, Ústecký