Drobečková navigace

PODCAST: Ze Zimního halového kvarteta se stala celostátní soutěž

| |

Zdravím vás na Hasičovo z halového mistrovství zimního kvarteta, konkrétně z Raškovic, ale o tom všem vám více řekne Aleš Filipčík, který za tím vším stojí.

Zpět

Raškovický Rašák je už 21. halová soutěž. Začali jsme v roce 2013 v Brně, kde se konalo pět ročníků po sobě, a když se postavila hala v Raškovicích, tak jsme přišli do Raškovic. Ve stejném roce jsme zavítali do Třebíče a následující rok se už konalo zmiňované kvarteto v Ledči nad Sázavou. A to vydrželo do doby, než vypukl koronavirus, kdy jsme museli soutěž přerušit. Kvarteto se nám ale rozrostlo na už devět soutěží, kdy jsme letos začali v Brně, nyní jsme v Raškovicích, pak přijdou Dolní Břežany a koncem jara to bude Kostelec nad Černými Lesy.

👇Klikni a poslechni si PODCAST👇  

Na podzim začneme v Opavě, pak bude následovat Třebíč a Ledeč nad Sázavou, Trutnov a před Vánocemi Hlubočky u Olomouce. Uvažujeme ještě o jedné soutěži na Slovensku, v Púchově nebo ve Spišské Teplici. Ale byl bych rád, kdyby se nám to povedlo na obou slovenských místech. Potom 14. ledna 2023 ve Svitávce by se odehrávalo československé mistrovství.

To je spousta míst. Ale čím to je, že jste začínali jako kvarteto a najednou je toho tolik. Co lidi tolik k této soutěži láká?

Tak především to láká děti sportovat a v tom vidím velkou budoucnost. Soutěžíme od přípravky a teď už až po juniory. Máme to rozděleno do několika kategorií. Takže přípravka – děti do šesti let, potom nejmladší, starší a nejstarší žáci. Potom tu máme dorost kluky, děvčata a smíšená družstva do osmnácti let, a nakonec juniory ve věku osmnáct až dvacet tři let kluci a holky, a pak smíšené týmy, ale v této kategorii ještě moc závodníků nemáme.

Dá se vůbec odhadnout kolik zájemců je do soutěže zapojeno?

Velké množství. Jenom tady v Raškovicích soutěží 360 dětí. A před koronou jsme tady v roce 2020 přivítali pětitisícího účastníka celkové soutěže. Dnes stojíme v hale od začátku v lednu 2013 v Brně po jednadvacáté. Celkem v záznamu máme 160 týmů, které se účastnily.

Kdo byl u nápadu udělat takovou soutěž?

My jsme do hasičů zapojena celá rodina. Od maminky, přese mě, manželku, dceru i syna, kteří mi s těmito soutěžemi vydatně pomáhají. Se synem jsme došli až do reprezentace České republiky. A tehdy jsme si řekli, že v Brně by se dala uspořádat krásná halová soutěž. Zašli jsme do kampusu Masarykovy univerzity v Brně-Bohunicích, kde je nádherná sportovní hala. Sice nám to trochu zamíchalo s možnostmi, protože tam byl v trati stolek pro rozhodčí na basketbal, a ten zavinil to, že na prvním úseku nemáme kladinu, ale je tam překážka a kladina je až na úseku třetím. Mezitím jsme dali na druhý úsek hasičák a hadice na úsek čtvrtý. Jinak to v tom roce 2013 se soutěž konala jen jako doplňková k uzlovací štafetě, kterou jsme dělali s několika sbory v Jihomoravském kraji.

Mohl bys jmenovat lidi, bez kterých by se tato soutěž neobešla?

Především jsou to manželé Novákovi ze Brna-Starého Lískovce, kteří jsou u soutěže od začátku a jsou jejím takovým hnacím motorem. Pak to je Petr Bača, který zajišťuje časomíry a samozřejmě moje manželka Zdena, dcera Barča a syn Jakub. Nu a zástupci dalších sborů, jako tady z Raškovic Rosťa Švrček, z Třebíče Honza Havlena, z Ledče nad Sázavou Bedřich Dušek a řada dalších, kteří se k nám postupně přidávají.

Vzpomněl si, že se chystáte i na Slovensko. To soutěž získá mezinárodní charakter…

Ony k nám týmy ze Slovenska jezdí. Už jich tu bylo asi jedenáct. Dnes je tu družstvo ze Spišské Teplice a Spišské Nové Vsi.

Hasičovo je váš mediální partner a na soutěž se dá přihlásit přes stránky www.hasicovo.cz. Ta spolupráce s Hasičovem vypadá jak?

Spolupráce je taková, že každý zájemce najde na Hasičovo formulář, který vypíše pošle mailem. Před tím to bylo náročné, protože se nám družstva přihlašovala, odhlašovala, hlásila změny. Se Soňou Krškovou se podařilo vybudovat přihlašovací systém, do kterého se závodníci zaregistruji, vytvoří si své týmy, a tak se přihlásí do jednotlivých soutěží, které jsou na webových stránkách vyvěšeny. Samozřejmě jsme tento systém nějakou dobu budovali, bylo to od půli července do září 2021. Nebyl to lehký úkol, ale myslím si, že hodiny strávené u počítače s paní Soňou nebyly marné. Systém nyní poskytuje nejen to, že se v něm zájemci mohou přihlásit a odhlásit, ale můžeme v něm vidět on line výsledky z probíhajících soutěže i z těch, které už byly. Takže, koho zajímá stav probíhající soutěže i těch ostatních, najde to na www.hasicovo.cz

Soutěž se pořád jmenuje Zimní halové kvarteto?

My jsme to od začátku tak nenazývali. Ten název se mi rodil postupně v hlavě s otázkou, bude to běhací nebo kuželková štafeta nebo nějaký speciál, a nakonec jsme přišli na název, který se osvědčil a věřím, že u něj nějakou dobu zůstaneme. 

Doufám, že kvarteto se bude nadále rozrůstat a spolupráce s Hasičovo úspěšně pokračovat a zase na nějaké soutěži na shledanou.

Pepíku, já moc děkuju a moc se těším na další setkání a také na další halové kvarteto, které bude v neděli 20. února 2022 v krásné moderní sportovní hale v Dolních Břežanech6. března 2022 bude poslední jarní klání v Kostelci nad Černými Lesy. Do podzimu bude přestávka a zas začneme 23. října 2022 v krásné sportovní hale v Opavě. Děkuji všem, kdo nám s kvartetem pomáhají a můžeme tuto soutěž rozvíjet dál. Děkuji.

Fota ze soutěže jsou pořízena při rozhovoru v Raškovicích 12. února 2022

Zpět

Další zprávy: podcast, Jihomoravský