Drobečková navigace

Zlaté hasičské ručičky aneb ne každý kousek patří do šrotu

| |

Historii je potřeba zachovat a hýčkat.

Zpět

Ne vše, co najdeme na stanicích a ve zbrojnicích patří do šrotu. Někdy stačí pád hodin, dní a v některých případech i měsíců, než se ze zaprášeného kousku stane nablýskaná paráda, ale vždy to stojí za to. Jednoho takového historického nalezence se ujal i Lukáš Krejcar ze stanice v Hradci Králové a jeho práci musíme dát palec nahoru.

Nejdřív to vypadalo jako kus zapomenutého šrotu, ale pak si vzal starou zašlou přenosnou požární stříkačku DP 800 Stratílek do parády náš hasič z královéhradecké centrální stanice Lukáš Krejcar a udělal z ní krásku, kterou můžete vidět na fotkách. Zařízení s rokem výroby 1944 z Vysokého Mýta používali historicky naši předchůdci v Hradci Králové. Má dvoutaktní motor chlazený vodou, podařilo se nám ho dokonce i nahodit. „Renovaci jsem odstartoval začátkem loňských prázdnin, dokončil jsem ji letos v lednu. Stříkačku jsem musel kompletně rozebrat. Co šlo, vyměnil jsem, opravil nebo přetěsnil. Dost práce zabralo také broušení jednotlivých dílů a lakování,“ popisuje Lukáš. Zrenovovanou stříkačku si necháváme v areálu centrální stanice, ale už jen jako ozdobu.

V garáži jsme našli poklad. 🤩 Nejdřív to vypadalo jako kus zapomenutého šrotu, ale pak si vzal starou zašlou přenosnou...

Zveřejnil(a) HZS Královéhradeckého kraje dne Pondělí 20. února 2023

Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje

Zpět

Další zprávy: technika, Královehradecký