Drobečková navigace

Zpívající hasič 👨‍🚒🎤🎸

| |

To, že jsou hasiči všestranní je bezesporu obrovská pravda a potvrzuje to i následující rozhovor s Juričem Pařilem, zpívajícím hasičem ...

Zpět

Jak tak člověk brouzdá po netu, a na sociálních sítích, občas na něj vyskočí nějaká ta zajímavost. Možná si ještě pamatujete na Martina, který vyřezal z kmene lípy dobráka v nadživotní velikosti. Dnes Vám představíme Juřiče Pařila, dobráka, profíka, rekordmana extraligy a zpívajícího hasiče, pocházejícího z Telče.

Co byste o sobě řekl ve dvou větách …

Už jako malý jsem měl velký sen stát se hasičem. Se soutěžním družstvem SDH Nevcehle, jsme se stali několikanásobnými mistry Extraligy ČR v požárním útoku a drželi jsme několik let národní rekord. Pracuji 15 let jako profesionální hasič. Při této práci se věnuji tvorbě a produkci své autorské hudby. 

Proč hasičina? Jak jste se k ní dostal?

Už jako kluk jsem snil o tom, že zachraňuji lidské životy. Bydlel jsem v malé obci Nevcehle, kde jsem už jako mladý kluk běhal s proudnicí. Postupem času mě tento koníček natolik pohltil, že jsem začal trénovat atletiku, kondičně začal posilovat a snil o tom, že se ze mě jednou stane profesionální hasič, který bude reprezentovat Českou republiku v požárním sportu. Když mi bylo 20 let, tak jsem vyhrál atletický pohár středních škol v hladké stovce za 11:40s. Díky mým sprintům jsem měl snazší cestu dostat se k profesionálním hasičům a reprezentovat Kraj Vysočina v požárním sportu. Tehdy zájemců o toto místo bylo mnohem více než je tomu dnes. S partou kluků z SDH Nevcehle jsme několikrát vyhráli celorepublikový seriál Extraliga ČR v požárním sportu a drželi národní rekord. Dá se říct, že jsme toho za pár let dokázali hodně a pro některé byli i legendami.

Byla to jasná volba nebo jste nad tím nějaký čas přemýšlel?

Ano jasná volba – dětský sen, který se mi splnil.

Co Vás dovedlo k napsání písně o hasičích?

Hudební dráhu jsem odstartoval před 10 lety, kdy jsem pozvolna začal přecházel od běhání na pódia. Působil jsem v několika rockových kapelách jako zpěvák frontam a postupem času jsem se přeformoval na sólovou hudební dráhu. Zjistil jsem, že mi tato pozice sólového hudebníka sedí. Jinak řečeno nikdo mi do mé hudební tvorby nekecá. Skládám hudbu v pop rockovém stylu a píšu si vlastní české texty. Spolupracuji s profesionálními hudebními studii a snažím se prorazit do českého showbyznysu. První větší úspěch v hudbě jsem zaznamenal v roce 2018, kdy jsem pustil do světa první videoklip na vánoční písničku Nejhezčí svátky. Během jednoho měsíce se z této písně stal hit, na serveru Youtube ho během Vánoc zhlédlo 150 tis lidí a 12 celorepublikových rádií zařadilo tuto píseň do Vánoční rotace. Tehdy jsem si řekl, proč se hudbě nezačít věnovat naplno.

Na svém kontě mám již 12 písní a 1.prosince 2020 vydávám své první autorské album Toužím. Za zmínku stojí, že jsem složil píseň pro všechny mé kolegy hasiče, název Hasiči. Je to emotivní motivující song popisující těžkou práci všech hasičů. Hasiče zde přirovnávám k rytířům dávných věků. K této písni jsem vytvořil i videoklip, kde jsem použil záběry z amerického filmu Hrdinové ohně. Vím že by bylo mnohem hezčí použít záběry českých hasičů, ale bohužel dnešní doba nedovoluje natáčet.  

 "Tímto chci poděkovat všem kolegům hasičům za jejich obětavou práci KNIGHTS OF TODAY"

 

Skládáte si je sám i včetně hudby?

Co se týče stylu mé hudby, tak nemám úplně jasně daný směr. Když mě něco napadne, tak to hned hodím na papír. Hudbu i text si píšu sám. Co se týče samotných nahrávek, tak spolupracuji s výborným nahrávacím studiem AB Record Škrdlovice.

Kolik jste jich už vydal?

Za svůj život jsem složil asi 50 písní, které se objevili buď na CD nosičích nebo na různých hudebních serverech. Jako sólový zpěvák jsem vytvořil 12 songů, které se objeví 1. prosince na mém prvním CD Toužím. Pokud mě tedy chcete podpořit v mé hudební tvorbě, tak si toto Cd určitě zakupte, více na www.juric-paril.cz, děkuji.

Kde písně vznikají a co je tím pohonem k tvorbě dalších písní?

Hodně čerpám ze života a z osobních zkušeností. Jako hasič se často setkávám s velice emotivními a těžkými situacemi, které mě dost často motivuji k napsání písně. Kdysi jsme zasahoval u tragické dopravní nehody, kde muž přišel o svoji ženu. V beznaději mlátil hlavou o sklo automobilu. Tato zkušenost mě zasáhla natolik, že mě donutila napsat emotivní song Pro lásku mou. Volně k zhlédnutí na YouTube.

Cíle do budoucna?

Poněvadž mě práce hasiče pořád baví a naplňuje, tak nechci měnit... Pokud vím, že má hudba lidi baví a těší, tak co víc si mohu přát. Přeji vám všem šťastné a ničím nerušené Vánoce.  Jurič Pařil, zpívající hasič

Rozhovor sice proběhl na dálku, ale těším se, až se budu moci za Juričem vydat a poslechnout si ho osobně. Přeji mnoho dalších skvělých hitů a spokojených posluchačů.

Zdroj: Jurič Pařil, zpívající hasič/www.juric-paril.cz

Zpět