Drobečková navigace

Spolek HATASPO - Putování za hasičskými sbory a spolky

| |

Pokračujeme na cestách a po páteční návštěvě hasičů v Zastávce v Jihomoravském kraji nás následující den dopoledne čekala návštěva ve Spolku HATASPO, tentokrát v kraji Olomouckém. O činnostech spolku nám vyprávěla a mile se nás ujala, předsedkyně Mgr. Marcela Vystrčilová.

Zpět

Spolek vznikl jako nezisková, dobrovolná organizace v roce 2016 za účelem prezentace hasičského sportu a činností v oblasti požární ochrany u dětí a mládeže se zaměřením na základy sportovní obratnosti, cvičebních návyků a posílení celkové pohybové zdatnosti. Samotní zakladatelé spolku byli od dětských let vychováváni ve sboru dobrovolných hasičů, kde se od dětských sportovců vypracovali přes dorost, instruktory až po vedoucí mládeže. Díky dlouholetým zkušenostem zdárně prezentují hasičský sport a činnosti v oblasti požární ochrany po celé ČR a pořádají tábory s hasičskou tématikou. Odtud se vzal i název spolku, jako počátky jednotlivých slov HAsičské TÁbory a SPOrt.

Spolek HATASPO úzce spolupracuje se sborem dobrovolných hasičů Klopotovice a snaží se o propagaci štafetových a halových závodů. Družstvo HATASPO samotné se však skládá ze členů několika okolních sborů dobrovolných hasičů. Ročně se s dětmi účastní zhruba 40 závodů na různých sportovních úrovních od pohárových soutěží až po MČR. V loňském roce sami organizovali závody ve štafetách na 60 m s názvem HATASPO Cup, ve kterém by rádi pokračovali i nadále.

Pod názvem Hasičský tábor Morava pořádají letní soustředění a tábory s obsahem hasičských disciplín, ale i klasických náplní táborů, jako je například přežití v lese, raftování, diskotéky a podobně. Tábory jsou určené pro mladé hasiče od 6 do 15 let a pro hasičský dorost od 16 do 18 let z celé ČR. Každoročně se na táboře sejde cca 140 účastníků a jak jsme zjistili, tak jsou někteří z nich dokonce i od nás z Ústeckého kraje.

Zajímalo nás, jak se daří spolku HATASPO a okolním sborům udržet hasičkou mládež aktivní i po dovršení 18 let a výsledek je skvělý. Mládež má ambice, sami se angažují, získávají zkušenosti, stávají se instruktory a dále vedoucími, kteří jsou schopní samostatně vést další „hasičata“. Sama Marcela Vystrčilová má dvě dcery, které jdou ve stopách svých rodičů a je na ně opravdu hrdá. Však také mají skvělý vzor.

S Marcelou jsme se velmi zapovídaly, jak jinak, když se sejdou ženské a probírají různá témata, kterými byly například i dotace a došlo též na ukázku editace webové šablony, kterou si u nás pro spolek založili.

I tuto návštěvu jsme si velmi užily. Milé a přátelské prostředí a spousta zajímavých informací. Těšíme se, až budeme mít opět cestu kolem a budeme se moci podívat na závod nebo dokonce tábor, který Spolek HATASPO uspořádá.

Zpět

Další zprávy: hasičovo, Olomoucký