Drobečková navigace

Čtvrteční bouře napáchala škody i v Ústeckém kraji

| |

Poničená auta, stržené střechy domů, vyvrácené stromy a popadané sloupy elektrického vedení. To po sobě zanechala čtvrteční bouře na jihu Ústeckého kraje.

Zpět

O malé vesničce na rozhraní Ústeckého a Středočeského kraje se ve spojení s bouří minulý čtvrtek moc nemluví, přesto jsou tu škody, které jdou do desítek možná stovek milionů korun. Stebno je malá vesnice, která patří pod město Kryry v okrese Louny a žije tu necelých 150 obyvatel. Je s podivem, že ještě 2 km od vesnice je zlomených jen "pár stromů", ale jak se dostanete do vesnice a dále projíždíte do chatové oblasti zjistíte, že si tu místní museli vytrpět něco, co opravdu zažít nechcete. Popadaný střechy, rozbořené zdi, poničená auta a o zeleni se zde asi mluvit nedá. 

Ve stínu katastrofických událostí, které čtvrteční tornádo napáchalo na Moravě (více jsme psali ZDE), se pomalu začala medializovat i toto neštěstí. O víkendu vyslyšelo výzvu místních hasičů z Kryr stovky dobrovolníků, kteří přiložili ruku k dílu. Od čtvrteční noci jsou zde téměř nepřetržitě nasazeny desítky profesionálních a dobrovolných hasičů a i hasiček.  

 Tahle to nějak vypadalo v neděli u velitelského stanu v centru vesnice:

 Bouře se nejvíce dotkla samotné vsi a chatové oblasti, který byla nějakou dobu úplně nepřístupná. Do chatové oblasti vede jediná přístupová cesta dlouhá několik set metrů a byla plná stromů. Hlavní vlna bouře šla jedním pruhem širokým několik metrů, ve kterém nezůstal jediný strom stát.  Takto vypadá průjezd po několikadenní práci desítek hasičů:

Jak místním pomoci? 

 Část těch nejakutnějších věcí je hotova a to jsou provizorně zaplachotvané střechy, prořezané cesty. V tuto chvíli není nutné zaplavit vesnici dalšími dobrovolníky i když samozřejmě třeba tesaři a pokrývači se hodí vždy. I z pohledu humanitární pomoci se sešlo všeho potřebného velice rychle dost. Nyní chybí především stavební materiál jako, latě, trámky, hřebíky, vruty, plachty. ale i ruční nářadí, jako kladiva, lopaty, hrábě. Kbelíky, kolečka..  Dle starosty obce nyní nejvíce pomůžou peníze. Na sociálních sítích je více účtů pro pomoc, ale obec má jen jeden a proto pan starosta prosí, abyste dávali pozor, kam podporu směřujete. Obecní účet je 1927481/0100 a do poznámky byste měli uvést "Stebno"  

Pokud byste chtěli nějakou pomoc poskytnout je potřeba domluvit vše s panem starostou Kontakty - Oficiální stránky města Kryry

Nasazení hasičů: 

V místě je nasazeno i veliké množství těžké techniky profesionálních hasičů z obou krajů a nikdy nemá čas na odpočinek, jede se od čtvrtka skoro nonstop.

Jen během víkendu jsme se všimli profesionálních hasičů ze stanic: Česká kamenice, Žatec, Louny, Bítozeves.

Dobrovolní hasiči byli doslova všude a někdy až při těchto velikých neštěstí si uvědomíme, jak by to bez nich nešlo. Náměstí jich bylo v neděli dopoledne doslova plné. Poté všichni dostali od velitele zásahu svoje úkoly a rozjeli se po okolí...

Zdroj: Redakce a HZS Ústeckého kraje

Zpět

Další zprávy: zásahy, Ústecký