Drobečková navigace

Deset let čekali hasiči z Chabařovic na novou CASku

| |

Čekání se vyplatilo a přišla obrovská radost i úleva.

Zpět

Hasiči z malého města Chabařovice v okrese Ústí nad Labem podali žádost o dotaci z Fondu zábran před deseti lety a nyní se mohou radovat z nového přírůstku. Radost mají velikou, protože pro ně byl každý zásah s původní CAS náročný. Vůz byl již v takovém stavu, že si po každém výjezdu vyžádal opravu a hasiči tak nekončili po návratu na zbrojnici, ale až po nutných opravách, aby byli připraveni na další zásah.

Nová Tatra CAS 20/4000/240 s kabinou o velikosti 5+1 má něco, co se dnes u nových vozů už tak běžně nevídá. Jedná se o zadní část, kde je ovládání čerpadla. U nových vozů se používá v převážné většině dotykové ovládání. Hasiči z Chabařovic se shodli na tom, že by rádi zůstali u klasiky, a tak mají ovládání původní a to s „knoflíky“ a k tomu mají ovládání i vzduchem, které se také nachází v zadní části a je v podstatě jakousi záložní variantou v případě, že by se na ovládání čerpadla cokoli porouchalo. A když už klasiku, tak i v rámci převodovky, kde se přiklonili k zachování manuálního řazení.

Aktuálně je nová CAS v záběhu, kdy je potřeba najet potřebný počet kilometrů, aby mohla být zařazena do výjezdu a také je potřeba proškolit všech 9 strojníků z 24členné jednotky.

Koupi nové cisternové automobilové stříkačky Tatra TERRA CAS 20 T815 4x4 finančně podpořili Ústecký kraj a Město Chabařovice. Částka z dotace a kraje činila 4 milióny a město se podílelo částkou 4,6 miliónů korun a hasiči si této finanční podpory velice váží.

Zpět

Další zprávy: technika, Ústecký