Drobečková navigace

VIDEO: Fire Dragon 9000 na vlastní kůži

| |

Na jaře letošního roku započala společnost Dräger Safety s.r.o. svou jarní tour s Fire Dragon 9000. Celá tour byla od 31.3.2022 do 12.4.2022 a celkově se jí zúčastnilo 302 hasičů. A my jsme byli u toho 😊

Zpět

Fire Dragon zavítal do Českých Budějovic na místní stanici HZS, do vojenského prostoru Bechyně, Horní Plané a Velkého Zboží u Poděbrad.

Absolvovat kurz, zaměření na hašení v uzavřeném a zakouřeném prostředí přijeli hasiči z jednotek Nové Hrady, Strakonice, Suchdol nad Lužnicí, Neplachov, Netolice, Mirovice, Zliv, Lišov, Chýnov, Bechyně, České Velenice, Dačice, Nová Bystřice, Vodňany, Týn nad Vltavou, Jindřichův Hradec, Studená, Volyně, Volary, Velešín, Horní Planá, Sokoleč, Praha Zličín, Sadská, Husinec, Velké Zboží, Nové Dvory, jednotky vojenských hasičů, HZS Správa železnic a jednotky z Rakouska – Ulrichsberg a Ödenkirchen.

A protože jsme hasiči a zvídaví, vlezli jsme do kontejneru také. Já jsem tedy účast v přímé akci přenechala svým kolegům Matějovi a Míše, kteří jsou členy výjezdových jednotek a tato zkušenost je pro ně opravdu cenná. Sama jsem se držela „v bezpečí“ venkovního prostoru a velína, kde jsem sledovala, jak si kolegové hasiči počínají a šlo jim to opravdu skvěle.

Jak kurz probíhá? 

Průběh kurzu je individuálně přizpůsoben jeho obsahu, protože je možné nasimulovat více různých situací a variant požárů. V rámci kurzu, kterého jsme se s kolegy z naší redakce účastnili, proběhla první část ve školící místnosti, kterou poskytl sbor dobrovolných hasičů Velké Zboží v jejich hasičské zbrojnici. V rámci prezenční části byl představen Fire Dragon 9000. Rozmístění místností, postup vnitřním prostorem i sdělení všech bezpečnostních prvků, které zajišťují bezpečnost v rámci samotného zásahu v kontejneru.

Po této části jsme se vydali ven a blížila se chvíle samotné akce. Než se ale vpustila první dvojice zasahujících hasičů, měli jsme možnost si Fire Dragon projít a prošly si ho s námi i děti z místních škol, pro které byl kontejner stejně velkým zážitkem jako pro nás. Následovalo procvičení práce s proudnicí a šlo se na to.

S každou dvojicí vstupuje do kontejneru instruktor, který sleduje celý zásah a dohlíží na jejich bezpečnost. Po absolvování vstupu s nimi následně venku celou akci rozebere a společně zásah zhodnotí.

A jak hodnotí kurz samotní účastníci?

Lukáš – SDH Starý Kolín

Celkový zážitek byl fyzicky i psychicky náročný, protože v podstatě nebylo celou dobu v zakouřeném prostoru skoro nic vidět. Myslím, že jsme to docela dobře zvládli, ale fakt jsme z toho byli úplně hotoví. Nejnáročnější pro mě byla nulová viditelnost, to bylo na celé situaci úplně to nejhorší.

Tomáš – JSDH Pečky

Bylo to opravdu parádní. Chtěl bych, aby si to zkusil každý. Co mě překvapilo, byl oheň u stropu. Když nám ho tam pustili, bylo to velké překvapení a nedokážu si to představit, když by byla tato situace naživo a byli by tam lidé, kteří by volali o pomoc. Je to stresující, nebylo nic vidět, ale je to opravdu skvělá zkušenost.

Jakub – JSDH Pečky

Za mě dneska, úplně super. Myslím, že pro mě i pro kluky obrovská zkušenost. I když má člověk, díky instruktáži, představu o tom, co ho uvnitř kontejneru čeká, je realita ve finále úplně jiná. Co mě překvapilo, bylo to, když jsme lezli po čtyřech a najednou se proti nám vyvalil oheň po stropě, takže bylo potřeba rychle a správně zareagovat. V tom momentu je potřeba se správně zorientovat i v nastavení proudnice, což je v tu chvíli velice náročné. Věřím, že si to všichni užili, že si z toho odneseme to nejlepší do budoucna, a že nás to v reálu nebude moc často potkávat.

Dost často slýcháme dotazy na to, kolik kurz stojí a jak si ho objednat. Tady máte odpověď.

Kurzy realizuje firma Dräger Safety s.r.o. a jeho cena je 4 235 Kč s DPH za jednoho účastníka. Cena obsahuje kompletní výcvikový kurz včetně občerstvení. Objednávky je možné zasílat na mail Pavla Chovančíka,  pavel.chovancik@draeger.com a pro případné dotazy ho můžete oslovit i telefonicky na čísle 739 250 871.

Další tour je plánovaná na termín od 3.10. 2022 do 16.10.2022.

Za naší redakci hodnotí Míša i Matěj tento kurz shodně, a to velmi kladně. Při občerstvení mi vyprávěli, jak si to užili. Byli mokří, vyčerpaní a nadšení. Celou cestu zpět byli v autě zticha a odpočívali, a proto i já za sebe uděluji kurzu Fire Dragon 9000 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.

Závěrem musím podotknout, že i pro mě to byl neskutečný zážitek a těším se na návštěvu dalšího kurzu pořádaného firmou Dräger Safety s.r.o. 😊.

FOTOGALERIE

Zpět

Další zprávy: hasičovo, Středočeský