Drobečková navigace

Hasiči v Cítově slavnostně převzali novou hasičárnu

| |

Dne 17. listopadu proběhlo v Cítově slavnostní otevření nové hasičské zbrojnice. Na krásnou prostornou budovu zdejší hasiči čekali od října loňského roku, kdy se stavba začala realizovat. Samotná stavba trvala až do letošního června. Následně měli hasiči čas na přestěhování z dosavadních prostor a zabydlení v novém.

Zpět

Do chvíle než se mohli přestěhovat do nové zbrojnice, sídlili Cítovští hasiči v menších prostorech vedle obecního úřadu. I tak se bravurně starali o aktivní dění v obci od kulturních po sportovní akce.

Velkou sportovní akcí pořádanou na počest dlouholetého velitele sboru dobrovolných hasičů v Cítově je Memoriál Jiřího Vališe. Jedná se o soutěž v královské disciplíně požárního sportu, kterou samozřejmě nemůže být nic jiného než požární útok. Tuto vzpomínkovou soutěž hned druhý den střídá Cítovská stovka - běh pro jednotlivce na 100m s překážkami.

Ve spolupráci s dalšími spolky v obci pořádají v průběhu roku společenské akce pro děti i dospělé. Jejich "kulturní" rok začíná v zimě obnovenou tradicí Masopustu. Po něm následuje, dospěláky velmi oblíbený, Hasičský ples. Ten střídá stavění májky a čarodějnice. Pro hasiče velmi náročný den, kdy musí zajistit postavení májky a na hřišti připravit a zažehnout vatru pro pálení čarodějnice a menší ohně na opékání buřtů. Zábava pak probíhá dlouho do noci.

Koncem května pořádají pro děti rybářské závody, které v červnu střídají dětské dny tady i v okolních obcích. Aby to dospělým nebylo líto, na konci prázdnin pořádají hasiči zábavu pod širým nebem. Podzimní období je tu pro hasiče po kulturní stránce oddechové než se vrhnou koncem listopadu na kácení, převoz, usazení a následné ozdobení vánočního stromu. Rozsvícením pak naznačí, že se blíží vánoční ples a tradiční pochod na Říp.

Zařizování takových akcí je vždy náročné avšak pro dobrovolné hasiče je to tou příjemnější náplní práce. Méně příjemné, ale o to více záslužné jsou pak veškeré výjezdy k požárům a dalším krizovým situacím v obci i mimo ni. Mezi takové se řadí například povodně. Přesto, že se Cítova osobně nedotkli, strávili místní hasiči o posledních povodních 14 dní v kuse ve vedlejší obci Hořín, která byla povodní zasažena.

A jak to v Cítově vlasně začalo?

Připomeňme si jednání ustavující schůze dobrovolných hasičů v Cítově dne 15. srpna roku 1902 o 7. hodině večerní v hostinci pana Josefa Dušky.

Schůzi svolal a také řídil starosta obce pan Václav Pavlík. Po krátkém úvodu o příčině svolání schůze udělil slovo panu Josefu Vydrovi, učiteli v Cítově, který promluvil o důležitosti hasičského sboru vůbec a pro místní občany zvlášť. Pravil, že hasičský sbor jest ku prospěchu obce i ku cti její, k užitku obyvatelů všech a také k dobru mládeže rolnické a ku vzdělání členstva. V zimě scházelo by se členstvo ke schůzím, kde by se četbou knih a časopisů vzdělávalo. Konáním služby hasičské osvojí si každý člen jisté důležitosti občanské ctnosti. Poctivost a nezištnost jsou první vlastnosti pravého hasiče. V srdci hasiče musí sídliti upřímnost, blahovolnost a soucitnost. A tyto vlastnosti, které jsou ozdobou každého muže, získali by možno v hasičském sboru, který chrání nejen majetku bližního, ale i vychovává členstvo v řádné muže. Zřízení hasičské je také zřízením vlasteneckým. Láska k bližnímu souvisí s láskou k vlasti. Pravý dobrovolník hasičský nezbytně musí býti i dobrým vlastencem. Hasičské sbory mají také za úkol buditi, utužovati a rozhojnovati národní sebevědomí a přispívati dle možností ke vzdělání všech lidu v obci. Poté přítomné vyzval, aby se ke sboru dobrovolných hasičů přihlásili. Ten večer se přihlásilo 25 mužů. Byly provedeny prozatímní volby starosty, jednatele, velitele a pokladníka.

Starosta – Václav Pavlík, starosta obce

Velitel – Josef Dušek, hostinský

Jednatel – Josef Vydra, učitel

Pokladník – František Pavlík, rolník

Vzhledem k omezeným prostorům, které doposud obývali, se zatím nepodařilo pro děti zřídit kroužek mladých hasičů. S krásnou prostornou hasičárnou však již mají dostatečně velké a kvalitní zázemí pro výchovu svých budoucích kolegů. Nábor tak může konečně začít...

Zpět

Další zprávy: hasičovo, Středočeský