Drobečková navigace

Hasiči ze Špindlu už si nemusejí otevírat vrata sami

| |

Ve zbrojnici jednotky dobrovolných hasičů obce Špindlerův mlýn došlo ke změně, a to ke spokojenosti všech členů. Mají novou svolávačku!

Zpět

Už nemusí řešit otevírání vrat, vypisování dokumentace a další nutnosti, na které doposud museli myslet a nechávají se rozmazlovat svolávací službou FIREPORT.

V jakém režimu, počtu a kategorii funguje místní jednotka, jejíž lokalitou je oblíbené turistické středisko Krkonošského národního parku, jakou mají techniku a co jim nová svolávačka přinesla za usnadnění nám pověděl velitel jednotky, David Nocar.

Jak dlouho jsi v jednotce a jak dlouho velitelem?

Do jednotky jsem nastoupil v prosinci 2004 "na zkoušku". V březnu 2005 jsem byl oficiálně přijat za člena jednotky na dohodu o pracovní činnosti. Od července 2019 jednotce velím z pozice zástupce velitele jednotky, protože tehdejší velitel ukončil pracovní poměr.

Působíš ve Špindlu od prvopočátku?

Při založení jednotky jsem ještě u hasičů nebyl. Jednotka byla založena v září 2004.

V jaké kategorii je vaše jednotka zařazena?

Naše jednotka je zařazena jako JPO II.

Kolik má členů?

V současné době má jednotka 14 členů.

Jak sloužíte?

Zajišťujeme akceschopnost jednoho družstva o zmenšeném početním stavu (1+3).

Jak velkou oblast obstaráváte a jak zvládáte dojezdové časy?

Celková plocha území v různých stupních poplachu je asi 378 km2. Jedná se o katastr města, a další území směrem k Vrchlabí. V letních měsících i část Libereckého kraje - Vítkovice a Horní Mísečky. Víc, než polovina našeho hasebního obvodu je v horských partiích Krkonoš. Naše jednotka je také zahrnuta do Záchranného plánu poskytování přeshraniční pomoci. V případě potřeby spolupracujeme na státní hranici s jednotkami z Polska případně můžeme poskytnout pomoc na jejich území.

Kolik máte ročně zásahů?

V průměru za posledních sedm let asi 80 událostí za rok.

Jaký velký požár nebo jinou událost si za poslední léta vybavíš? Nebo co Ti uvízlo v paměti?

Samozřejmě můj první zásah - Špindlerova bouda, kde jsme strávili tři dny. Událostí, které si člověk vybaví, je samozřejmě víc. Požár Petrových bud, nedávný požár bytu na Bedřichově, spadlá nákladní lanovka na Bumbálku, zřícený objekt nástupiště čtyř sedačky ve Svatém Petru, požár Labské louky a spousta dalších.

Co vám stojí v garáži?

Naše jednotka disponuje dvěma cisternami - CAS 16 M2Z na podvozku MAN a CAS 30 S3R na podvozku Tatra 815. Dále výškovou technikou AZ 30 na podvozku Avia Daewoo a DA L1Z na podvozku Ford.

Přijde v brzké době nějaká nová technika?

Už několik let se snažíme o obnovu techniky. V roce 2019 jsme získali nový DA L1Z. Od té doby se snažíme o obnovu cisteren. V současné době máme požádáno o dotace na novou CAS 30 S3VH. Pokud se toto podaří tak chceme pokračovat první cisternou (CAS 16 M2Z), kde jsou dvě možnosti. Jedna je pořízení nové cisterny. To je však závislé na dotacích. Nebo přestavba stávající cisterny (výměna motoru za silnější, přestavba kabiny posádky a nová nástavba) což by stálo polovinu pořizovací ceny nové cisterny. Ale to jsou vše zatím jen plány. Uvidíme, co nám dovolí rozpočet, dotace a doba.

A co byste si ještě přáli?

V budoucnu budeme potřebovat rozšíření hasičské zbrojnice o další garážová stání (Forda a přívěsy parkujeme venku). Ideální by byla stavba úplně nového objektu kam by se vešla všechna technika, a i naši kolegové z Městské policie včetně jejich techniky. Také se snažíme o pořízení malého terénního vozidla (čtyřkolky nebo šestikolky) s modulovými nástavbami.

 

Proč jste se rozhodli po FIREPORT?

Na podnět zastupitelů města, kteří chtěli vyřadit sirény z vyhlašování poplachu jednotce, jsme přemýšleli o modernizaci svolávacího zařízení. FIREPORT mi doporučili kolegové z Hostinného a Šenova. Pro FIREPORT jsme se rozhodli pro jeho spolehlivost, jednoduchost, snadný a dostupný servis.

Co je pro vás z pohledu funkcí a možností této svolávací appky nejzajímavější nebo nejužitečnější?

Oproti starému systému mám jako velitel jednotky a zároveň i každý velitel družstva přehled o tom, kolik lidí mám v daný moment k dispozici. V případě vyhlášení poplachu vím, kolik lidí se mi dostaví navíc a podle jejich zařazení mohu k zásahu přiřadit i další techniku.

Jak bys hodnotil instalaci?

Instalace proběhla v celku rychle během jednoho dne a bez jakýchkoli nutností něco bourat nebo přistavovat nebo zásadně měnit.

Doporučil bys FIREPORT i ostatním jednotkám?

Rozhodně ano.

Zpět

Další zprávy: reportáž, Celá ČR