Drobečková navigace

Nová technika pro profesionální i dobrovolné hasiče!

| |

Na tiskové konferenci s ukázkou vrtulníku Black Hawk zazněly i další informace, které profesionální i dobrovolně hasiče jistě velmi potěší. Na konci článku přinášíme bohatou fotogalerii z akce..

Zpět

Dnes proběhlo na letišti v Roudnici nad Labem ohlédnutí za uplynulým rokem, který utekl od největšího požáru v historii České republiky. Požáru, který zachvátil území národního parku České Švýcarsko, který se postupně rozvinul ve velmi rozsáhlou a mimořádnou událost, při které zasahovalo více než 6000 profesionálních a dobrovolných hasičů. Na tiskovou konferenci s dynamickou ukázkou vrtulníku Black Hawk a další hasičské techniky přijeli představitelé HZS ČR, Policie ČR a Ministerstva vnitra. Hovořili o tom, jak tato událost s odstupem ovlivnila přístup složek integrovaného záchranného systému a jaké posílení v rámci techniky plánují jak pro profesionální, tak dobrovolné hasiče.

Včera jsme si připomínali rok od největšího lesního požáru, který jsme kdy v České republice zažili. Jak bylo řečeno, zasahovalo 6300 hasičů, z řad profesionálních i dobrovolných. Požár byl na ploše větší než 1100 hektarů. Nepříznivé podmínky, které loni panovaly, dlouho nepřicházející déšť, vedly k tomu, že hasiči vysilující prací zvládali několik týdnů boj s tímto velmi rozsáhlým a likvidačním požárem. Právě jenom díky nasazení našich profesionálních i dobrovolných hasičů, policistů a dalších složek Integrovaného záchranného systému se povedlo zachránit ve velké míře majetek lidí a povedlo se zachránit především lidské životy., pověděl ministr vnitra Vít Rakušan a pokračoval slovy chvály: "Máme skvělé hasiče a skvělé policisty, na které můžeme být hrdí a ve chvíli, kdy přichází jasná krize, nás dokáží ochránit před nebezpečím, které přichází i v podobě přírodních katastrof v naší geografické poloze čím dál tím častěji.

Přinesl ale i velmi zajímavou informaci, která potěší především dobrovolné hasiče. Tím je navýšení počtu zasahující techniky. 

V rámci zkušeností z minulého roku přizpůsobujeme i další techniku, aby mohla být přítomna při hašení lesních požárů nad rámec běžných investic. Získali jsme dalších 59 cisternových automobilů, stříkaček CAS 20 a CAS 30 pro velkoobjemové hašení. Ty doplní dalších 44 čtyřkolek s hasicím zařízením a nezapomínáme v této době ani na dobrovolné hasiče, kterým se navýšili dotace na pořízení cisteren o dalších 300 milionů korun a na rekonstrukce požárních zbrojnic jsme přidali dalších 100 milionů korun. Ukázalo se, že dobrovolní hasiči a jejich spolupráce s profesionály jsou něčím, co je pro Českou republiku typické. Dobrovolní hasiči získají nejméně 107 cisternových automobilových stříkaček, 232 dopravních automobilů nebo 104 dopravních automobilů a 128 požárních přívěsů. dodal ministr vnitra.

V současné době HZS ČR pro situace lesních a dalších venkovních požárů k dispozici 2 policejní vrtulníky Bell 412, každý s bambivakem s kapacitou 900 litrů a pro letní měsíce jsou k dispozici 2 další vrtulník Black Hawk, každý s bambivakem o kapacitě 3000 litrů, které patří soukromému provozovateli. 

Co se změnilo od největšího lesního požáru, se kterým jsme před rokem bojovali ? #Hrensko #hasici

Zveřejnil(a) Hasičský záchranný sbor ČR dne Pondělí 24. července 2023


Po zkušenostech z toho loňského roku byla vytvořena meziresortní pracovní skupina, ve které jsou zástupci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zemědělství, Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra včetně dalších odborníků, kteří pracují na přípravě legislativních opatření pro požáry v přírodním prostředí.

Ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky, generálporučík Vladimír Vlček doplnil slova ministra vnitra o další fakta: "Loňský požár v Českém Švýcarsku byl do jisté míry bezprecedentní, svým rozsahem a nasazením prostředků. To, co nám to ukázalo je, že trošičku se musíme zamyslet nad změnou taktiky, organizace i legislativy. Abychom dokázali efektivně zasáhnout, musíme mít dostatek přístupových komunikací, musí být řešeny odstupové vzdálenosti v rámci nejen národních parků, ale všech lesních prostorů a v neposlední řadě je záležitost dostupnosti požární vody a včasná detekce a ohlášení požáru. Zde zmínil zkušenost s technickými systémy nasazené například na Slovensku, které dokáží detekovat požár v raném stádiu a zabrání tomu, aby došlo k takzvanému volnému rozvoji požáru bez zásahu hasičských jednotek.

Také sdělil informace o posílení letecké hasební techniky. "Máme podanou žádost, abychom v příštím roce pořídili nejméně 1 vrtulník z prostředků Evropské unie. Požádali jsme o 2 a uvidíme, jakým způsobem se bude situace v rámci Evropské unie vyvíjet dál. V rámci koncepce letecké služby Policie České republiky, která prošla bezpečnostní Radu České republiky a prošla také vládu, je předpoklad na pořízení 3 vrtulníků.

Cílem je, aby měl každý vrtulník kapacitu na přepravu hasební vody v objemu 3000 litrů. Poté je efektivita velká a je to vidět i na uplynulých zásazích 15. července. Zde již byly nasazeny vrtulníky soukromého provozovatele u 3 zásahů. Jednalo se o lesní požáry v jižních Čechách, kde provedli piloti 54 shozů, následně zasahovali na jižní Moravě, kde se jednalo o 24 shozů a naposled na Karlovarsku, kde měli 45 shozů.

Dalším pomocným prostředkem jsou tři dvojice flexi tanků pro použití mimo přírodní zdroj vody s kapacitou 54000 litrů a 36000 litrů vody, které jsou v permanenci Záchranného útvaru Hlučín, Jihlava a Zbiroh.

 

Letecká služba Policie České republiky nalétala téměř 3400 hodin z toho více než 600 hodin strávila, monitoringem, nebo hašením ve prospěch Hasičského záchranného sboru. Pouze 433 hodin bylo vynaloženo na zásah v Českém Švýcarsku a to jak v rámci samotného hašení, tak při koordinaci do doby pro nás řekněme nezvyklého zásahu, kdy se v jednu chvíli nad Českým Švýcarskem pohybovalo několik leteckých prostředků., rekapituloval loňsku situaci 1. náměstek policejního prezidenta generálmajor Tomáš Lerch a doplňuje, že v rámci zásahu ve Hřensku ve velké míře využili bezpilotní prostředky, které monitorovaly celou situaci a snažili se identifikovat určitá ložiska požáru. Na základě zkušeností nyní Policie České republiky připravuje ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem koncepci rozvoje letecké služby do roku 2032.

V rámci tiskové konference zaznělo i vyjádření k aktuální situaci na řeckých ostrovech Rhodos, kde panují rozsáhlé lesní požáry včetně apelu na turisty, aby byli obezřetní, zbytečně do postižených lokalit nejezdili a byli ohleduplní k právě probíhajícím, ne zrovna lehkým, pracím na likvidaci požárů a evakuaci osob. Apelují také na cestovní kanceláře, které by se měly snažit dostat turisty z postižených lokalit a nevysílat další. 

V rámci mezinárodní pomoci podala Česká republika pomocnou ruku, avšak nyní je ve stavu čekání, zda Řecko přijme. Hasičský záchranný sbor je připraven vyslat na 50 hasičů s technikou.

🔥 Rok od největšího lesního požáru, jaký jsme kdy zažili. #Hrensko #hasici

Zveřejnil(a) Hasičský záchranný sbor ČR dne Pondělí 24. července 2023

Soubory ke stažení

Zpět

Další zprávy: obecné, Ústecký