Drobečková navigace

Představujeme sbory z oblasti JIH MORAVY nominované v Anketě Dobrovolní hasiči roku 2022

| |

Odborná porota rozhodla o ocenění 25 jednotek a 25 sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky. Představujeme Vám sbory z oblasti JIH MORAVY a nyní můžete hlasovat vy. Odkaz s informacemi jak hlasovat najdete v článku.

Zpět

SDH Bořitov - JIHMORAVSKÝ KRAJ

HLASOVAT

Akce - aktivita SDH nebo HS v daném hodnoceném období - Celostátní setkání a soutěže parních stříkaček

Dne 21.8. 2021 se na náměstí v Bořitově konal VIII. ročník Celostátního setkání a soutěží parních stříkaček. Tuto akci náš sbor pořádal poprvé a navštívilo ji zhruba 700 diváků. V centru obce prezentovalo své stroje všech 10 sborů z České republiky, které vlastní funkční parní stříkačku. Přípravy setkání nám zabraly půl roku a z rozpočtu, který čítal kolem 220 000 Kč, bylo nutné zajistit stravu a ubytování pro každého účastníka na dvě noci. Oslovili jsme sponzory akce a následně vytvořili kompletní program včetně soutěžních disciplín spočívajících v roztopení strojů na provozní tlak 5 atm. na čas, dále plnění 200 l sudu vzdáleného 10 m od stříkací čáry po dobu 60 s. Třetí disciplína spočívala ve stříkání na nástřikový terč ve vzdálenosti 5 m od stříkací čáry (10 l vody přes otvor o průměru 50 mm na čas). Poté účinkující sráželi terče (5 kusů PET lahví) v daném pořadí přes otvory o průměru 50 mm na vzdálenost 5 m od stříkací čáry. U této disciplíny se měří čas a připočítávají se trestné body za každé nesprávné pořadí sražení terčů. Závody završila společná nesoutěžní disciplína v podobě vodní fontány. Na setkání jsme mimo naší parní stříkačky prezentovali i ostatní historickou techniku, kterou sbor disponuje. Součástí programu byly rovněž ukázky našich mladých hasičů. Můžeme říci, že tato akce patřila za posledních 40 let fungování sboru k těm nejvýznamnějším.

Realizované propagační a preventivní akce v oblasti PO:

Jednotka sboru v rámci propagační a preventivní akce pořádala na konci školního roku pro děti z místní mateřské a základní školy Den s hasiči. Během dopoledne se děti seznámily s oblastí požární ochrany, zasoutěžily si v přichystaných disciplínách a na závěr jim členové jednotky ukázali požární techniku v praxi. Malí účastníci si odnesli nejen cenné poznatky a zážitky, ale také sladké odměny.

Aktivity sboru - významné pro obec (kulturní, společenské, tábory) atd.:

SDH Bořitov každoročně pořádá několik kulturních akcí pro spoluobčany obce Bořitov: hasičský ples, pouťové posezení, pálení čarodějnic, letní posezení. Dále pomáháme Kulturní komisi při OÚ Bořitov pořádat dětský karneval, dětský den, pohádkový pochod, mikulášskou nadílku a rozsvěcení vánočního stromu. Nezahálíme ani v pořádaní soutěží v požárním sportu. Na naší dráze každý rok poměří síly žáci, dorostenci, muži, ženy i veteráni. Podílíme se i na soutěži denních zaměstnanců HZS ČR.

Velkou mírou se náš sbor podílí na výchově mládeže v oblasti požárního sportu, ve kterém dosahuje výborných výsledků i na celorepublikových soutěžích. O prázdninách pro děti a mládež pořádáme hasičský tábor, během něhož si mladí hasiči zlepšují dovednosti v požárním sportu a požární ochraně a také se podívají na zajímavá a kulturní místa naší republiky. Počet mladých hasičů činí k dnešnímu dni 45 členů sboru.

SDH Hlubočany - JIHMORAVSKÝ KRAJ

HLASOVAT

Akce - aktivita SDH nebo HS v daném hodnoceném období - Šedesátky ve Vyškové

Soutěž v běhu na 60 metrů s překážkami a štafeta dvojic- na tom by nebylo nic divného, takových akci se pořádá mnoho, ale tato akce je dílem tří kamarádů hasičů, každý z jiného sboru, jine vesnice, ale přesto jsme hasičinou tak propojeni, že jsme se svými kolegy ze sborů a podporovateli schopni připravit pro děti krásný den. Na soutěž se sjelo na už 5. ročník bezmála 150 závodníků, 10 rozhodčích a spousta fanoušků. Soutěží se ve třech kategoriích přípravka, mladší a starší žáci. Sportovní klání probíhá na pronajatém hřišti ZŠ Letní pole na tartanovém povrchu. Veškeré prostředky na akci čerpáme z rozpočtu sborů a pomůžou nám i naši příznivci a drobni podporovatelé, kteří jsou ochotni darovat drobné dárky na bohaté odměny pro soutěžící. Naše přátelství je již od našich žákovských let i když nám je společně více než 150 let. Stejnou soutěž pořádáme i u nás na obci, ale na travnatém povrchu a obě soutěže jsou součástí Vyškovského soptíka. V letošním roce bude soutěž 17.9.2022.

Realizované propagační a preventivní akce v oblasti PO:

Otevřená hasičská zbrojnice pro ZŠ a MŠ- ukázky pro děti ze školy. Akce 72 hodin - v říjnu pravidelně zapojeni do teto akce v pátek úklid po obci a okolí, v sobotu pomoc při organizaci Závodu požární všestrannosti mladých hasičů, v neděli výsadba stromků, pomoc důchodcům.

Aktivity sboru - významné pro obec (kulturní, společenské, tábory) atd.:

S obecním úřadem vítání Nového roku s ohňostrojem. Dětsky karneval - pásmo her písniček a tombola pro děti. Tradiční ostatky - průvod masek po návsi. Pálení čarodějnic se stavěním máje s obcí. Soutěž mladých hasičů v požárním útoku a běhu na 60m s překážkami 13.ročník. Tradiční hody a soutěž mužů a žen v požárním útoku 34. ročník. Víkendové stanování oddílu mladých hasičů s rodiči. Pomoc při organizaci slavnosti obcí Hlubočany a Kučerov. Vyškovské šedesátky a štafeta dvojic mladých hasičů. Mikuláš.

Spolupráce s obci a ostatními spolky v obci. Úspěch kolektivu mladých hasičů v loňské sezóně postup na krajské kolo v Hodoníně a v letošním roce celkově 2 místo ve vyškovském soptíkovi starších žáků, vítězství Jana Dvořáka v běhu na 60m s překážkami a postup 4 závodníků na krajské kolo v běhu na 60 m s překážkami. Pomoc při organizaci vyškovské rally zajištěni pořadatelské služby a stánku s občerstvením.
Pomoc OORM při organizaci Závodu požární všestrannosti ať už u nás v obci, nebo kdekoliv jinde. Spolupráce se sborem z Kučerova
Jsme ochotni zapůjčit jakémukoliv spolku v obci materiální vybavení pořízené sborem nutné k pořádání takových akci. S místní hudební skupinou bez emocí pořádání hudebního festivalu. Mše svatá v kapli sv. Floriána na návsi v květnu na svátek sv. Floriana patrona hasičů.

SDH Jámy- KRAJ VYSOČINA

HLASOVAT

Akce - aktivita SDH nebo HS v daném hodnoceném období - 10. jamské závody koňských stříkaček

Závody koňských stříkaček je již u nás tradiční akce, kde se sjíždí sbory nejen z kraje vysočina, ale i z jihomoravského kraje. Dále u nás soutěží minimálně dva sbory z Polska a tři ze Slovenska. K soutěži patří nástup s historickými prapory. Soutěž je složena z útoku s koňskou stříkačkou a jamskou štafetou s překvapením. Počty sborů na soutěži je 15-20.

Realizované propagační a preventivní akce v oblasti PO:

Školení zásahové jednotky.

Aktivity sboru - významné pro obec (kulturní, společenské, tábory) atd.:

Hasičský ples, sběr železného šrotu, práce s mládeží 40 mladých hasičů, soutěž pro mladé hasiče v požárním útoku.

SDH Louka - JIHMORAVSKÝ KRAJ

HLASOVAT

Akce - aktivita SDH nebo HS v daném hodnoceném období - Košt gulášů

Tuhle akci pořádáme každým rokem a vždy s dobročinným účelem. Výtěžek z prodeje porcí gulášů, vstupné a dobrovolný finanční obnos návštěvníků věnujeme Dětskému oddělení Nemocnice Kyjov. Za několik let se nám podařilo předat nemocnici částku přesahující 100 000Kč.Pan primář obnos použije na rekonstrukci oddělení popřípadě na dokoupení drobného vybavení. V roce 2020 se do vaření zapojit i tým sestřiček z dětského oddělení.

Realizované propagační a preventivní akce v oblasti PO:

Jako preventivní akci můžeme zmínit návštěvu jednotky v Základní škole a Mateřské škole. Každý rok přednáší a názorně ukazují dětem, jak se zachovat při vzniku požáru a jak vzniku předcházet. Děti se poté svezou autem a plné zážitků odcházejí domů. Mezi propagační akce patří vkládání článků týkajících se PO do Lúckého zpravodaje.

Aktivity sboru - významné pro obec (kulturní, společenské, tábory) atd.:

Nejvýraznější aktivitou je právě Košt gulášů. Návštěvnost je každým rokem větší a v přírodním areálů je o to příjemnější na akci zavítat. Pořádání plesů je samozřejmostí, i když v posledních letech nám tuhle příjemnou aktivitu zabránil uspořádat COVID.V naší obci je také činný červený kříž a náš sbor s ním velmi dobře spolupracuje. Dvakrát ročně pořádáme sběry železa.

Náš sbor je počtem členů menší oproti ostatním sborům a jako každý sbor získáváme peníze na činnost v různých aktivitách i přesto jsem šli do uspořádání koštů gulášů pro sbor nevýdělečnou akcí. Kdy se pokusíme pomoci nejen jedincům, ale i lokální skupině - což jsou pro nás děti v nedaleké nemocnici. Právě děti v nemocnicích si zaslouží mít příjemný pobyt, když nejsou se svou rodinou a ve svém prostředí. Úsměvy na rtech dětí, to je pro nás hnací motor.

SDH Medlovice - JIHMORAVSKÝ KRAJ

HLASOVAT

Akce - aktivita SDH nebo HS v daném hodnoceném období - Den bezpečnosti

Den bezpečnosti v Medlovicích vypukl úderem 15. hodiny v sobotu 3. července 2021. Mohli jste zde vidět ukázky od JSDH Vyškov, kteří nám předvedli vyproštění osoby z osobního automobilu a JSDH Ivanovice na Hané zásah u hořícího osobního automobilu, tedy jeho hašení. Dále se nám představila i Speciální pořádková jednotka Brno - Policie ČR, která si pro nás připravila několik ukázek zásahu zadržení osoby. Během celého odpoledne byly připraveny pro děti různá stanoviště a atrakce např. zdravověda, střelba vzduchovkou, stříkání na cíl pomocí džberovky a brýle simulující účinky drog a alkoholu, což byla zábavná atrakce zejména pro mládež a dospělé. Během akce proběhla charitativní sbírka na pomoc rodině postižené tornádem z Moravské Nové Vsi.

Realizované propagační a preventivní akce v oblasti PO:

Hlavní preventivní akce byla cílena na den bezpečnosti, kde byla znázorněna ukázka od HZS a PČR co dané okolnosti můžou způsobit a jak se při nich zachovat. Dále také během zimního období, kdy mládež nesoutěží, vedoucí mladých hasičů na schůzkách probírali základy PO.

Aktivity sboru - významné pro obec (kulturní, společenské, tábory) atd.:

07-09/2021 Brigáda pro obec - výkopové práce
03.07.2021 Den bezpečnosti
03.09.2021 Letní noc
26.11.2021 Stavění vánočního stromu
27.11.2021 Sběr starého železa
05.12.2021 Mikulášská nadílka
19.02.2022 Masové hody
18.03.2022 Josefská zábava
30.04.2022 Stavění májky a pálení čarodějnic
21.05.2022 Sběr starého železa
25.06.2022 Den s Armádou ČR

Od roku 2021 byla obnovena činnost mladých hasičů a v letošní roce zahájili svojí vůbec první závodní sezónu, jak ve štafetě, tak i v PÚ.

Dar rodině do oblasti postižené tornádem 20. 7. 2021. Dne 19.07.2021 byl předán paní Markétě Doležalové a její rodině z Moravské Nové Vsi finanční dar v hodnotě 20 000 Kč a užitečné potřeby pro kojence. Začátkem července jsme uspořádali v naší obci akci "Den bezpečnosti", při které jsme se rozhodli vyhlásit charitativní sbírku a možnost přispět někomu ze zpustošené oblasti tornádem na jižní Moravě. Za příspěvky občanů v hodnotě 8200,- upřímně děkujeme!! K této částce jsme přidali veškerý výdělek z pořádané akce a sáhli i do pokladny SDH. Díky tomu se částka vyšplhala na krásných 20 000,-Kč. Poděkování patří také členům sboru za věcné dary a příkrmy, které budou upotřebeny při péči o děti. Dar jsme předali osobně a právě tam, kde je potřeba. Doporučení a kontakt jsme dostali na paní Markétu Doležalovou a její dva malé syny (15 měsíců a 2 měsíce). Mladší syn utrpěl během řádění tornáda zranění, kdy se mu do hlavičky zabodl kus skla a skončil v nemocnici. Naštěstí to skončilo ‚jen pár stehy a po nezbytně dlouhé době byl propuštěn do domácí péče. Více v článku na webu SDH, kde je i foto z předání daru.

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR