Drobečková navigace

RescueDAYS překvapily hasiče nejen možností vyprošťovat z úplně nových vozů

| |

Vyprošťování i z těch nejnovějších vozů a spoustu dalších simulací si vyzkoušeli hasiči z jednotek z celé České republiky na prvních RescueDays konaných ve Vysokém Mýtě. Z většinových ohlasů přímo na místě to pro ně byl perfektní zážitek a skvěle zorganizovaných kurz.

Zpět

V pátek a sobotu 10 a 11. září se proměnilo historické náměstí Přemysla Otakar II. ve Vysokém Mýtě pro kolemjdoucí v takové malé ukázkové vrakoviště. Ve skutečnosti se tu, ale konaly první rescue Days v České republice. Pro účastníky bylo připraveno 10 stanovišť s 5 různými scénáři. A jak shrnout letošní rescueDAYS jedním slovem „Skvělé“. 

Pojďme se na rescueDAYS podívat očima účastníka:

Vše vypuklo v pátek ráno. Přihlášení účastníci prošli registrací a v 9 hodin bylo oficiální zahájení. Pan Ing. Luděk Jaterka, jednatel společnosti LUING PYREX, spol. s r.o., organizátora rescueDAYS v České republice přivítal všechny přítomné a představil instruktory z mezinárodního týmu WEBER RESCUE SYSTEMS a další skvělé lidi, kteří nás po celé dva dny provázeli.

Po zahájení nás čekala teoretická část v podobě přednášky jak jinak, než na téma dopravních nehod a vyprošťování. Přednáškou nás provázel profesionální hasič z Pardubického kraje Štěpán Heger, který je spolu s bratrem Martinem Hegrem v České republice jediným instruktorem v celosvětové organizaci WEBER RESCUE SYSTEMS.

Po lehké svačince následovalo rozřazení do skupin a přesun na označená stanoviště. Celkem jich bylo 10 a popisovala 5 různých scénářů. Každé stanoviště mělo svého velitele a také svého instruktora, který nás seznámil s bezpečností na stanovišti, s použitím ochranných prostředků, průběhem výcviku a samozřejmě v neposlední řadě s pracovními nástroji. Po seznámení se se všemi stanovišti a vydatném obědě jsme mohli začít s výcvikovou částí, kdy na páteční odpoledne připadly dva bloky výcviků. Nové poznatky a postupy, které nám instruktoři ukázali jsme s ostatními prodiskutovali na společné večeři.

Sobotní jízda začala již v 9:00. Opět v plné zásahové zbroji jsme prošli dalšími stanovišti a vyzkoušeli si nejen zažité standardy, ale i spoustu nových postupů včetně nových poznatků v oblasti elektromobility.

Pojďme se podívat na konkrétní modelové situace, kterými jsme si prošli.

V naší první modelové situaci jsme si vyzkoušeli techniku střihu a vyproštění na novém automobilu značky Škoda.

 

Naše druhá modelová situace byla rozdělena na dvě části. Část teorie poskytnutí první pomoci při autonehodě a poté její praktické provedení. Třešničkou na dortu bylo závěrečné odpálení airbagů.

Třetí modelová situace nám ukázala, jak se poprat s překážkou z boku vozidla

Na dalším stanovišti byla připravena situace, kdy automobil po dopravní nehodě skončil na střeše vozu na překážce.

 

Na posledním stanovišti jsme se dostali k nehodám elektromobilů a jejich následné zajištění kde byl představen kontejner ELWIRA a vak Recover-E-Bag.

 

Děkujeme pořadateli společnosti LUING PYREX, spol. s r.o. s jejím jednatelem Luďkem Jaterkou za pozvání a možnost si projít prvním dvoudenním rescueDAYS. Byl to skvělý zážitek. Je třeba vyzvednout skvělou organizaci a poděkovat všem lidem, kteří se na organizaci podíleli. 

Věřme, že zatímco, jedny rescueDAYS skončily, už se na příští rok chystají další. Tak nezapomeňte sledovat Facebook a Instagram rescueDAYS a Hasičovo! My už se na příští rok moc těšíme!

Zpět

Další zprávy: technika, Pardubický