Drobečková navigace

SDH Tři Sekery - Putování za hasičskými sbory a spolky

| |

„Volnost“, to je to slovo, kterým bychom popsali náš aktuální pocit. Loni jsme si naplánovali cesty za dobrovolnými hasiči, ale jak všichni dobře víte: „Člověk míní, COVID mění.“ O to více nás těší, že jsme se opět mohli zajet podívat mezi lidi, nadlidi – dobrovolné hasiče.

Zpět

První cesta po rozvolnění nás zavedla za dobráky ze Třech Seker v Karlovarském kraji. Nejednalo se tak úplně o náhodnou cestu, tuto jsme plánovali již vloni na konec října a po půl roce se konečně zadařilo.

O sboru ve Třech Sekerách jistě víte. Vloni se umístili v oceňovaných kategoriích jednotky a sbory v Anketě Dobrovolní hasiči roku a také spustili projekt rekonstrukce hasičárny z dotací EU, o které vás pravidelně informují svými články na webu, který mají jak jinak než zdarma od Hasičovo, ale reklamy už bylo dost 😊.

Ukázka tajného projektu, na který se můžete těšit v dalším článku o stavbě sekerské hasičárny 😊

Do Třech seker jsme dorazili v soboru 29.6.2021 kolem druhé hodiny odpoledne. Kolem se honily dešťové mraky, ale jako by věděli, že my potřebujeme sluníčko, protože jsme se setkali v azylové hasičárně a měli jsme v plánu se podívat na rozestavenou hasičárnu a chlapi si pro nás přichystali i netradiční kácení májky, stejně tak, jako bylo její stavění, a to bez přítomnosti velkého množství účastníků, jak je ve Třech Sekerách zvykem.

Jak jinak kácet májku než hezky po staru, takže žádná motorová pila, ale tupá sekera a pěkně zrezlá pila kaprovka 😊. Šlo jim to od ruky a během pár chvilek byla májka na zemi. Na fotkách si můžete povšimnout rozestavěné hasičárny. Dovnitř jsme se nepodívali, což je s ohledem na bezpečnost na stavbě jasné, ale už teď je vidět, že bude opravdu hezká. Na cvičné věži se dostaví ještě jedno patro a pak už se pomalu půjde do finále. Kolaudace a její předání hasičům proběhne v říjnu tohoto roku.

Ve Třech Sekerách je jednotka čítající 13 členů a je zařazena v kategorii JPO III a dodávají, že se jim zatím nestalo, že by se po vyhlášení výjezdu v hasičárně nesešli. V rámci setkání zavzpomínali na některé zásahy, které jim uvízly v paměti. Jedním z nich byl požár výškové budovy, kde byl rozsah požáru tak velký, že byl každý pohyb velmi nebezpečný a nastala i situace, kdy bylo potřeba „schladit“ jednoho zasahujícího kolegu, na kterého se sesunuly části rozpadlé a ohořelé stěny, naštěstí bez vážnějšího následku. Další vzpomínka patřila velkému lesnímu požáru i nehodě vlaku, kdy již cestou k události v obavách odhadovali rozsah a počty zraněných, ale nakonec se naštěstí ukázalo, že se jednalo o nehodu vlaku nákladního. Během toho si velmi pochvalovali spolupráci s profi hasiči z Mariánských Lázní a pokračovali v dalším vyprávění.

Nehoda nákladního vlaku u Mariánských Lázní

Co nás i vás také zajímá je technika. Jednotka má vlastní služební VEA Škoda Fabia Combi a nové DA – L1Z |Ford Tranzit Custom od roku 2019. S CAS je to prozatím tak, že je zapůjčená z SDH Dolní Žandov (CAS 32/6600/0- S3R) poté, co byla ta jejich CAS 24/2500/200-S2Z nešťastnou náhodou a cizím zaviněním poškozena při zásahu. Ale Tatru, kterou od žandovských kolegů mají si nemohou vynachválit. Již nyní ale mají rozjednanou novou cisternu, opět na dotace stejně tak, jako hasičárnu, a to i díky starostce obce paní Dagmar Strnadové, která je ve své funkci už 30 let a snaží se hasičům vyjít vstříc a po pár slovech, které jsme spolu prohodily je vidět, že je má opravdu ráda a podporuje je.

CAS 24/2500/200-S2Z - aktuálně mimo provoz

Co je naopak mrzí je fakt, že nemají mládež, generaci, která by po nich nastoupila, a tak hledají cestu, jak mladé k hasičině přilákat a samozřejmě rozvrhnout čas tak, aby vše šlapalo jako na drátkách.

Poslouchat vyprávění se dá hodiny a než jsme se nadáli, tak i náš čas návštěvy se pomalu chýlil ke konci. Nechtělo se nám, ale víme, že se do Třech Seker opět vrátíme, a to v říjnu na otevření nové hasičské zbrojnice.

Děkujeme všem sekerským hasičů a hasičkám za milé odpoledne a za překvapení, které jste pro nás nachystali a těšíme se na další setkání.

A kam se zajedeme podívat příště? 🤔 Napište nám 😉

Zmiňované zásahy: 

Požár výškové budovy

Nehoda CAS

Požár lesa v Milíkově

Nehoda nákladního vlaku

Zpět

Další zprávy: hasičovo, Karlovarský