Drobečková navigace

Existoval hasičský autobus Škoda 706 RTO?

| |

Pan Vlastimil zkouší sílu hasičských pamětníků a má dotaz, zda někdy existoval hasičský autobus Škoda 706 RTO.

Zpět

Zajímám se o historii našich nákladních automobilů a autobusů a zajímám se o dopravní techniku která u nás jezdila. Velmi zajímavá technika jezdila u dobrovolných hasičů. U sboru dobrovolných hasičů sice jezdily ve většině případů Tatry 805 nebo "Trambusy" Škoda 706 RTH, ale i různé upravené automobily, třeba Tatry 111 cisterna PHM upravené pro potřeby hasičů.

Při tom jsem narazil na zajímavý typ. Tvrdí se, že to byl autobus Škoda 706 RTO upravený pro hasiče, kterému se říkalo "Kujebák", podle Vysokého Mýta kterému se říkalo "Kujebov", ale myslím si, že to není pravda, a proto zkouším najít přesnější informace mezi hasiči a věřím, že se mi to podaří.

Našel jsem i druhou možnost, proto bych rád věděl, která je ta správná. Viděl jsem nepříliš kvalitní fotografii hasičského automobilu, který poprvé zasahoval u požáru u motorestu "Kujebov", podle něj dostal pojmenování "Kujebák". Podle nepříliš kvalitní fotografie si myslím, že přední částí připomínal automobil řady Liaz 100, podle vyšší přední části si myslím, že měl pohon 4x4. Údajně měl menší cisternu a kabinu pro přepravu mužstva. V zadní části měl skříně pro uložení vybavení. Kde jezdil se mi nepodařilo zjistit, ani kdy byl v provozu a kdy byl vyřazen a jaký byl jeho osud. Co se týká osudu si nedělám iluze, byl to nejspíše kovošrot.

Tento automobil mě zajímá, proto zkouším i u hasičů najít o něm bližší informace. Věřím, že někdo bude vědět víc a také mi potvrdí, že si správně myslím, že hasičský autobus Škoda 706 RTO neexsistoval.

Zdroj: čtenář Vlastimil Telupil

Zpět

Další zprávy: technika, Celá ČR