Drobečková navigace

Víte, proč jsou hasiči před zásahem vždy tak nablýskaní?

| |

Práce hasičů není jen o tom, že vyjedou k hašení požárů, vyprošťování osob z vozidel, likvidaci spadlých stromů a dalším zásahům, ale i o tom, udržet techniku i sebe v permanentní čistotě, ale primárně chránit své zdraví v rámci hasičské „špinavé“ profese.

Zpět

Nejde pouze o to, aby byli reprezentativní, ale hlavně o to, že rozhodně nechcete opakovaně oblékat zásahový oděv, rukavice, helmu a další vybavení, které smrdí kouřem, jsou špinavé, mastné a plné škodlivých a karcinogenních látek. Takto by se nepracovalo dobře asi nikomu. Proto i hasiči vyhledávají kvalitní prostředky, které jim pomohou vybavení náležitě vyčistit. A kdo jim s tím pomáhá? Už jste slyšeli o Kateřině Procházkové Havlíkové? Ne? Tak to napravíme 😊

Kateřina Procházková Havlíková je jednatelkou společnosti KTH CHEM s.r.o., která je exkluzivním partnerem pro složky IZS, prestižní chemické firmy MPD Plus Rakovník a přináší na trh špičkovou profesionální chemii ryze české výroby s vlastním výzkumem, vývojem a výrobou.

Kateřina je mezi hasiči jako ryba ve vodě. Zná jejich potřeby a dokáže jim poskytnout to, co potřebují a jak to všechno vlastně začalo?

Jak jste se dostala k chemii jako takové?

Již před téměř deseti lety jsem se zaobírala chemickými přípravky, tenkrát šlo ovšem o tzv. chemickou desulfataci kyselino-olověných akumulátorů pro velké firmy, golfové resorty, letiště a již v té době jsem částečně s hasiči spolupracovala. Nešlo se jim vyhnout 😊 mezi hasiči mám spoustu velmi dobrých kamarádů a můj bývalý manžel byl také hasič.

Kdy začalo vaše působení v oblasti výzkumu, vývoje a výroby profesionálních čistících a dalších prostředků?

Když jsme před zhruba 4 lety spolu s firmou GoodPro a HZS Praha přemýšleli nad potřebami hasičů, vznikl nápad, který v podstatě v Evropě do té doby nikdo neřešil. Tím bylo vysoce specializované a profesionální čištění zásahových oděvů a další výstroje hasiče. Společnost MPD Rakovník, se kterou spolupracuji dlouho byla jasná volba. Umí tady totiž věci, které si troufám říct umí málokde. Jde o to, že tým chemiků, který tam provádí výzkum a vývoj má obrovské zkušenosti ve velmi specifických oblastech jako je armáda, jaderné elektrárny, nemocníce, gastro provozy, velké prádelny apod. Jsou špičkou ve svém oboru nejen v ČR, ale i v zahraničí. Jejich dva produkty jsou dokonce více než 15 let v Bojovém řádu HZS ČR. Oni tedy byli ti, kteří se pustili do takto velké výzvy, kterou oblast hasičského vybavení bezesporu je.

Co je pro Vás v rámci vývoje a výroby to nejdůležitější?

Nejdůležitější je vždy konkrétní potřeba zákazníka, v tomto případě hasiče. Protože čištění hasičských oděvů, prádla a vybavení obecně je velmi specifické, je důležité nejdříve pochopit podstatu znečištění, to, v jakém prostředí se hasič během požáru pohybuje, s čím se potká, jak nebezpečné jsou látky, se kterými přijde do styku. Na toto téma již existují velmi podrobné analýzy a celosvětové výzkumy, které jsou součástí naší práce. Velmi důležité je také to, aby výsledné produkty byly v praxi jednoduše použitelné a mohli je použít jak hasiči v rámci profesionálního sboru, tak i hasiči dobrovolní. Tady bych chtěla uvést naprosto skvělou práci na poli výzkumu rizik spojených s hasičskou profesí, kterou dělá hlavní chemik HZS Pardubického kraje pan Petr Kožený, ale i tým lektorů ze ŠVZ v Brně. Naše práce je společná, není to jen o samotných produktech, ale hlavně o pochopení toho, že se můžu jako hasič důslednou očistou a dekontaminací ochranných prostředků vyvarovat vážným zdravotním rizikům.

Výzkum není jednoduchou záležitostí. Jak vlastně vypadá tým, který pracuje na tom, aby byl výsledek dokonalý?

Na počátku je vždy něco špinavého 😊 V rámci výzkumu a tvorby profesionálního systému chemické řady F byly oděvy znečištěné reálnými výjezdy. V laboratořích se potom určuje, jakým způsobem dané znečištění odstranit. Nutno dodat, že v rámci spolupráce s jednotlivými kraji HZS a primárně s HZS Praha jsme měli a máme detailní informace o tom, co například hořelo, při jaké teplotě, jak dlouho byl hasič kontaminován apod. To vše je určující pro samotný výzkum a tvorbu chemie na míru. Autorem a hlavou celé řady F je pan Jiří Kepl z MPD Rakovník, který je v oboru několik desetiletí a patří mezi špičky v odboru. Jeho znalosti jsou dechberoucí a musím říct, že díky němu mnoho lidí pochopilo, že hasičský oděv není jen obyčejný kabát, ale velmi speciální oděv, složený z mnoha vrstev, různých materiálů a vlastností, který je třeba čistit úplně jinými prostředky, než jsou běžné prací gely. Na hasičském oděvu se vyskytují úplně jiná znečištění, mnohem závažnější povahy, než na běžném oblečení a tomu se musí přizpůsobit i samotné čištění.

V týmu je samozřejmě také ing. Kateřina Abrahámová, obchodní ředitelka MPD Rakovník, která uvádí naše skvosty v administrativní život a která má naprosto dokonalé znalosti v extrémně složitých zákonných procesech v chemickém prostředí obecně.

Hasiči jsou, co se týče výběru velmi nároční, samozřejmě s ohledem na fakt, že znečištění jejich techniky a výstroje bývá opravdu veliké, a ne vše jim pomůže dosáhnout požadovaného výsledku. Čím to, že jsou mezi nimi vaše produkty v takové oblibě?

Děkuju, vnímám to podle reakcí, které denně dostávám. Jak už jsem uvedla, na tvorbě jednotlivých chemických produktů pracují skuteční odborníci a všechny produkty opravdu procházejí nejtvrdšími testy v podobě čištění v reálných podmínkách a na reálném materiálu. Měli jsme možnost produkty vylepšovat a dotáhnout tak jejich účinnost na maximum. Je to o vzájemné komunikaci, chápání potřeb a možností hasičů, umožnit jim dávat podněty k tomu, aby byl výsledek perfektní. Receptury jsou opravdu profesionální, pracují na jiné bázi než běžně dostupné čistící prostředky, zároveň je ovšem kladen velký důraz na to, aby byly hypoalergenní a tzv. ekologické. Tím největším benefitem je, že jsou vzájemně kombinovatelné a v podstatě řeší téměř všechny stupně a druhy znečištění, se kterým se hasič potká. Týká se to nejen zásahových oděvů, ale i prádla, rukavic, přileb, dýchací techniky, bot, hadic a vozového parku.

Máte mezi produkty i nějaké „speciality“?

Speciální a srdcový je pro mne každý výrobek, na kterém jsem spolu s MPD Rakovník spolupracovala. Jako velmi vydařený a dlouho očekávaný produkt, který jsme začali prodávat cca před půl rokem je podle mého naprosto jedinečný impregnační prostředek pod názvem F7.

Já osobně, mimo řadu F, bych také chtěla vyzdvihnout dekontaminační mýdlo NEODEKONT, které je v Bojovém řádu HZS ČR a které je podle mého názoru naprosto nezbytnou součástí očisty a dekontaminace pokožky po požáru.

Chystáte nějaké produktové novinky?

Ano, v současné době dokončujeme nový prostředek F2, který bude určen pro profesionální čištění zásahových hasičských hadic. Jeho nespornou výhodou bude jednoduchost použití v podobě aktivní pěny s radikálním snížením spotřeby vody oproti běžnému dlouhodobému odmáčení hadic.

Další nápady nosíme v hlavě a uvidíme, která novinka to bude příště.


Co pro vás hasiči znamenají?

Vím, že je to otřepané, nicméně hasiči pro mne nejsou jen "business focus", jsou pro mne druhou rodinou, s některými se potkávám i ve svém volném čase. Každý, kdo je součástí této velmi specifické skupiny lidí, nebo jí zná trochu blíže ví, že je to parta lidí, kteří mají nejen svůj velmi drsný, pro mnohé nepochopitelný humor, ale o to více empatie a snahu pomáhat. Ta sounáležitost a podpora, která se týká nejen jich samotných, ale i jejich rodin a blízkých, ta se skutečně nevyskytuje snad nikde jinde.

Právě proto jsme loňský rok společně s pražskými hasiči a nadačním fondem REGI BASE vytvořili charitativní kalendář na podporu bývalého kolegy, Roberta Gyömbéra. Díky jeho prodeji se nám podařilo věnovat Robertovi částku 110 000.- Kč na pokračování jeho úspěšné rehabilitace po těžké mozkové příhodě.

V této činnosti chci i nadále pokračovat a myslím, že v průběhu jara 2022 se do toho opět společně pustíme.

Na webu www.kthchem.cz a sociálních sítích najdete informace o všech produktech určených k dekontaminaci, specializované a profesionální čistící a prací prostředky i dezinfekci, které společnost tvoří pro cílové odběratele, převážně složky Integrovaného Záchranného Systému ČR, ale také Armádu, jaderné elektrárny, nemocnice, ZZS, atd.

Již brzy bude následovat další článek, ve kterém si s Kateřinou více popovídáme o produktech, které jsou používané právě hasiči.

Zpět

Další zprávy: technika, Celá ČR