Drobečková navigace

ŽIVEL VODA - dobrý sluha, ale špatný pán

| |

Voda je živel, který k hasičům patří a v boji s ohněm jen to klíčový parťák, který jim pomáhá. Dokáže je ale také pěkně potrápit! Stejně jako u ohně by se dalo říci, že je to dobrý sluha, ale špatný pán…

Zpět

Přestože Česká republika není přímořský stát, počty utonulých v naší zemi nejsou vzhledem k počtu obyvatel vůbec malé. Číslo se každoročně pohybuje mezi 300-400 obětí. Při vymezení na pohlaví tato statistika vyplývá hůře pro muže zhruba v poměru 3:1. Zcela logicky patří k nejméně pravděpodobným případům u nás utonutí po nehodě plavidla. Podle neoficiálních statistik v roce 2022 se jednalo pouze o jeden případ. Naopak nejčastější jsou utonutí a tonutí v přírodní vodě a při pádu do přírodní vody. Při tonutí rozhodují minuty a možná někdy i vteřiny, a i když jsou hasiči na stanicích stále připraveni a vyjíždí někdy i do minuty, nemohou vždy zasáhnout včas. Práce hasičů na vodě, ale není jen záchrana plavců, ale čítá také mnoho tvrdých tréninků, výcviků a příprav: 

Odborná příprava „Práce na vodě“

Úvod obsahuje teoretickou část, ve které se hasiči seznamují se základními pravidly bezpečnosti při práci na vodě, s nejvýznamnějšími riziky, technickými a věcnými prostředky, a hlavně s vlastnostmi a chováním vodních ploch a vodních toků.

Odborná příprava je rozdělena do tří samostatných témat a každé z nich je složeno z teoretické a praktické části. Témata odborné přípravy jsou:

  • práce na vodě – klidná hladina
  • práce na vodě – tekoucí voda
  • práce na vodě – zamrzlá hladina

Během jednotlivých kurzů si hasiči osvojují práci s plavidly, zacházení s pádlem, vyzvedávání předmětů z vody a záchranu osob včetně metody „Muž přes palubu“. U kurzu týkajícího se tekoucí vody navíc nacvičují aktivní a pasivní plavání, ovládání a práci s plavidlem v proudu včetně průzkumu vodního toku. V případě zamrzlé vodní hladiny je součástí obsahu kurzu také vznik a vlastnosti ledu, specifikace práce s ledem za použití standardních i speciálních věcných prostředků, záchrana osob probořených v ledu i sebezáchrana.

Praktický výcvik poté absolvují hasiči zpravidla jedenkrát ročně.

V souvislosti s mrazivým počasím cvičíme záchranu osob na zamrzlých hladinách. Výcvik probíhá na všech stanicích okresu...

Zveřejnil(a) Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje dne Čtvrtek 11. ledna 2024

Práce na vodě není vůbec jednoduchá, pokud se jedná o opravdové tonutí a ne cvičení, tak je situace samozřejmě nebezpečná pro obě strany. Tonoucí se často chytá čehokoliv a ničeho jiného nedbá. Kdo se dá ovládat ještě méně, tak to jsou samozřejmě zvířata, jejíž záchranu si hasiči připisují na své konto každoročně včetně vodních ploch. 

Profesionální hasiči z blatenské stanice dnes po osmé ráno zachránili srnečka z rybníka v Mačkově u Blatné. Ten nakonec skončil v Záchranné stanici živočichů v Makově.

Zveřejnil(a) HZS Jihočeského kraje dne Čtvrtek 14. prosince 2023

Video, viz výše, vzniklo při cvičení HZS Ústeckého kraje stanice Litoměřice. Nikoho z nás nenapadlo, že pár měsíců poté budou pod tímto mostem hasiči řešit daleko zapeklitější situaci.

Práce nejen profesionálních, ale i dobrovolných hasičů na vodě vyžaduje přípravu a zkušenosti, protože často bohužel přicházejí i situace, kdy se hodí opravdu každá ruka, jako je tomu například při povodních. 

Profesionální hasiči z Ústeckého kraje nyní rozšiřují své řady na několika stanicích, tak zkuste využít nového roku pro práci, která má smysl a CHRAŇTE S NIMI NÁŠ SEVER! 

Děkujeme hasičům ze stanice Litoměřice, za profesionalitu a trpělivost v průběhu natáčení !  Teploty lehce na 0°C a silný vítr byl opravdu znát... 

Zdroj: HZS Ústeckého kraje, HZS ČR, Wikipedie,

Zpět

Další zprávy: zásahy, Celá ČR